spot_imgspot_img
spot_img

10 dolog, amit te is bármikor megtehetsz a lelki egészségedért!

-

Article Top Ad (AdSense)

1992 óta október 10-ét a lelki egészség világnapjaként tartjuk számon, megalapítása a Lelki Egészség Világszövetségéhez fűződik. A szövetség a lelki zavarok megelőzésére, a mentális betegségekkel küzdők megfelelő kezelésére és életminőségük javítására szeretné felhívni a figyelmet.

Mi jelent a lelki egészség?

Amikor az emberek mentális egészségről beszélnek, gyakran utalnak olyan rendellenességre – például szorongásra vagy depresszióra -, amely pszichológiai támogatást és kezelést igényelhet. De a mentális egészség sokkal több, mint diagnózis. Magába foglalja az általános pszichológiai jólétét, például azt, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkbe, valamint azt is, hogy hogyan tudjuk kezelni az érzéseinket és a mindennapi nehézségeket.

Persze vannak helyzetek, amikor a mentális egészségről való gondoskodás szakember segítségét igényeli, de általános jóllétünkért mi is tehetünk lépéseket. Ha betartjuk ezt a néhány tanácsot, az életünk minden területén kifizetődik majd – beleértve a jobb hangulatot, az állóképesség fejlődését és az élet általános élvezetének növelését.

1. Mondj magadnak valami pozitívat!

Kutatások is megerősítették, hogy az, hogy hogyan gondolkodunk önmagunkról, jelentős hatással van az érzelmi állapotunkra. Amikor negatívan érzékeljük önmagunkat és életünket, egy olyan tudatállapotba kerülünk, ahol minden egyes történés megerősíti ezt az elképzelést. Nem könnyű átlendülni pozititív szemléletmódra, főleg, ha évekig negatív megvilágításban láttunk mindent, a kulcsszó a gyakorlás! Például ahelyett, hogy azt mondanánk: „Olyan lúzer vagyok. Nem kapom meg a munkát, mert az interjún nem jól teljesítettem”, próbáljunk ki valami mást: „Nem sikerült olyan jól az interjú, mint akartam, de ez nem jelenti azt, hogy nem kapom meg a munkát.”

2. Írj le valamit, amiért hálás vagy!

A hála egyértelműen összefügg a javuló közérzettel és a mentális egészséggel, valamint a boldogsággal. A legjobban kutatott módszer a hálaérzet fokozására, ha hálanaplót vezetünk, vagy napi hálalistát írunk. Nagyon hatékony módszer a lelki egészségünk megőrzésére, de rendszeres gyakorlást kell végeznünk a hosszútávú haszonért. Minden nap keressünk valamit, amiért hálások lehetünk, hagyjuk, hogy ez az érzés betöltse a szívünket és sütkérezzünk benne néhány percig.

3. Mindig csak egy dologra összpontosíts!

A jelen pillanatra való odafigyelés lehetővé teszi számunkra, hogy elengedjük a múlt negatív vagy nehéz érzelmeit. Kezdjük azzal, hogy megpróbálunk jelen lenni a rutin tevékenységeink közben, például zuhanyzás, főzés, vagy hazaút közben. Ha tudatosan odafigyelünk ilyenkor a fizikai érzeteinkre, hangokra, illatokra, az segít máskor is összpontosítani a figyelmet. Nem baj, ha az elménk elkalandozik néha, csak mindig térjünk vissza ahhoz, amit éppen csinálunk.

4. Mozogj!

Testünk stresszoldó és hangulatjavító vegyi anyagokat bocsát ki sportolás előtt és után. Ezek közül a legfontosabb a boldogsághormon, azaz az endorfin, ezért is van hogy a testmozgás a stressz, a szorongás és a depresszió erőteljes ellenszere. Keressünk apró módszereket, amelyekkel aktivitást adhatunk a naphoz – például használjuk a lépcsőt lift helyett vagy gyalogoljunk haza a munkahelyről.

A legnagyobb előny elérése érdekében törekedjünk napi legalább 30 perces testmozgásra, és próbáljuk meg ezt a szabadban végezni. A napfénynek való kitettség segíti a szervezetet a D-vitamin előállításában, ami növeli a szerotonin szintjét az agyban, a természetben eltöltött idő pedig bizonyítottan csökkenti a stresszt.

5. Egyél egy jót!

A szénhidrátok (mérsékelt mennyiségben) növelik a szerotonin szintet, ez a molekula pedig nyugtató hatással van a hangulatra. A fehérjében gazdag ételek növelik a noradrenalin, a dopamin és a tirozin mennyiségét, ami segít megőrizni az éberséget. A zöldségek és gyümölcsök pedig tele vannak tápanyagokkal, amelyek táplálják a test minden sejtjét, beleértve azokat is, amelyek befolyásolják a hangulatszabályozó vegyi anyagokat.

Étrendünkbe iktassunk be minél több omega-3 – többszörösen telítetlen zsírsavakat – tartalmazó ételeket (halakban, diófélékben és lenmagokban találjuk meg), mert a kutatások azt mutatják, hogy ezek javíthatják a hangulatot és helyreállíthatják a kognitív működéshez szükséges agysejtek szerkezeti integritását.

6. Nyílj meg!

Mindannyiunknak szükségünk van a tudatra, hogy mások értékelnek minket és valakinek fontosak vagyunk. Ez alapvető emberi szükséglet, segít pozitívabban gondolkodni és leküzdeni az élet negatív aspektusait. Bizonyítékok vannak arra is, hogy a bizalom növelheti az érzelmi jólétet, mert ahogy egyre jobban megtalálod a pozitív szempontokat más emberekben, ezzel párhuzamosan jobban felismered a sajátodat is. A megbocsátás valakinek egy másik módja a stressz és a szorongás csökkentésének. Igen, nehéz lehet megtenni, de a haragtartással csak megragadunk a múltban, ami végül szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

7. Segíts valakinek!

Kutatások szerint a másoknak történő segítségnyújtás jótékony hatással van a hangulatunkra. Ez egy win-win szituáció, mivel mindkét fél csak nyerhet vele! A tudat, hogy segítőkész és kedves az embertársaival – és ezt értékelik – nagyszerű módja az önbecsülés növelésének.

8. Tarts szünetet!

Azokban a pillanatokban, amikor túl sok a munka, a háztartás, a teendők, lépjünk hátra egy pillanatra. Tegyük félre azt a teendőt, amitől besokalltuk és tegyünk bármi mást, amíg egy kicsit jobban nem érezzük magunkat. Néha a legjobb dolog egy egyszerű légzőgyakorlat: Csukjuk be a szemünket, és vegyünk tíz mély lélegzetet. Belégzéskor számoljukn négyig, tartsunk benn a levegőt szintén négy másodpercig, majd lélegezzük ki ugyanígy.  Ez szinte azonnal csodákat tesz.

9. Feküdj le időben!

Az alvás helyreállítja az elmét és a testet. Az immunrendszered helyreáll, az agyad pedig pihen és feltöltődik alvás közben. Alvás nélkül a rendszerünk nem működik megfelelően, számos kutatás kimutatta, hogy az alváshiány jelentős hatással van a hangulatra is. Próbáljünk minden nap azonos időben lefeküdni és kialakítani egy alvási rutint. Ezek közé tartozik a képernyők kikapcsolása legalább egy órával lefekvés előtt, és az ágyat csak alvásra vagy pihentető tevékenységekhez használjuk. A koffeintartalmú italokat pedig korlátozzuk a délelőtti órákra.

10. Kezdd el még ma!

Mindenki képes lépéseket tenni ellenálló képességének és érzelmi egészségének javítása érdekében. Ne várjuk meg a teljes végkimerülést és összeomlást a mentális egészségünk ápolásához. Válasszunk valamit ebből a cikkből még ma és próbáljuk ki! Ha nem nekünk való és nem rezonáns velünk, akkor próbáljunk ki valami mást! A rutinok, szokások és rendszeres minták lassú bevezetése segít abban, hogy a fokozatos változás révén jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Forrás: Seleni

Így kezdik a napot a sikeres emberek

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!