spot_imgspot_img
spot_img

Andrea Bocelli olasz tenorista 63 éve született

-

Article Top Ad (AdSense)
1958 szeptember 22-én született meg a világ egyik legnagyobb tenoristája, háromszoros Grammy-díjas énekes, Andrea Bocelli. Életútjával, csodálatos hangjával milliókat örvendeztetett már meg.

Andrea Bocelli kezdetek és az zene

Andrea Bocelli művészete már évek óta elkápráztatja a világot. Bámulatos hangjával milliókat varázsolt el és sokaknak tanította meg azt, hogy fogyatékkal élők számár is végtelenek a lehetőségek. Bocelli örökletes zöldhályoggal született. Ahogy cseperedett, ez egyre intenzívebben rontotta a látását, de ez nem akadályozta meg abban, hogy mindent kipróbáljon- mint ahogy kortársai. 12 éves korában történt meg az életét meghatározó esemény, mely során egy futball-labda fejen találta. Ennek következtében a már amúgy is gyengén látó Bocelli teljesen megvakult. Mindig is élete része volt a zene, 14 évesen megnyerte az első dalversenyét. Az egyetemet mégis Pisa-ban végezte, méghozzá jogi karon. Tanulmányai után egy évig ügyvédként dolgozott, ami egyáltalán nem kötötte le érdeklődését. Már hatévesen elkezdett zongorázni és még jó néhány hangszeren- többek közt gitáron, zongorán, dobon, trombitán, fuvolán, szaxofonon, harsonán, szájharmonikán- játszani. Innentől kezdve az élete csak a hangok birodalmába vezetett. Született adottságának- a hangjának- köszönhetően világsztárrá vált és még pályatársai is meghajoltak előtte, még Pavarotti és José Carreras is.
Fotó: Flickr.com Andrea Bocelli A tökéletes hang.

Andrea Bocelli magánélete

Szeptember 22 lévén- a szűz csillagjegyében született, de erősen mérleg beállítottságú. Ennek köszönhetően mindig számot vetett életével. Tehetségétől függetlenül az első nagy sikereit első feleségének, Caterina Casellinek köszönhette, akitől két fia is született. Fiaival- Amosszal és Matteóval- gyakran találkozik azóta is. Felesége révén a komolyzenei világ 1992-ben fedezte fel őt. Két évvel később már a San Remo-i zenei fesztivál díjazottjai között szerepelt, mint híres énekes. Ettől függetlenül- hiába a szakmai sikerek, melyek összekötötték őket- egy idő után megromlott a kapcsolatuk és 2002-ben elváltak. Bocelli nem sokáig volt egyedül, mivel a válást követően elég gyorsan találkozott az akkor 18 éves énekesnővel, Veronica Bertivel. Andrea Bocelli új kapcsolatát nem nézte eleinte jó szemmel a világ, de 2014-ben, két évre kapcsolatuk kezdetéhez, közös leány gyermekük született. Ezután összekötötték életüket. Az esküvőt a Pisa melletti Forte Dei Marmiban tartották meg. Veronica már házasságkötésük előtt Andrea Bocelli menedzsereként kezdett dolgozni, majd 2011-ben együtt hozták létre az Andrea Bocelli Alapítványt.
„Ha két ember között van kémia, akkor van költészet, van harmónia, van kölcsönös megértés, van szerelem „- nyilatkozta a People magazinnak akkoriban.
Fotó: Flickr.com

 

 

Andrea Bocelli énekesi karrierje

A háromszoros Grammy-díjas énekes karrierje gyorsan ívelt felfelé. Először „akkori mentora”, Pavarotti ajánlásával európai körútra ment Zuccheróval, a híres olasz popénekessel. Ezen a turnén énekelte el elsőnek azt a számot, ami meghozta számára a sikert. A Con te partiro című szám, amit angol verzióban is ismerünk, a Time to Say Goodbye– óriási sikereket aratott. Az 1994-es Sanremo Festival-on az „újonnan érkezők” kategóriába nyert, ezért később is meghívták, ekkor a Con te partiro című számot adta elő és a negyedik helyen végzett. Természetesen ez a sikerdal Andrea albumán is helyet kapott. Operaszínpadokon is debütálhatott Verdi Macbethjében- Macduff szerepében és még azon a karácsonyon a Szent Péter téren II. János Pál pápa és több tízezer hívő előtt énekelte az Adeste Fideles című ünnepi dalt. A harmadik albuma a Viaggio Italiano címet kapta. Belgiumban a Con te partiro lett minden idők legkelendőbb, ún. bestseller kislemeze. 1996-ban felkérést kapott arra, hogy a szoprán énekesnővel, Sarah Brightman-nel énekelje el a Time to Say Goodbye-t. Ez a dal a német toplisták elején debütált, majd 14 hétig még ezt a helyet birtokolta, illetve becslések szerint közel 3 millió példányban kelt el ez a kislemez. A 1996-os év a fergeteges siker éve volt számára, mivel a Vivo Por Ella című szám is debütált és 1997 december 27-én jelent meg az ötödik albuma, Aria – The Opera Album címen.
Fotó: Flickr.com

 

A sikerek folytatódnak

Az 1998-as People magazin besorolta az 50 legszebb ember közé a világon. Ebben az időszakban rengeteget turnézott. Feltűnt mint vendég- Céline Dion: These Are Special Times című műsorában, ennek köszönhetően még nagyobb hírnévre tett szert Amerikában. 1999-ben a következő albuma a Sogno volt. 2000-ben kiadta a Verdi, majd 2001-ben a Cieli di Toscana albumát. Ugyan ebben az évben, 2001. október 28-án, a Ground Zero fölavatásán, Schubert Ave Mariáját énekelte, mely az egész világon kolosszális sikert aratott. Innentől kezdve halmozta a díjakat és a megtiszteltetéseket. Övé lett a Legjobb klasszikus művész, vagy a Legjobb eladási olasz művész díja. Rengeteg felkérést kapott és szinte folyamatosan turnézott. Életének legintenzívebb művészi szakaszát élte meg, 2009-ben pedig a My Christmas albuma hozta meg a töretlen dicsőséget számára. Bocelli eddig több mint 70 millió példányban adta el lemezeit, ezzel az úgynevezett pop-opera legsikeresebb előadóművészévé vált. Bocellit a legjobb új előadó kategóriában Grammy-díjra jelölték, klasszikus művész esetében erre csak egyszer, 38 évvel korábban Leontyne Price esetében volt példa. Celine Dionnal közösen énekelt The Prayer című száma a legjobb dal kategóriában Arany Glóbusz-díjas lett és jelölték Oscar-díjra is. 2010-ben csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.
Fotó: Flickr.com

Andrea Bocelli különleges élete

Énekesi pályafutása mellett rengeteg felkérésnek tett eleget és közben saját otthonában pihente ki fáradalmait. Több vendégszereplése volt, – filmben, sorozatban- ahol általában saját magát kellett alakítania. A zenei világon kívüli egyéb közéleti felkéréseken vett rész, jótékony nemes célok érdekében adott koncertet, sőt még a Nagy Házalakításba című műsorba is felkérést kapott. Bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe. A sikerei ellenére szerény, egyáltalán nem nagyvilági életet él, nem véletlen, hogy a rokonszenves énekes életéről 1997-ben megjelent önéletrajza alapján- 2017-ben A csend zenéje címmel film is készült. Andrea Bocelli hihetetlenül kifinomult hangja és professzionális zenei tudása mellett, kifinomult, elegáns stílusáról is híres volt, mely a Villa Alpemera névre hallgató toszkán tengerparti otthonán is meglátszik. Bocelli- vaksága ellenére- rengeteget sportol. Saját birtokán lovagol, rengeteget fut és biciklizik, ezenkívül rendszeresen görkorcsolyázik, könnyűbúvárkodik, szörfözik. Hihetetlen dolog, de még a páros ejtőernyőzés is kipróbálta.
Forrás: wikipedia
Fotó: Flickr.com

Premier az Operett Színházban: Nine-Kilenc musical

A zeneipar talpra állítása a IX. Music Hungary Konferencia fókusza

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!