spot_imgspot_img
spot_img

8 meghökkentő épület, amit még egészen biztosan nem láttál

-

Article Top Ad (AdSense)

Az emberi kreativitás nem ismer határokat. Ezt bizonyítják ezek az egészen döbbenetes kivitelezésű épületek is, amiket érdemes az életünkben legalább egyszer élőben is megcsodálni. Lássuk az építészeti szektor néhány rendkívüli mesterművét!

Crooked House (Sopot – Lengyelország)

Forrás: Strange Buildings

A ‘Krzywy Domek’ elnevezésű lengyelországi építmény első ránézésre ránk hozhatja a frászt. Felmerülhet bennünk a kérdés: vajon összedőlni készül, elolvadni, vagy egész egyszerűen a tervezője nézett alaposan a pohár fenekére? Szerencsére egyik állítás sem igaz, ez a különleges kis hely valójában egy bevásárlóközpontnak ad otthont a sopoti Monte Cassino főutcáján. Szotynscy Zalesky tervezte 2004-ben, akinek a mesékben fellelhető illusztrációk stílusa adott ihletet a különleges épület megalkotásához. A szakember terve óriási sikert aratott, a görbe házikót turisták áradata rohamozza meg fényképezőgépeivel az év minden időszakában. A mesebeli fotókról a sötétben világító üvegajtók és színes ablakok is gondoskodnak.

Könyvtár a könyvtárban (Missouri – USA)

Forrás: Pandotrip

A Kansasban található könyves épület már 1873 óta a térség ékességének számít, ezzel pedig a világ egyik legrégebbi és legnagyobb könyvtárának címét is jogosan birtokolja. Egészen pontosan Missouri-ig kell utaznunk, ha szeretnénk gyönyörködni ebben az ötletes és egyedi kivitelezésű építményben. A hatalmas kötetekből álló dizájn egyből meghozza a kedvünket az olvasáshoz. A készítők a 20. századi építészet sajátosságai alapján dolgoztak és márvány díszítést is belecsempésztek az összképbe. Igazából a legfőbb cél egy könyvespolcra hajazó épület kialakítása volt, ahol mindenféle érdeklődő megtalálhatja a számára megfelelő olvasnivalót.

Rotating Tower (Dubai – Egyesült Arab Emírségek)

Első pillantásra azt gondolnánk, ez csak egy újabb, unalmas felhőkarcoló amiből Dubai-ban tömérdek hasonlót találhatunk, lapozzunk… Aztán ha egy kicsit jobban megnézzük, biztosan leesik az állunk: Nem a képzeletünk játszik velünk, ez a hatalmas épület tényleg mozog és változtatja az alakját! A 80 emeletes mérnöki csodát Dr. David Fisher álmodta meg 2016-ban. Minden egyes szint 360 fokos fordulatra lett tervezte. Egészen elképesztő a látvány, ha nehezen tudjuk elképzelni, mindenképpen nézzük meg a második kép alatti videot, ez adja vissza a legjobban a forgó torony lélegzetelállító működését.

 

Basket Building (Ohio – USA)

Forrás: Ease My Trip

Az óriási kosár alakúra épített Basket Building gyönyörű szerkezete látványcsemege azok számára, akik szeretnek gyönyörködni a világ egyedi dolgaiban. Az Egyesült Államokban, azon belül pedig Ohióban található és nem meglepő módon a Longaberger Basket Company központjának ad otthont, ahol többek között kézműves kosarak gyártásával foglalkoznak. Az egyedülálló épület a cég által gyártott közepes méretű kosarak pontos utánzata, természetesen százhatvanszoros (!) nagyításban. Exkluzív alakjának köszönhetően a város egyik legfontosabb turisztikai vonzerejévé vált. Személyes kedvencem kreatív kis fogantyú, a tervezők minden bizonnyal ügyeltek a részletekre!

Cybertecture Egg (Mumbai – India)

Forrás: Ease My Trip

A természetes formákat és az innovatív technológiákat ötvöző exkluzív tojás alakú irodaház építészeti csodának számít az indiai Mumbaiban. Már a mérnöki munka is csillagos ötös, ezen kívül a tervezők különösen nagy figyelmet fordítottak a fenntarthatóságra és a környezetbarát kivitelezésre is. Így alkották meg a Cybertecture Egg-et a maga összesen 13 emeletével. James Law építész egyedülálló épülete mindegy 33 000 négyzetméter irodahelyiséggel, három szintes alagsorral és körülbelül 400 parkolóhellyel rendelkezik, ennek ellenére formájának köszönhetően 15%-kal kevesebb helyet foglal el, mint egy hagyományos irodaház. Energia-ellátásáról szélturbinák és napelemek gondoskodnak, ügyelve ezzel is a zöld és innovatív kivitelezésre.

The Piano House (Huainan City – Kína)

Forrás: Travel Earth

Szentimentális és lélekemelő látvány ez a hangszerek ihlette objektum, amit a Hefei Műszaki Egyetem építészhallgatóinak egy csoportja tervezett, és 2007-ben nyerte el a végleges formáját. Az alap koncepció egy zongorához támasztott, üvegből készült hegedű, aminek végső kivitelezése fenséges látványt nyújt az ide látogatók számára. Az üvegpanelekből felépülő hegedű részben kiállítóterem kapott helyet, innen mozgólépcső segítségével átjuthatunk a zongorába, avagy a főépületbe. Az itt található koncerthelyiségek pedig az épülethez hűen zenei élményeket kínálnak az érdeklődőknek. Egyedülálló kialakítása miatt népszerű turisztikai látványosság lett, és „Kína legromantikusabb épületének” címét is elnyerte, mivel a friss házasok előszeretettel készítik el itt az esküvői fotóikat.

Atomium (Brüsszel – Belgium)

Forrás: Wikipedia

1958-ben épült fel az Atomium, mely a brüsszeli világkiállítás egyik fő attrakciójaként vonult be a történelembe. Az építését André Waterkeyn tervei alapján kezdték meg és eredetileg csak a kiállítás fél éves időtartamára szánták. Az expo ideje alatt azonban akkora népszerűségre tett szert, hogy a város vezetése a véglegesítés mellett döntött és kikiálltották turista-látványosságnak. Különböző részeiben múzeumokat és kiállítási helyiségeket is létrehoztak, de egy finom ebédre is betérhetünk az itt található étterembe a kulturális barangolás után. A kilenc gömbből álló torony a békét szimbolizálja: arra utal, hogy az atomot nem a pusztítás, hanem a béke szolgálatába kell állítani.

House Attack (Bécs – Ausztria)

Forrás: Earth Porm

A bécsi Modern Kunst Múzeum a világ egyik legnagyobb modern művészeti gyűjteményével rendelkezik és ennek első darabját már a bejárat előtt megszemlélhetjük. Az épület külsején a tetőre ékelt kis családi ház kapott helyet, de nem egy hurrikán söpört keresztül az osztrák fővároson, csupán Erwin Wurm álmodta ilyenné a kulturális központot. A művésznő egyébként is híres szokatlan és humoros alkotásairól, de ezzel a húzásával örök helyet kapott az extravagáns alkotók listáján. A levegőben lógó házikó alatt sétálva azonnal bekapcsolhat bennünk a természetes menekülő ösztön, de érdemes ezen felülkerekedni és az épület belsejében is magunkba szippantani a kulturát. Betekintést nyerhetünk a klasszikus modernitás, a kubizmus, a futurizmus és a szürrealizmus irányzatainak művészetébe is.

Ha tetszett a cikk, ezeket is biztosan érdekesnek találod majd:

Nyomtasd ki a városodat! Hulladékból csodás utcabútorok

Érdekes gasztrofotós átverések és kamu ételek

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!