5 különleges hangulatú budapesti kávézó

-

Egy izgalmasan berendezett, megkapó atmoszférájú, kellemes kávézóban az ember szívesen elidőzik, és akár többször is visszatér oda. Pláne, ha még finom ételek is vannak az étlapon! Annyira gazdag és színes a kávézókínálat, hogy bőven van miből csemegézni. Mi most az aktuális kedvenceinkhez szeretnénk meghozni a kedvet.

Bekuckózáshoz, olvasáshoz, feltöltődéshez, baráti beszélgetésekhez, ünnepléshez és romantikus programokhoz is találhatsz kedvedre való helyet a válogatásunkban.

Hadik Kávéház

Sok budai és pesti kávézó egykor nagy költőink és íróink második nappalijaként funkcionált. Mondhatni, hogy itt élték életük jelentős részét. Kávéházi törzshelyükön alkottak, udvaroltak, hódítottak, féltékenykedtek, álmodtak, terveztek.  Ilyen hely volt a Nyugat számos jelentős alkotója számára a Hadik Kávéház. Az 1910-es években élte fénykorát, amikor Karinthy, Kosztolányi, Déry, Móricz és Bőhm Aranka szinte hazajárt ide.

Hadik Kávéház
A Hadik Kávéház kép: bcoolmagazin/R. Szabó Zsuzsa

Hadik Kávéház Budapest
A Bartók Béla útra láthatunk a Hadikból kép: bcoolmagazin/R. Szabó Zsuzsa

2010-ben a Hadik Ház két vendéglátó és kulturális térrel éledt újjá eredeti pompájában a Bartók Béla úton. Az egyik a klasszikus Hadik Kávéház, mely a nagy elődök szelleme előtt tiszteleg kialakításával, a másik pedig elkülönülten, de átjárhatósággal a Szatyor Bár és Galéria, amely a századelő bohém világát idézi meg, s teszi maivá.

A Hadik italai és ételei közt böngészve roppant szellemes elnevezésű kreációkra lelhetünk. Meg is mutatjuk az irodalmi koktélokat!

Hadik Kávéház Budapest
A Hadik irodalmi koktélja kép: bcoolmagazin/R. Szabó Zsuzsa

Kosztolányi Dezsőről ebben a cikkünkben sok érdekeset írtunk: https://bcoolmagazin.hu/irodalmi-botranyhosok-kosztolanyi-dezso-es-csath-geza-fuggosegei/

A Nyugat nagyjait ábrázoló fali plakáton kávézgatás, eszegetés közben kikeresgethetjük a kedvenc szerzőinket.

Hadik Kávéház
A Hadik Kávéház faláról rengeteg híres írónk,költőnk néz ránk kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

A Hadik honlapján itt tudsz szétnézni: Hadik Kávéház 

 

Szatyor Bár és Galéria

A bohém szót fentebb is említettük a Hadikkal összeolvadt bár kapcsán. Belépve ide ugyanis tényleg kell néhány perc, amíg a színek, formák, alakok, medvék, félbevágott autók közt kiszemeljük a helyet, ahova le óhajtunk ülni.

Szatyor Bár
A bohém Szatyor Bár a Hadik mellett, az ajtón túl már a Hadik van. kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

Mi imádjuk a falon a Csinszkával menekülő Adyt, ahogy egy sárga Zsigulit vezetve pénzt szór szét maga mögött. (Ami még bizarrabbá teszi a jelenetet az az, hogy Stevie Wonder üldözi őket…)

Ady és Csinszka a Szatyor Bárban
Ady és Csinszka a Szatyor Bárban kép: bcoolmagazin/R. Szabó Zsuzsa

A Hadikban és a Szatyorban is gyakran vannak irodalmi programok, művészeti beszélgetések, zenei produkciók és kiállítások.

A Szatyor árairól, programjairól itt tájékozódhatsz: Szatyor 

New York Kávéház 

Az irodalmi és művészeti vonalon maradva a New York Kávéházat is felvettük a listánkba, hiszen káprázatosan szép belső terével, múltról suttogó falaival lenyűgözi a belátogatót. A Világ legszebb kávéházának tartott, több, mint 120 éves New York Kávéház impozáns épületében hosszú percekig lehet nézelődni. A patinás épületben többek közt  Kosztolányi is sokat időzött.

A karzaton született meg a Pál utcai fiúk története is, Molnár Ferenc tollából.

Olyan neves művészeink törzshelyévé vált az épület mint Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula, Weöres Sándor.

New York Káváház
Csodaszép a New York Kávéház belseje kép: bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

New York kávéház Budapest
A káprázatosan szép New York Kávéház kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

New York Kávéház Budapest
A New York Kávéházat a világ legszebb kávéházának tartják. kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy minden nagyon drága, ám cserébe exkluzív kávéházi élményt ígér a hely. Az összes kávézó királynője is lehetne.

A kávézó-csoda honlapja: https://newyorkcafe.hu/

Café Zsivágó – az otthonos kávézó

A Paulay Ede utcában megbújó Café Zsivágó kicsit olyan, mint egy kedves idős rokon hatalmas nappalija, ahol sok zug is van.  A régi szőnyegekkel, festményekkel, székekkel, lámpabúrákkal megteremtett hangulatban kedve támad az embernek fellapozni egy szépirodalmi művet.

Zsivágó Kávézó
A Café Zsivágóba belépve olyan, mintha egy régi kedves idős rokonhoz érkeznénk meg. kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

Café Zsivágó
A Café Zsivágóban kis zugok is vannak kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

A Borisz Paszternak regényének címét őrző kávézóban olyan, mintha megállt volna az idő. Ami külön öröm, hogy megfizethető áron vannak a kávék, sütik, falatkák, mártogatósok.

A Zsivágó Kávézó honlapján meg tudod nézni az árakat és a kínálatot :www.cafezsivago.hu

 

Vintage Garden

A Vintage Gardenben minden habos-babos. A hely dizájnja olyan, mint egy romantikus film díszlete. A dekoráció egyébként gyakran megújul. A mindig friss virágokkal díszített belső teraszú hely közkedvelt helyszíne a lánybúcsúknak, babaváróknak és csajos estéknek. A Deák tértől pár percre, a Dob utcában lévő mesevilágban egyébként roppant finomakat lehet enni, ám hozzá kell tenni, hogy ezeknek a mennyei finomságoknak meg is van az ára. A környezet, a látvány azonban meghozza a kedvet a fotózáshoz. A hely honlapját érdemes átböngészni a részletekért: http://vintagegarden.hu/

Vintage Garden
A Vintage Garden romantikus világa kép:http://vintagegarden.hu/

 Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Irodalmi bortúra – Így és itt ittak híres költőink, íróink

Budapest környéki romantikus helyek szerelmespároknak

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!