spot_imgspot_img
spot_img

Vanília: mennyei illat vagy borzalmas hányinger?

-

Article Top Ad (AdSense)

A vanília illata egyesek szerint varázslatos. Édes, de van benne valami csípős, és közben kellemesen megnyugtató. Igaz, olykor nehéz is tud lenni. Meg émelyítő. Van, amiben szeretjük, van, amiben elviseljük, és néha (például várandósan) kifejezetten hányingert kapunk tőle.

Egyes szagokat kellemesebbnek érzékelünk, mint másokat, ami azt jelenti, hogy bizonyos szagok iránti preferenciának evolúciós gyökerei lehetnek a múltunkban. Kutatások szerint a vanília illatát sokan szeretik, és kiderült, a vanillin édes és diós illata (a vaníliakivonat fő összetevője) a világ kedvenc illata.

Vanília? Fúj!

Emlékszem, az 1990-es években mindenki vanília illatot viselt, és mindennek vaníliás volt az illata. Az illat iránti imádatot Thierry Mugler Angel nevű parfümje robbantotta ki 1992-ben. Ez volt az első modern és egyben egy mámorító, parfümös illat, amelyre talán sokan emlékszünk fiatal lánykorunkból.

Lehet, hogy ebben az időben telítődött az orrom, amelyhez sokat hozzátettek a vaníliás autóillatosítók is. Ettől kezdve legalább két évtizeden át rosszul voltam a vaníliától. Legalábbis a „szagától”, mert az ízét mindig is szerettem.

A vanília évszázadok óta erős afrodiziákum hírében áll, és gyakran jelen van a „szexi” illatokban. Illata rafinált: amikor vaníliát adunk az ételhez vagy egy illathoz, a természetesen jelenlevő vanillin úgy működik, hogy „nyitva tartja” vanilloid receptorainkat, ezáltal több időt hagy az illatok és ízek érzékelésére és élvezetére. Így már érthető, miért érezzük úgy, mint ha elvarázsolnának (és miért olyan tartósan), ha egyszer belement az orrunkba.

Madagaszkár vaníliái

A vanília főleg Madagaszkáron él, és egy kúszó orchidea-szerű növény szárított hüvelyének magvaiból származik. A legjobb minőségű vanília azonban az Île Bourbonból, vagyis Réunion szigetéről származik, és a nevét a spanyol vaina szóból kapta (aminek jelentése: kis hüvely). Furcsa módon magának a virágnak nincs illata, viszont a vanília a sáfrány után a második legdrágább fűszer a világon.

vanília
A vanília osztályozása Madagaszkáron.Fotó: flickr.com

Az a vanília, amit ma sok parfümben érzünk, nem más, mint szintetikus vanillin. Okos vegyészek hosszan dolgoztak azon, hogy leutánozzák az igazit, bár a legtehetségesebb orrok valószínűleg azt mondják, hogy az igazi vanília sokkal földesebb és melaszos illattal bír. A vanília illatának újrateremtéséhez a parfümőr egy másik szintetikus molekulát is használhat, a vanillin rokonát, az etil-vanillint, amely valamivel füstösebb és mára még szélesebb körben használt.

Bájitalba vanília

Az évszázadok során a vaníliát igen sokrétűen használták fel, egy időben főleg szerelmi bájitalokban, de annyira túlzásba vitték, hogy a középkori Európában betiltották az árusítását. Illatáról pedig kimutatták, hogy afrodiziákumként hat a patkányokon.

Azonban a vanillin volt az egyik első természetes molekula, amelyet a XIX. században vegyészek izoláltak. Ez örökre megváltoztatta az illatszer történetét, és a mai napig a parfümőrök palettájának fő alkotóeleme. A vaníliarúdban kis mennyiségben (0,75 és 2% között) jelen van, de tekintettel a természetes termék árára, abszurd lenne kivonni a hüvelyből. Ehelyett a beszállítók más alapanyagokat, például guajakfát dolgoznak fel, hogy iparilag állítsanak elő vanillint. Ami olcsó, és aminek használata annyira elterjedt, hogy az orrunk mára összekeveri a molekulát a természetes anyaggal.

Bár néha komolyan imádkoztam érte, szerencsére a vanília illat soha nem tűnt el az életünkől és nem csak a süteményekben, de sokak kedvenc parfümjeiben is benne van: Dior Addict, Guerlain Shalimar, Guerlain Spirituelle Double Vanille, Tom Ford Tobacco Vanille…

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!