spot_imgspot_img
spot_img

Újra Hosszú Tányér –  hosszas várakozás után

-

Article Top Ad (AdSense)

A Hosszú Tányér étterem újra elstartolt. Merőben új hosszú koncepcióval vágtak neki a jövőnek. A gasztronómiát szerető közönségnek érdemes odafigyelni rájuk. 

Mint már ismeretes- Hosszú Franciska tulajdonos, 2013-ban gondolt egy nagyot és nem csak megálmodta, hanem létre is hozta saját kis gasztro territóriumát- Hosszúhetényben. Egy utcafronti kávézó volt az első lépés, ahol a helyi közönség álmélkodására létrehozott egy közösségi teret. Nemcsak a kávézást változtatta meg, hanem egy kulturális eseményekre alkalmas bázist is létrehozott. Eleinte saját magát is meg kellett győzni arról, hogy a döntése életképes marad, de a számtalan rendezvény, vendégek visszajelzései- mind jobban sarkallták. Egyszerűen beleszeretett a vendéglátás világába, bár jómaga teljesen más területről érkezett.

Koccintás a Zengő lankáinél
A táj magáért beszél, benne a gasztronómia kincsei

„Furcsa volt eleinte a pult mögött állni, de a vendégek mosolya meggyőzött- ezt kell csinálnom.”

Innentől már szinte szárnyakat kapott a vállalkozás és gyarapodásnak indult. Franciska annyira megszerette a vendéglátást, hogy továbblépett- egyre magasabb szinteket ostromolva. Ennek köszönhetően nyitották- néhány évvel ezelőtt- a Hosszú Udvar központi gasztro helyét, a Hosszú Tányért, majd a karantén időszak alatt a Hosszú Lépést és a Hosszú Kamrát.

A Mecsek hegységben a Zengő lábánál, festői szépségű környezetben, egy kétséget kizáróan turisztikai jelentőséggel bíró vidék közepén helyezkednek el. Kirándulni, elvonulni és megélni a természet illatát, beszippantani a vidék bájos zöldjét és a természet sziporkázó gyengédségét- már magában is élmény. Ha ehhez még hozzátesszük a gasztronómia adta természetességgel kidolgozott átéléseket- meghatározó élmény várja a hozzájuk ellátogatókat.

A konyha
Séf és séf. Séfkedés a konyhán

A Hosszú Tányér ismert séfekkel startolt újra

A legérdekesebb az, hogy a séfek, nevezetesen Márton János, mesterszakács, Deák Kovács Lajos, aki a Budapesti Mák Bisztróban lett ismert és Horváth Attila a képzőművészet és a gasztronómia szerelmese- teljesen más területekről érkeztek. A hármuk szimbiózisának köszönhetően egy teljesen egyedi koncepció alakult ki a Hosszú Tányérban, melynek központjában a természet áll. Nem is lehetne másképp, hiszen mindent megad az étterem környéke, ahol a séfek előszeretettel barangolnak és fedeznek fel mindent. Szó szerint mindent, mert maguk szedik a növényeket a rétről, maguk fedezik fel a fantasztikus ízeket és különleges színeket adó természetes világot. Bár mindegyikük „más iskolát végzett”- olyan természetközeli konyhát alkottak, ami párját ritkítja. Ha lehet valahogy aposztrofálni a profi szakács tudományt, a modern technológiát és a „virágok illatát” csempészik ételremekeikbe.

Ezzel még nincs vége a sornak amiért érdemes ellátogatni hozzájuk, mivel az édes élvezetek mezsgyéjén, Bérces-Nagy Zsuzsanna cukrász különleges desszertjei is megjelennek az étterem kínálatában. Szoros együttműködésbe fogtak Rácz Lillával aki  brut nature pezsgőiről lett ismert és csakis hazánk legjobb éttermeiben találhatóak meg gyöngyöző munkái.

Leves
Megízleled és megszereted

Miből is áll tehát a Hosszú Udvar

Hosszú Tányér étterem, Hosszú Lépés túra bisztró, Hosszú Kamra. Nem véletlenül hosszú itt minden! Nem csak a tulajdonos nevének és a helyiség nevének a játéka ez, hanem azé az élményé, amit általa megkaphatunk. Itt nem lehet gyorsan átfutni és nem is szabad rövid időt eltölteni. A Hosszú Tányér- mint fine dining hely a régióban- ténylegesen meghatározóvá vált, jellemzően a vendégeik 80 százaléka messziről érkezik hozzájuk. Meg lehet élni, de betelni nem- azzal, amit adnak. Itt tényleg a szakma szeretete, a vidék barátságos mosolya, a töretlen lelkesedés és a végtelen profizmus egyesül.

A bájosan elegáns enteriőr- ről hosszan lehetne zengeni, de egyszerűbb, ha Franciska szavaival ékeskedve mutatjuk be.

„Mindig is vonzott a régies és a modern dolgok vegyítése, ezt szerettem volna itt is megvalósítani. Jól szimbolizálja ez azt is, hogy míg a séfek modern, újító törekvései megjelennek a konyhában, addig a 20 fő befogadására kialakított vendégtér a bútorokkal, zenével a régmúlt idők lelassult, kellemes légkörét idézi.”

Az is rendkívül fontos, hogy náluk tényleg nem a rohanásról van szó. A vendég a legmaximálisabb figyelmet kapja, mind a felszolgálás, mind pedig a séfek részéről, ezért egy-egy estére maximum 20 főt vállalnak be. A „hosszútányérélmény” része a 2-4 fős asztalok kiszolgálása, a látványkonyha- ahol a séfekkel és munkájukkal is megismerkedhetnek az ide látogatók. Italok tekintetében is a helyi különlegességekre alapoznak, így hosszúhetényi borászok borait, illetve helyben készült szörpöket kínálnak.

A legújabban nyitott Hosszú Kamra mindazt egyesíti, amit az Udvarban található vendéglátóhelyek kínálnak. Itt az a fontos, hogy a természetjárásban megfáradt turista- miután a vidék levegőjét, a virágok illatát, az erdők zöldjét és az ég kékjét magába szívta- megpihenhessen. Legyen szó házi „disznóságokról”, fűszersóról, szörpről vagy lekvárról és természetesen a séfek ételeiről, megtapasztalja a vendégszeretetet!

Forrás: Airchef 

Fotó: Kiss Gadget Zoltán

Olvass tovább:

Megnyitott a Tokaji My Love- mely elhozta Tokajt a fővárosba.

Titkos helyek Budapesten

 

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!