spot_imgspot_img
spot_img

Csoki – imát kell ma mondani

-

Article Top Ad (AdSense)

A boldogság hormonok legyenek velünk, hiszen elbűvölő napra ébredtünk! A kakaófa megáldott minket termésével, melynek élvezete elcsábította az emberiséget, tán még jobban is, mint az a bizonyos alma a paradicsomban.

Fotó: Pixabay

Csoki -ima

Ó te szent csoki, általad megadatik ízlelőbimbóink mennyei utazása, s benned, s veled örömet lelve keblünkre ölelhetjük a csoki élvezet játékát. Lágyan simuló élményed kegyében melegszik a szív öröme, s benned meglelhetjük a bús napok megváltását. Elragadó, néha ragadó mázas élményedtől lészen boldog pillanat, ízlelésed minduntalan emlékezetes pillanat. Te, ki milliókat csábítasz el, légy áldott, édes szentélyedbe engedj bebocsátást nekünk! Bűbájoddal szenteld meg még sokáig életünk! (Thomas Braun)

Tudjuk mi fán terem

A kakaó vagy kakaófa (Theobroma cacao) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj. Gyümölcse, a kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be, hiszen a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra.

Fotó: Pixabay

Csoki -csínyek

Ma bűntudat nélkül falhatjuk a csokoládét, és nyugodtan ráfoghatjuk arra, hogy ma a világnapja van. Mivel mi fontosnak tartjuk megünnepelni a dolgokat, a csokoládé majszolása ezen a napon tehát semmi más, csak tisztelgés ezen világnap oltára előtt. Örömmel hozhatjuk meg ezt az áldozatot, és aki felettébb szereti, szemérmetlenül sokat fogyasszon, persze csakis az ünnep miatt. Éljen tehát a csoki csíny, és mindezt 24 órán keresztül tehetjük, az az ehetjük.

“ A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”

( Csukás István, Gombóc Artúr mese részlet)

Fotó: Pixabay

A csokoládé világnap

Szerencsére a csoki az egész világot megihlette, így örömmel mondhatjuk, egy év alatt többször is megünnepelhetjük. Na ugye, hogy ez milyen szuper? A csokoládé világnapját (Nemzetközi Csokoládénap) minden évben július 7-én ünnepeljük. A történetek szerint a világnap azért került erre a napra, mert Európában 1550. július 7-én kezdtek el csokoládét forgalmazni. Ettől függetlenül a csoki olyan általánosan imádott, hogy a világon ezen kívül még elég sok ünnep kapcsolódik hozzá. Például Az Egyesült Államokban október 28-án tartják a Nemzeti Csokoládé Napot, viszont az amerikai Nemzeti Cukrászok Egyesülete szeptember 13-án tarja. Az étcsokoládé napja január 10-ére esik, a tejcsokoládé napja pedig július 28., a fehér csokoládét szeptember 22-én ünnepeljük, a csokoládéval bevont termékek napja pedig december 16-án van.

Fotó: Pixabay

Hogyan készül a csokoládé

A csokoládé készítés a kakaóbabok válogatásával kezdődik, eltávolítják a szennyezett részeket, a hibás, törött, lapos, vagy nagyon eltérő színű babokat. A nagyobb csokoládé gyárakban a válogatás után sterilizálás következik, mely során eltávolítják a szennyeződéseket, és elpusztítják a mikroorganizmusokat. A következő lépés a pörkölés, speciális kakaó pörkölőkben, ahol pontosan be van állítva az idő, és a hőmérséklet. Aprítás, rostálás következik, majd szinte folyékony kakaó masszává őrlik. A görgős finomítóba kerül, ahol tovább finomodik a massza állaga. Ez után jön a KONSÍROZÁS, melegíteni, keverni és ellenőrizni tudják vele a már majdnem kész csoki tulajdonságait. A következő lépcsőfok a temperálás, ennek hatására alakul ki a csoki selymes fénye és a jellegzetes roppanó hang, amikor eltörik. Ezeket a műveletek mindenhol elvégzik, de kisebb nagyobb változtatásokat azért eszközölnek.

A kakaóvaj halványsárga árnyalatú zsiradék, aminek csoki íze és illata van. Magas mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat és E-vitamint. A csokoládén kívül rengeteg kozmetikai termékben található meg, és nagyon fontos gyógyszeripari alapanyag is. Ünnepeljünk ma együtt, és áldozzuk ma fel magunkat a csokinak!

Thuróczy Szabolccsal és Ónodi Eszterrel startol az év legfontosabb gasztró kampánya

Karácsonyi ajándéktippek a Marionnaudtól

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!