spot_imgspot_img
spot_img

A filmtörténelem jeles napját ünnepeljük. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 1946

-

Article Top Ad (AdSense)
A Cannes-i filmfesztivált 1939 szeptember 1. és szeptember 20. között tervezték megrendezni. Végül a II. világháború miatt elmaradt. 1946 őszén valósították meg elsőnek  a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált, mely azóta tovább fejlődött. 

Nem indult simán a Filmfesztivál

Az első ötlet 1938-ban merült fel, mégpedig a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál után. Akkoriban nagy politikai nyomás nehezedett a szakmára a náci Németország és a fasiszta Olaszország részéről, mely szerint propaganda filmeket akartak győztesnek látni. A rendezvényről számos zsűritag kivonult emiatt, köztük amerikai, brit filmes szakemberek. Philippe Erlanger történész, diplomata, a francia kultúrát külföldön népszerűsítő AFAA (Association française d’action artistique) igazgatója. Velencéből hazatartva gondolt először arra, hogy egy új – „kényszer és kompromisszumok nélküli” – nemzetközi filmes seregszemlét kellene szervezni. Ötletét felkarolta Jean Zay, akkori francia közoktatási- és szépművészetügyi miniszter.
Fotó: Pixabay Cannes kikötő. Ahol a fikm múltját megkaptuk
Tulajdonképpen létrehoztak egy másik filmes rendezvényt, mely ellene ment a velenceinek, Exposition Cinématographique Cannoise néven. A helyszín kiválasztása körül hosszas viták zajlottak, még végül Cannes mellett döntöttek. A döntés praktikus volt, mivel Cannes városa felajánlotta az épp elkészült kaszinó épületét, ahova 1200 ember is elfért egyszerre. A rendezvény főmegbízottja maga Philippe Erlanger lett. 1939. szeptember 1. és szeptember 20. között tervezték megrendezni az fesztivált és meghozták a fontos szabályokat is. Ezek szerint minden ország, aki nevezett, maga választhatta ki a versenyen résztvevő filmeket és képviseltethette magát a zsűriben. A fődíjat egy film kaphatta volna meg, melyet kizárólag művészi szempontok alapján bírálnak el a zsűritagok. Az akkor fennálló politikai helyzet miatt kevesen képviseltették volna magukat, de erre nem került sor. A megnyitó napján kitört a második világháború. Először csak elnapolni akarták, de végül a rendezvény teljesen elmaradt.
Fotó: pixabay Cannes az alkotások mekkája

Cannes az új kezdet 1946 őszén

A II. világháború után bár még a politikai helyzet nem rendeződött a világban, Charles de Gaulle kormánya, az Oktatási Minisztérium, a Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Filmközpont- közösen újra megszervezték a filmfesztivált. 1946 őszén, Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál néven meg is valósították. Az akkor benevezett filmek rendezői között található Jean Cocteau, Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini, Billy Wilder, valamint a magyar származású Charles Vidor. Ezzel persze még nem volt vége a fesztivál körüli problémáknak. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezőivel titokban megegyeztek 1946. augusztusában, hogy csak kétévente rendeznek nemzetközi fesztivált.
Mivel a következő évit 1947-ben tervezték, és elég nagy képzavarral járt a két filmfesztivál elnevezése, így a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nevét átkeresztelték Cannes-i Filmfesztiválra. Nem sikerült túl felhőtlenül a következő esemény, mivel új fesztiválpalotában akarták megvalósítani, aminek építési munkálatait épphogy csak be tudták fejezni. Egy nagy vihar úgy megrongálta a tetőszerkezetet, hogy a záró esemény helyszíne a korábbi kaszinóba költözött át. A következő években a már teljesen befejezett Croisette- palotának elkeresztelt új építmény adott otthont a filmfesztiválnak 33 éven keresztül.  
Fotó: Pixabay A kamera mögött más a világ, hát még Cannes-ban

A Cannes-i Filmfesztivál elnyeri végleges formáját

1948és 1950. évi fesztiválokat financiális problémák miatt elhalasztották. 1949-ben ismét egy nemzeti jelleggel felcímkézett rendezvényt tartottak. Továbbra is feszültségeket okozott az időpontok közelsége, így döntés született, miszerint 1951-től az állandó szeptemberi időpontot áprilisra módosították. Innentől kezdve egyre népszerűbb és egyre szerteágazóbb lett a filmfesztivál. A filmkészítők Cannes-ban találkozókat, megbeszéléseket szerveztek és projecteket készítettek elő. Az egyre gyarapodtak a résztvevők, és sok ország csatlakozott az eseményhez, vagy nevezett be rá. 1955-ben a fesztivál rendezői létrehozták az Arany Pálma díjat. Az Arany Pálmát a legjobb film kapta meg, bár még párszor visszatértek a Nagydíj elnevezéshez. Mára az Arany Pálma jelenti a legnagyobb elismerést.
Fotó: pixabya Cannes a FILFESZTIVÁL

A Cannes-i Filmfesztivál ma

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál elnevezéssel, a világ legismertebb és legnagyobb presztízsértékkel bíró filmfesztiválja. Minden évben megrendezik május második felében- Cannes-ban. A helyszín a Croisette körúton fekvő Fesztivál- és Kongresszusi Palota, ahol a fesztivál fődíjáért az Arany Pálmáért versengenek a benevezett filmek. A rendezvény természetesen óriási turisztikai értékkel is bír, hiszen nemcsak a filmvilág nagyjai, színészei gyűlnek itt össze, hanem óriási fesztivál is. A benevezett filmek mindig a világ élenjáró rendezőinek legújabb alkotásaiból adnak válogatást és évről évre fémjelzik a filmszakma új trendjeit is. Mindezek mellett üzleti lehetőségeket is ad a részvevőknek. A rendezvényre ellátogató filmkészítőknek és producereknek lehetőségük van forgalmazókat és televíziós csatornákat keresni kész filmjeikhez. Mivel rengetegen érdekeltek a filmkészítésben, akár azok is, akik a hátteret biztosítják az alkotásokhoz- mind megjelennek a rendezvényen. Így arra is lehetőség nyílik a filmkészítőknek, hogy partnereket keressenek filmterveik megvalósításához.
Fotó: Pixabay Cannes maga a szépség
A filmfesztivál fő vonala a nagyjátékfilmek és rövidfilmek versenye, de ezzel együtt egyéb szelektív esemény is zajlik.
Un certain regard 1978-óta (egy bizonyos szemszög) Fiatal, vagy kevésbé ismert filmrendezőkgyakran elvont alkotásait gyűjti össze és mutatja be, elsősorban azért, hogy elősegítse e filmek forgalmazását. Minden évben mintegy húsz filmet válogatnak be.
Cinéfondation 1998-óta a cannes-i fesztivál égisze alatt működő filmes alapítvány, amelynek célja a világ kezdő filmkészítőinek inspirálása és hathatós támogatása. Az 1998-as fesztiválon történt megalapítása óta a program folyamatosan fejlődik, s ma már három, egymást kiegészítő részre tagozódik: a Válogatás, a Rezidencia, valamint a Műhely.
Cannes-i Klasszikusok. 1998 óta mutat be filmfőiskolások és egyetemisták által készített kisfilmeket.
Rövidfilmek versenye – a rövidfilmek Arany Pálmájáért 10-15 kisfilm verseng évről évre.

Forrás: Wikipédia, filmarchívum

Fotó: Pixabay

Olass tovább

Magyarul szólal meg a hollywoodi filmsztár egy új reklámfilmben

Nagyszabású filmbemutatókkal startol az ősz a Paramount Networkön!

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!