spot_imgspot_img
spot_img

Lelki nagytakarításhoz 5 önfejlesztő könyv

-

Article Top Ad (AdSense)

Minden évben kétszer a szokásosnál is alaposabban takarítjuk ki a lakásunkat, hogy a tisztább környezetben dinamikusabban indulhasson az előttünk álló újabb félév. De vajon miért nem tesszük meg ezt ugyanezt pszichésen is, hogy mentálisan is letisztuljanak bennünk a dolgok? A 21. Század Kiadó a tavaszi, lelki nagytakarításhoz kínál 5 olyan önfejlesztő, életmód kötetet, melyek segítenek újraírni, letisztítani a bennünk lévő érzelmeket és feldolgozni az esetleges elakadásokat.

 

Hal Hershfield: A jövőbeli éned
Hogyan tudnánk változtatni a rossz berögződéseken vagy tenni a jobb jövőnkért, ha a jövőbeli énünkre úgy tekintünk, mint egy idegenre? Ha nem érezzük szerves részünknek vagy legalábbis hozzánk kapcsolódó egónak, akkor nem csoda, ha befaljuk a második tábla csokoládét és harmadik zacskó csipszet is, nem megyünk el edzeni, nem teszünk félre pénzt. Hal Hershfield zseniális önfejlesztő kötete hiánypótló mű, hiszen abban segít, hogy ne csak ábrándozzunk önmagunk szép jövőjéről, hanem hozzásegít, hogy mi magunk legyünk az a szép jövő. Miért veszi semmibe a legtöbb ember a jövőbeli énjét? Ki ne akarná tudni, milyen lesz az élete a későbbiekben? Mindenki azt szeretné, hogy a jövője a lehető legjobban alakuljon, de gyakran nem hozzuk meg az ehhez szükséges döntéseket. Miért steaket vacsorázunk, nem pedig zöldséget, noha előbbi ront a koleszterinszintünkön? Miért veszünk luxusautót, ahelyett, hogy az árát eltennénk nyugdíjelőtakarékosság gyanánt? Miért nem tartjuk magunkat az edzéstervhez? Ha a jövőbeli énünkkel úgy bánunk, mint valami idegennel, és tulajdon jövőnket távoli dolognak tekintjük, megnő az azonnali önjutalmazás valószínűsége, kisebb eséllyel ragadjuk meg az egészséges, hosszabb távú előnyöket kínáló lehetőségeket. Akik jó kapcsolatot ápolnak a jövőbeli énjükkel, kiegyensúlyozottabb viszonyt alakíthatnak ki a jelen megélése és a jövő eltervezése között, javítanak jelenlegi életminőségükön, és könnyebben elérik jövőbeli céljaikat, váltják valóra reményeiket.

Önfejlesztő könyvek
kép:21. Század Kiadó
Peter Attia – Bill Gifford: Végigélni 
A hosszú élet tudományos alapjai
Ha csak egyetlen kötetet veszel meg idén, mely az egészséggel kapcsolatos, akkor ez legyen az. Hosszabb élet, jobb életminőség: ehhez segít hozzá Dr. Attia „használati utasítása”, amely a legfrissebb tudományos eredményeket összegzi a táplálkozás, testedzés és alvás, illetve a mentális, valamint érzelmi egészség köréből. A fősodratú orvoslás sok sikert magáénak mondhat, de a szívelégtelenség, a rák, az Alzheimer-kór, a 2-es típusú diabétesz továbbra is rengeteg áldozatot szed. A beavatkozások, kezelések gyakran elkésettek, hiába hosszabbítják meg az életet, az egészségben töltött élettartam nem nő, az életminőség nem kielégítő. Dr. Attia meggyőződése, hogy a hosszú élet titka egy személyre szabott, jelenlegi döntésekre épülő stratégia – nem szabad várni, halogatni. A könyvből kiderül például, hogy az évi koleszterinteszt nem ad elégséges információt arról, hogy személy szerint milyen infarktuskockázattal nézel szembe. Nem kizárt, hogy máris olyan állapotban van a májad – ez egészen gyakori, mégis az esetek túlnyomó többségében diagnosztizálatlan marad –, ami előre jelzi a majdani öregkori krónikus betegségeidet. Miért a testedzés a leghatásosabb szer, amely hosszú, egészséges életet okoz — nyomás, kezdődhet az edzés a százévesek tízpróbájára. Nem diétázni kell, hanem a tápanyagok biokémiájára összpontosítani, és az adatok alapján személyre szabott étrendet kialakítani. Nem lehet csak a testi egészséggel törődni, és a szőnyeg alá söpörni mentális, érzelmi háztartásunkat. Az öregedés nincs kőbe vésve. Ha az ember odafigyel, meg tud indulni egy ösvényen, ami más irányba vezet – genetikailag alkalmasak vagyunk arra, hogy minden egyes évtizedben jobban érezzük magunkat a bőrünkben, mint az előzőben. A kötet egyik legfontosabb fejezete az érzelmi egészségről szóló rész.
Önfejlesztő könyvek
kép: 21. Század Kiadó
Arthur C. Brooks – Oprah Winfrey: Úgy élj, ahogy élni akarsz
Lehetsz ennél boldogabb. És életed kalandja lesz bejárni ezt az utat. Ebben a könyvben Arthur C. Brooks és Oprah Winfrey egy utazásra invitálnak: függetlenül attól, mennyi kihívást tartogatnak jelenlegi körülményeid, lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy több örömben legyen részed. A legfrissebb tudományos eredményeket ötvözik személyes tapasztalataikkal, amelyeket sok évi segítő munka során gyűjtöttek be. Gondolataikat ilyen módon konkrét cselekvési tervvé tudják alakítani, amelyet már most végrehajthatsz, ahelyett, hogy a külvilágban zajló változásokra várnál. Belátó figyelem, együttérzés és remény – Brooks és Winfrey bemutatják, hogy saját érzelmi háztartásunk rendben tartása azonnali hatást gyakorol életünkre, kutatásokon alapuló gyakorlati tanácsokkal szolgálnak a boldogság négy pillérével – család, barátságok, munka, hit – kapcsolatban. Miközben részletesen kifejtik, mit érdemes tenned, saját pályájuk és mindennapjaik során leszűrt bölcsességekkel rukkolnak ki, és olyan átlagemberek életéből vett példákat hoznak, akik komoly hátrányok és nehézségek ellenére boldogan teszik a dolgukat. Lényeg az, hogy vedd a kezedbe a jövődet – ne várj, ne abban reménykedj, hogy a körülmények idővel kedvezőbbre fordulnak. Itt van a kezedben az Úgy élj, ahogy élni akarsz – a jobb, örömtelibb élet alapvetése.

Önfejlesztő könyvek
kép: 21. Század Kiadó
David Chadwick: A zen köztünk van
Shunryu Suzuki bölcs anekdotái és tanításai
Shunryu Suzuki kivételes erőssége, hogy a hagyományos zen tanításokat közérthető formában tudja tálalni. Ebben a kötetben a tanítványai mesélnek róla. A zen köztünk van anyagát megindító, nyers, humoros, paradox jellegű, megvilágító erejű pillanatok, közvetlen találkozások alkotják, amelyek attól válnak könnyen befogadhatóvá, hogy a mindennapi élet keretei között zajlanak. Suzuki mester mély értelmű tanításai mindig éppen arra a pillanatra, személyre, helyzetre vonatkoztak, amelyben elhangoztak. Suzuki úgy vélte, a buddhista tanítás magva állandó, de mindig más módon talál kifejezésre. Az itt közreadott történetek e változékony, mégis időtlen tartalom példái, amelyek arra ébresztenek rá bennünket, hogy a megvilágosodás elérhető, sőt olyannyira közeli, hogy e pillanatban is köztünk van.  Ezeket a kis, személyes epizódokat a tanítványok gyűjtötték egybe, és név nélkül adják közre – erősen rájuk nyomja bélyegét Suzuki mester szellemisége, tanításainak jellegzetes vonásai, időtálló humora.

önfejlesztő könyv
kép:21. Század Kiadó
Michael A. Singer: A felszabadított lélek
„Ki vagyok én?” Ha belemerülsz ebbe a kérdésbe, rövidesen rádöbbensz, milyen nehéz pontos választ adni rá. Énünk mibenlétét kutatva a szellemi tanítómester Michael A. Singer arra a következtetésre jut, hogy igazi identitásunk a tudatosságunkban rejlik – abban a képességünkben, hogy külső szemlélőként meg tudjuk figyelni önmagunkat és a minket körülvevő külvilágot is. A meditáció és éber lét évezredes tradícióinak segítségül hívásával Singer rávezeti az olvasót, miként fejlesztheti tudatosságát olyan magas fokra, hogy lábát szilárdan megvethesse a jelenben, és kioldhassa lelkéből az ott feltorlódott fájdalmas emlékeket. Az első részben Singer az énünket vizsgálja, és felfedi a mindannyiunknak oly ismerős belső dialógusok természetét. A második részben megismerkedhetünk a lényünkben áramló energiákkal, és a szerző fokozatosan rávezet, miként tárjuk fel szívünket az egész életünket átható tapasztalat frissítő energiái előtt. A harmadik rész arra tanít, miként küzdjük le bezárkózásra, önsorsrontó befelé fordulásra késztető hajlamainkat. A megvilágosodás, az egyetemes tudat befogadása a negyedik rész témája. Végül az ötödik részben Singer visszakanyarodik mindennapi létünkhöz, és megtanít rá, miként szegődjünk a határokat nem ismerő, korlátlan boldogság nyomába. A könyvnek mindvégig olvasmányos és egyúttal lebilincselő a stílusa, nyoma sincs benne súlyos tudományos dogmáknak vagy erőszakos hittérítésnek. És minden fejezetben találhatunk néhány könnyű gyakorlatot, amelyek nagyszerűen illusztrálják a szerző elképzeléseit.
Önfejlesztő könyv
kép:21. Század Kiadó
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!