Mousse napja – ‘nyald meg a tíz ujjad’ jeligére

-

Valóban egy könnyed, elegáns krém. A szó hallatán sokan arra gondolnak, biztos valami agyafúrt konyhai praktika által elkészített finomság. Igaz is, meg nem is. A mousse tényleg nagyon finom, de könnyen elkészíthető, viszont éppen ezért könnyű is elrontani.

Fotó: Pixabay

Mousse

A mousse (mus) az az “hab”. Egy lágyan elkészített étel, amely légbuborékokat tartalmaz, hogy könnyű állagot adjon. Az elkészítési technikáktól függően a puhától a krémesig, egészen a sűrű kivitelekig minden megtalálható. A mousse lehet édes vagy sós.

Az édes habokat jellemzően felvert tojásfehérjéből, tejszínhabbal vagy mindkettőből készítik. Ízesítése szerteágazó lehet. Csokoládéval, kávéval, vaníliával, karamellel, vagy különféle pürésített gyümölcsökkel készítik. Az is előfordul, hogy gyógynövényekkel és fűszerekkel csavarják meg a dolgot.  A mousse-t általában tálalás előtt lehűtik, így sűrűbb állagot vesz fel. Ezenkívül a habokat gyakran szilikon formákba fagyasztják, vagy zselatinnal stabilizálják, majd díszítő elemként alkalmazzák a tálalás során. A mousse nem csak magában állja meg a helyét, hanem süteményekhez használják fel. Lehet belőle töltelék vagy feltét.

Fotó: Pixabay

Történetileg sem most kezdte

A 18. században indult el a mousse pályafutása. Ekkortájt vette át az uralmat a franciaországi desszertek körében a hab alapokon nyugvó, a mai napig méltán híres csokoládéhab. Egyszerű és nagyszerű, hiszen itt is a jó minőségű alapanyagokon van a hangsúly. Egy jó mousse-hoz csupán tojásfehérjére, csokoládéra és némi cukorra van szükség. Több recept dolgozik sárgájával, tejszínnel, amivel lágyíthatjuk is, de ha igazán könnyű desszertre vágyunk, akkor csupán e három alapanyagból is mennyei csodát hozhatunk létre. Az édes mousse-ok szinte végtelenített lehetőséget rejtenek magukban, hiszen csak a fantázia szabhat határt annak, milyen alapanyagokkal dolgozzuk össze.

Fotó: Pixabay

Nem csak édes lehet…sőt

Ízletes mousse -t már sok mindenből lehet készíteni, hiszen csak annyi a dolgunk, hogy habosítjuk az alapanyagot. Előállíthatjuk húsból, halból, kagylóból, libamájból, sajtból vagy bármiféle zöldségekből. A forró habok gyakran felvert tojásfehérje hozzáadásával nyerik könnyű állagukat. Ezek miatt a gasztronómia egyik kedvelt megoldása, mellyel csodálatos ételköltemények kerülhetnek az asztalra. Elképesztő megoldásokkal lehet már manapság találkozni, amik az ízlelőbimbókat érdekes utazásra csábítják.

Fotó: Pixabay

Mousse felturbózva

Akár az édes, akár a sós ízvilágú habokhoz, még hozzá lehet tenni különféle mártásokat, fűszereket, exklúzívabbá tehetjük alkoholos italokkal. Az elkészített mousse-t természetesen díszíteni is lehet. A legkézenfekvőbb, hogy a felhasznált alapanyag egyéb textúrával tálaljuk, de bármilyen más kiegészítő is szóba jöhet. Előnyös lehet, hogy a krém könnyedségét egy kis kulináris játékossággal ellensúlyozzuk – gyümölcsökkel, roppanós magokkal, a lényeg csak az, hogy ízvilágban harmonizáljanak egymással.

Fotó: Pixabay

Francia csokoládé mousse

A tradicionális recept nem bonyolult. A legfontosabb az elkészítéséhez a magas minőségű étcsokoládé. Ha ez megvan, már szinte kész is vagyunk. Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, vajat, keverünk hozzá. Miután a keverék elég homogén lesz, csomómentesre keverjük. Ehhez jöhet hozzá a tojássárgája, és a lágyság érdekében a tejszín. Félretesszük és hagyjuk hűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a kihűlt elegyünkhöz keverjük. Soha ne egyszerre, hanem adagonként szép lassan keverjük hozzá. Innen már csak az a dolgunk, hogy kedvünk szerint kiadagoljuk.

A mousse recepteknek se szeri se száma, úgy hogy bárki kedvére elkészíthet. Kiváló kiegészítői lehetnek a főételeknek, és káprázatos egyszerű desszerteket varázsolhatunk velük.

Egészséges ételek és kevesebb halászlé kerül idén a karácsonyi asztalra

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!