spot_imgspot_img
spot_img

Sacher – a világverő

-

Article Top Ad (AdSense)

A Sacher nem csak európai szinten, de világszinten ismert finomság, melyet rengeteg féle formában készítenek. A történet a csokoládéval kezdődik, és azzal is ér véget. Vitathatatlan tény, hogy ez a torta mára annyira tardícionáis, hogy szinte minden cukrászdában elmaradhatatlan ‘kellék’ a repertoárból.

Fotó: Flickr

A Sacher vajon mi

A Sacher-torta az osztrák finomság, melynek eredetisége körül számos kérdőjel van. Ettől függetlenül Bécs legismertebb gasztronómiai öröksége. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor ez egy csokitorta. Egyszerű felépítésű, mivel kell hozzá piskóta, csokoládé, és sárgabaracklekvár. Ezek az összetevők magukban is megállják a helyüket, viszont ebben a tortában isteni kombinációt alkotnak. Nevét arról a cukrászról kapta, aki kifejlesztette az első receptet, az XIX. század elején.

Fotó: Flickr

Az első Sacher története

Az egész Metternich herceggel kezdődött, aki amellett, hogy vas kézzel irányított, édesszájú volt. A Napóleoni háborúk utáni idő egyik legikonikusabb politikusaként vonult be a történelembe. Metternich tevékenysége és nézetei szélsőségesnek tűntek, pedig alapvetően hitt a liberális eszmékben. Soha semmiben nem tűrte az ellentmondást, ezért a legtöbben egy idő után félték a nevét. Ekkoriban Franz Sacher egy fiatal 16 éves cukrásztanonc volt, viszont olyan finom süteményeket készített már akkor is, hogy egész Bécs hallott róla. A fiatal cukrásznak dolgosan teltek a hétköznapjai, viszont mivel Metternich fülébe is eljutott, hogy milyen ízletes sütiket készít, felkérte őt egy különleges, és egyedi torta elkészítésére. Mondani sem kell, erre a felkérésre sem lehetett nemet mondani, sőt inkább megtisztelő volt a fiatal Franz Sacher számára. Némi aggodalom azért urrá lett rajta, és  -a monda szerint – napokon keresztül alvás és megállás nélkül dolgozott a recepten. Mikor Metternich elé járult, remegő lábakkal, lesütött szemekkel emelte fel a tortát, hogy megkínálja belőle. A kóstolás nem tartott sokáig, csak a torta alkotójának tűnt hosszú óráknak az a néhány perc. A torta ízlett a hercegnek, és mosolyogva, elégedetten veregette meg a gyerek vállát.

Fotó: Flickr

A torta kusza sorsa

Természetesen ez után már több ízben is elkészítette Sacher a tortáját, és számos udvari rendezvényen is részt vett. Közben fia is felnőtt, aki apja nyomdokaiba lépve udvari szakácsnak tanult, és végül ő örökölte meg a titkos receptet. Mivel addigra már a tortának komoly múltja és ismertsége volt, természetesen sokan elkezdték utánozni, másolni. Ebből adódóan a Sacher torta receptek több variációja látott napvilágot. A receptet Franz Sacher fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott. Ez a későbbiek során hosszú pereskedésekhez vezetett, hiszen mindenki magáénak akarta tudni az eredetit. Az egészben valójában az a furcsa, hogy az eredetit senki sem ismeri, mivel a most annak kikiáltott receptúra már Eduard Scher továbbfejlesztett változata. Végül a felek peren kívüli megegyezése alapján, a bécsi Hotel Sacher csokoládé pecséttel ellátott fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torta” védjegy.

Fotó: Flickr

Miért szeretjük

A fennkölt polgári életmód és a cukrászda kultúra esszenciája, és alapja. Több lett, mint torta, inkább egy jelenség, mely nem csak Európában, hanem a világ számos országában ismert. Ismerjük az ízét, a formáját, és az is, hogy valójában roppant egyszerű az elkészítése. Egy dolog viszont még nem derült ki, hogy az eredeti receptben milyen arányban kell felhasználni a csokoládét, és az sem, hogy melyik fajta lehet a legalkalmasabb. Azt, hogy miként kell elkészítik az eredeti torta bevonatot, senki nem tudja, ha mégis, nem fogja elárulni. Szinte ahány ház, annyi féle megoldás létezik.

Fotó: Flickr

Az „eredeti” recept

A készítéséhez szükséges alapanyagok tekintetében azonban nincs nagy titok, hiszen liszt, cukor, étcsokoládé, sárgabarack lekvár, tojás, vaj, só, és víz kell hozzá. Van aki -haladva a korral – vaníliás cukrot, sütőport és rumot is tesz bele, és olyan is, aki a tésztát mandulával, dióval vagy más magvakkal is ízesíti. Készítése: A csokoládét meg kell olvasztani. A vajat a porcukorral összekeverni és hozzáadni a tojások sárgáját. A tojásfehérjét cukorral, esetleg egy csipetnyi sóval együtt keményre kell verni, majd hozzáadni a csokoládét, a lisztet és a vizet. Az így összekevert masszát formába helyezve sütőben kell sütni, és az elkészült tésztát sárgabarack lekvárral ízesíteni, és bevonni csokoládés mázzal.

Hozzávalók: 7 tojássárgája, 150 gramm lágy vaj, 125 gramm porcukor, 200 gramm étcsokoládé, 1 csomag (8 gramm) vaníliás cukor, 7 tojásfehérje, egy csipet só, 150 gramm liszt, 150-200 gramm sárgabaracklekvár a töltelékhez, további kevés liszt és vaj a forma kikenéséhez, ízlés szerint akár rumot is lehet beletenni, kevés víz a tészta alapanyagainak össze keveréséhez és végül tejszínhab a díszítéshez és a fogyasztáshoz.

Mousse napja – ‘nyald meg a tíz ujjad’ jeligére

Csoki – imát kell ma mondani

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!