spot_imgspot_img
spot_img

Nyomtasd ki a városodat! Hulladékból csodás utcabútorok

-

Article Top Ad (AdSense)

Zölden, ökotudatosan gondolkodó holland tervezők álmodták meg azt a projektet, amelynek keretein belül műanyag hulladékból terveznek utcabútorokat. A  Print Your City (Nyomtasd ki a városodat) kezdeményezés a The New Raw stúdió jóvoltából indult.

kép: thenewraw.org

Elképesztő, hogy mennyi fantázia és eltökéltség van egyes tervezőkben! Az egyre népszerűbb „Zero Waste Future” programhoz tartozó látványos Print Your City edukációs céllal is szeretne a köztudatba kerülni. Egyre fontosabb tudatosítani mindenkiben, hogy a szelektíven gyűjtött műanyagot bizony értelmes és hasznos dolgokra is fel lehet használni. A Hollandiában és Görögországban megvalósított program nagyon kreatív.

3D nyomtatással műanyagból bútorcsodák

Az egyedi formavilágú tárgyakat 3D nyomtatással hozzák létre a lakosság által termelt szemétből. Az újrahasznosított műanyagból készült köztéri padok és egyéb tárgyak tervezésében ráadásul bárki részt vehet.

kép. thenewraw.org

A szemléletváltásra ösztönző, kreatív projekt prototípusát Amszterdam utcáira fejlesztették ki 2018-ban, az XXX fantázianevet viselő pad annyi műanyag hulladékból készült, amennyit két amszterdami lakos állít elő egy évben. A következő állomás Görögország volt. Thesszalonikiben a Zero Waste Lab újrahasznosító infrastruktúrával és robottechnológiával is rendelkezik, amit a Coca Cola szponzorál és üzemeltet.  A Laboratórium egyébként minden érdeklődő számára nyitott. Ez azért is remek, mert nagyon látványosan tudja bemutatni a műanyag és a körforgásos gazdaság kapcsolatát.

Gazdag fantáziájú tervek 

A The New Raw stúdió projektje tehát bevonja a lakosságot a tervezésbe is. A lelkes városiak által megálmodott köztéri bútorokhoz tartozhat virágtartó, biciklitartó, könyvespolc, de még akár kutyatál is. Így lesznek ezek a tárgyak igazán szerethetőek és minden értelemben nagyon környezetbarátak.

kép: thenewraw.org

A két éve indult kezdeményezés óta több ezer terv érkezett be a stúdióba. A képek alapján meglehetősen gazdag fantáziájú tervekből tudtak, tudnak választani. Te vajon milyen utcabútort terveznél?

Az újrahasznosítás és 3D nyomtatás folyamatáról videókat itt tudsz megnézni: https://thenewraw.org/

Környezettudatos életmód témában ezt a cikkünket is Neked ajánljuk.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!