Titkos helyek Budapesten

-

Sokan úgy vélik már mindent láttak hazánk fővárosából, pedig ez korántsem így van. A város történelme és korszakai, a politika és a művészet rengeteg helyen megtalálható. Ezek között rejlenek a titkos helyek. 

Fotó: Pixabay

 Szoborpark – Memento Park a múlt titkai

Valójában ez nem csak egy egyszerű kiállítás, inkább egy rendszer előtti fejhajtás. Egy korszak egyedülálló emlékeinek, titkainak, furcsa világának bemutatása. A kommunista időszak személyi kultusszal átitatott világát láthatjuk, mivel Budapest utcáiról, tereiről, gyűjtötték ide a múltat. A Memento Parkban 42 köztéri szobor látható, melyek az 1945 és 1989 közötti kommunista politikai rendszer ideológiájának tükörképei voltak. Jó tudni róla, hogy ebben a témában és ilyen formában a világon teljesen egyedülálló. Aki ellátogat ide készüljön fel arra, hogy nem egy szabadtéri múzeumba érkezett, hanem egy régi világ mementói között fog sétálni.

Fotó: pixabay Illusztráció

Budapest földalatti titkai

Fotó: Airchef Rákosi-Bunker

Rákosi-bunker

A Kossuth tér és a Szabadság tér között helyezkedik el ez a -kevesek által látogatható- titkos bunker. Majd’ 39 méterre a főváros alatt található, nap mint nap ezrek mennek el fölötte, mégsem tudják mi van a lábuk alatt. Rákosi Mátyás építtette, hogy egy esetleges atomtámadás bekövetkeztekor jómaga és családja, illetve legfontosabb párttagjai biztonságba lehessenek. A bunker annak idején összeköttetésben állt a metróval, így egészen a Keleti pályaudvarig eljuthatott. Elképesztő- mintegy 350 ezer négyzetméteres a két szintes objektum és a mai napig semmire sincs hasznosítva, maximum állagmegóvás miatt tévednek néha a mélybe szakemberek. Ez tényleg titkos hely, mivel a mai napig nem látogatható! Bejáratát a Steindl Imre utca 12. szám alatt lehet megtalálni. Titkos kijáratát, illetve a bunker szellőzőjét pedig a Szabadság téren. Most már tudod mi az 😊

Fotó: Airchef A bunker bejárata

Sziklakórház a titkosított hely

A Lovas utca 4. C alatt található. Érdekessége, hogy annyira titkos volt, hogy csak a rendszerváltás után, 2008-ban tudhatta meg a nagyközönség a létezését. A várhegy alatt mintegy tíz kilométer hosszan kanyarognak járatai. Ma már látogatható és látványosság, amennyiben kifizetjük a belépő árát. Több kiállítást is meg lehet tekinteni, többek között az atombunkert is…”mert itt is van”…

fotók forrása:mfdiNWeZW6b%%RzNbRvrwVl7)

A befalazott menyasszony titka

Fotó: Airchef A befalazott menyasszony titkai

Már sokan elmentek mellette, észre sem véve ezt a különös erkélyt és vannak, akik már tudnak róla és keresik, de nehezen fedezhető fel. Van Budapesten egy befalazott erkély, ahonnan márványból készített nő szobra hajol ki és egyfolytában az utcát nézi. A Thököly út és a Stefánia utca kereszteződésénél található teljesen pontosan, a Thököly út 61. szám alatt. Mindenesetre egy nagy sárga házat kell keresni és érdemes gyalogszerrel megközelíteni. Nem véletlen kapta a titkos jelzőt, hisz rejtve van a szemek elől. Többnyire azért kerüli el az emberek figyelmét, mert tavasztól-őszig a fák lombkoronájának takarásában van az erkély.

Az általánosan ismert történet- az utcát leső fiatal női szoborról- egy fiatal pár története. E szerint a nő férje elment harcolni az első világháború idején. Nem élte túl a katonáskodást és meg is kapta a  felesége a szomorú hírt. Ő viszont nem hitt a levélnek, melyben férje haláláról tájékoztatták. Ezért minden nap reggel és este, megtörhetetlen hittel állt éveken át az erkélyen várva szerelme hazatértét.

Sok mendemonda szól arról,miért is van ott, de a történelem sem emlékszik pontosan,hogy  mikor került oda. Az tudható, hogy 1912-ben az Est című napilapban már írtak róla.

Ha igaz, akkor itt a megoldás

Esti Hírlap 1958. február 7-i számában megjelent, Dr. Ybl Ervin professzor, művészettörténész – a palota építőjének fiának hozzászólása.

„A házat annak idején édesatyám, Ybl Lajos építész tervezte az első világháború előtt- Pápai Manó varrógép kereskedő számára. Akkoriban harmadik egyetemi éveimet a párizsi Sorbonne-on végeztem,és beutaztam egész Franciaországot, hogy műemlékeit tanulmányozzam. Egy alkalommal Bourges-ban jártam,ott láttam Jacques Coeur-nek- VII. Károly francia király dúsgazdag pénzügyminiszterének- XV. századi nagyszerű, kései gót palotáját, melynek bejárata mellett jobbra és balra egy egy kőből faragott kitekintő férfi és nő figyeli: ki akar a kapun belépni. Hazatérve elhoztam eme palota képét, s megmutattam atyámnak. Ez az eszme annyira megtetszett neki, hogy a Pápai villa számára is faragtatott ilyen figyelő női alakot Ligeti Miklóssal.”

Kétségtelenül az egyik legérdekesebb hely, melynek meséi és története van.

Képek: hu.wikipedia.org, Rákosi-bunker szócikk, Rovibroni, Gyurika; www.orszagalbum.hu, kissevi79, Sziszkó, www.szoborlap.hu, Neményi Margó, Neszták Béla.

Az Amfiteátrum titka

Antoninus Pius császár idejében, a II. század közepén,  Legio II. Adiutrix építtette fel. Megdöbbentő, hogy Budapest közepén a római birodalom hetedik legnagyobb amfiteátruma árválkodik. Ovális arénája (89,6 m x 66,1 m) a római Colosseum-nál is nagyobb. A kő és föld konstrukciójú körszínházban egyszerre 10-12000 néző élvezhette a gladiátor- és állatviadalokat, előadásokat. Az eredetileg mélyedésbe épített, csatornákkal is ellátott amfiteátrum vízicsaták rendezésére is alkalmas volt. A feltárásokat követően a műemléki helyreállítás az 1940-es évek elején készült el.

Fotó: Airchef Az Amfiteátrum titka

Tudunk róla, ismerjük és mégis valahogy csak az itt élő emberek járják körbe. Igen, csak körbe, mivel a II. század közepén épített csodálatos történelmi múltra visszatekintő rom- romokban áll. A terület tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő lezárta, mivel balesetveszélyessé vált az Amfiteátrum. Felújítása még várat magára… Aki viszont ellátogat erre a helyre, maga előtt láthatja a történelem kis darabját, amit már körbevett Budapest városa. Megállhat és lgondolkodhat azon, mi is történhetett az ódon falak között s hány ember életére volt végleges hatással annakidején. Bár az Amfiteátrum lezárt és tilos a belépés, mégis sokan surrannak be, átugorva a korántsem magas kerítést. Kétségtelenül van valami megmagyarázhatatlan rezgés ezen a helyen, miközben megérinti az ember a köveket, vagy végignéz rajta és lelki szemei előtt ott látja a gladiátor viadalokat. Hátborzongató, titkos és szép.

Titkos mini termálfürdő a Duna parton

Fotó: Airchef A kifolyó

Ez az érdekes hely a Duna parton található, a Gellért hegy lábánál. Hogy ki hordta össze kagyló formába a köveket úgy, hogy az egy teljesen kényelmes mini medence legyen, azt senki nem tudja és azt sem, hogy mikor. Viszont jó oka volt rá, ugyanis a Gellért fürdőből egy csövön keresztül itt vezetik ki a termálvizet, bele a Dunába. Mi sem egyszerűbb, mint kihasználni ezt a lehetőséget. A szabadon igénybe vehető mini termálfürdő persze nem túl méretes, maximum 2-3 ember tud benne kényelmesen elférni, ettől függetlenül egyre többen fedezik fel. Kétségtelen, hogy  emberi lelemény alkotta a helyet mivel, a 35-40 fokos termálvízben áztatva magunkat elbámészkodhatunk. A dunai hajóforgatag, a Szabadság-híd és Pest látványát órákon keresztül lehet csodálni. Persze vannak előnyei és hátrányai. Előnyként említhető az abszolút szabadon felhasználhatóság és maga a feeling. Hátránya is pontosan ez, mivel kétségtelenül el kell gondolkodni kipróbálás előtt a higiénián, mivel előszeretettel használják hajléktalanok ezt a lehetőséget. A titkos mini termálfürdő kiömlőnyílásának környékén viszont nemcsak a pancsolni vágyók jelennek meg előszeretettel, hanem a pecásoknak is kedvencük. Állítólag kedvez a fogási szerencsének, mivel a halak is előszeretettel úszkálnak ezen a Duna szakaszon.

Fotó: Airchef A Gellért Gyógyfürdő kifolyója. A minimedence nem látszik a magas vízállás miatt.

Forrás: Wikipédia, Szoborpark, Sziklakorház

Fotó: Pixabay, Airchef

Olvass tovább:

Mosolyogj és integess a turistának- világnap!

Az új kenyér ünnepe – augusztus 20.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!