spot_imgspot_img
spot_img

WELL épületek a kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életért

-

Article Top Ad (AdSense)

A koronavírus-járvány teljesen átrendezte az életünket, átértékeltünk megannyi dolgot. A léttereinkhez és a munkahelyünkhöz is másként viszonyulunk már. A természet védelmének és Földünk megóvásának ügye is egyre nagyobb hangsúlyt kap sokunk életében. A WELL épületek jellemzője, hogy ott a lehető legkomfortosabban, legegészségesebb és legbiztonságosabb körülmények között dolgozhatunk, élhetünk.

 

Mitől lesz WELL egy épület?

A wellbeing fogalom legegyszerűbben megfogalmazható jelentése: emberi jóllét. Az elégedettség érzése és a produktivitás, aktivitás biizonyítottan összefügg. Az otthoni és munkahelyi közérzet kihat a teljesítményre, a koncentrációra is.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap annak a felismerése, hogy a munkahelyünk épülete emberek, terek, környezet és technológia folyamatos interakciója.

A WELL egy zöld épületminősítési rendszer, melynek a fókuszában maga az érző ember áll.
Rájöttek, hogy az épületek kialakítása sok esetben nem biztosít megfelelő környezetet az emberi szervezet egészséges működése számára. Arra inspirálják az építészeket, építészirodákat, nagy beruházókat is, hogy igyekezzenek ezeket szem előtt tartani.

well épületek
Egyre nagyobb hangsúlyt kap annak a felismerése, hogy a munkahelyünk épülete emberek, terek, környezet és technológia folyamatos interakciója. kép: pexels.com/ndrea-piacquadio

WELL irányelvek

Manapság a világ több mint ötven országában terveznek, építtetnek épületeket a WELL irányelvei mentén. Csökkenteni kell a különböző szervi és pszichikai megbetegedések lehetőségét, ezért a WELL ezen tíz témakör köré szerveződik: levegő- és vízminőség, táplálkozás, világítás, mozgás, hőkomfort, akusztika, anyaghasználat, szellemi környezet és közösség.

Az egészséges környezetet és az ember jóllétét előtérbe helyező WELL Certification mérőműszerekkel méri a beltéri levegő és a víz minőségét, az akusztikai paramétereket, a hőérzetet és a megvilágítást.  A nemzetközi WELL tanúsítvány az épületek emberi szervezetre, egészségre, közérzetre gyakorolt hatását vizsgálja és értékeli tehát összefoglalva nagyjából ezek mentén:

  • a levegőellátás minősége
  • víz minősége
  • egészséges táplálkozás lehetősége
  • természetes fény
  • testmozgás lehetősége
  • kényelem a szellemi frissességhez

 

Egy magyar WELL épület

Magyarországon elsőként ítélte oda az emberközpontú irodafejlesztés egyik legmagasabb fokozatát a Futureal fejlesztésében megvalósult Corvin Technology Park-nak az International WELL Building Institute. A Corvin Sétány arculatát jelentősen meghatározó, újgenerációs irodaház megfelelt a nemzetközi WELL épületminősítés feltételeinek.

Corvin Park
Magyarországon elsőként ítélte oda az emberközpontú irodafejlesztés egyik legmagasabb fokozatát a Futureal fejlesztésében megvalósult Corvin Technology Park-nak az International WELL Building Institute. kép: www.futurealgroup.com

A földszinti nyitott terek közvetlenül kapcsolódnak a sétány gyalogosforgalmához, így az irodaház tökéletesen illeszkedik a városszerkezetbe. A tervekben hangsúlyos szerephez jut az épített zöld környezet, a nagyméretű tetőterasz, az épület földszintjén kialakítandó belső kert.

Well épület
Corvin Technology Park kép. www.futurealgroup.com

 

Magazinunk WellBeing konferenciája

A BCOOL magazin szervezésében kerül megrendezésre a WellBeing konferencia
2021. szeptember 28-án a budapesti Danubius Hotel Héliában. A rendezvény fő célja, hogy átfogó képet nyújtson az egyre erősödő fenntarthatósági szempontok és a Covid utáni változó munkaerő-piaci trendek együttes hatásairól, bel- és külföldi példákkal mutassa be a vállalati Jól(L)lét fogalmát, és ezzel is erősítse a szervezetek hatékonyságát, a belső elköteleződést és a minőségi foglalkoztatás megvalósítását.

Erről részeteket itt találhatsz: https://bcoolmagazin.hu/wellbeing-konferencia/

Forrás: octogon.hu, tspc.hu 

Cikkeink hasonló témában:

Ilyenek lesznek az otthonaink a koronavírus után- a legérdekesebb elképzelések és víziók

8 meghökkentő épület, amit még egészen biztosan nem láttál

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!