spot_imgspot_img
spot_img

Hogyan éljük túl az esküvőnket? – Szolgáltatók nyomában

-

Article Top Ad (AdSense)

Az esküvő napja amennyire csodálatos, épp annyi nehézséggel és stresszel is jár együtt. A lánykérés utáni boldogságban úszva azért ne felejtsük el, hogy a szervezési feladatokat nem elég pár hónappal a nagy nap előtt elkezdeni. De hogyan válasszunk az esküvői szolgáltatók tengeréből? Ennek jártunk utána Mészáros Barbara esküvőszervező segítségével.

Helyszín

Első lépésként számoljuk össze, hogy körülbelül hány vendéget várunk az esküvőre. Így már van is egy fontos szempontunk a kutatás közben, hogy mennyi az adott helyszín befogadóképessége. El sem tudom képzelni internet nélkül ezt hogyan kivitelezték, de ma már több 100 helyszínről láthatunk fotókat, ami alapján azért billenhet az igen vagy a nem felé a mérleg. Természetesen a kiválasztott helyeket már körbejárhatjuk személyesen is, de például ezzel a weboldallal leszűkíthetjük a lehetőségek listáját. Az ajánlatban sokszor szerepel a hely saját ital és ételkínálata is. Ha tetszik a menüsor és belefér a büdzsébe is, nagyon megkönnyíti a további szervezést, ha elfogadjuk a helyszín catering szolgáltatását is. Ha pedig a szokásostól eltérő menyegzőre vágyunk, akár egy hegy tetején, vagy a víz alatt is kimondhatjuk az igent!

Kép forrása: abbamarquees.co.uk

Vőfély vagy Ceremóniamester

A 21. század az esküvői szokásokat is jelentősen átformálta. A 80-as évek falusi lagzijaiban még a népi hagyományok nagyobb szerepet kaptak, a hangulat felelőseként vőfélyt választott az ifjú pár. Ezt a feladatot általában egy rokonra, vagy a család egy jó barátjára bízták. Ma már ez egy külön mesterség, ezzel egyetemben új, modern nevet is kapott: ceremóniamesterként emlegetik a nagy nap „szórakoztatóját.” Ő az a személy, aki összefogja a násznépet, felkonferálja az esküvő fontos pillanatait, és a jókedvről játékokkal is gondoskodik. Bármelyik verziót választjuk, fontos az erőteljes hang, a tiszta és érthető beszéd és a kölcsönös szimpátia. Mikrofon legyen a helyszínen, hogy mindenki érthesse a szöveget.

Kép forrása: groomsmencentral.com

Szertartásvezető

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a szertartásvezetők, különösen azért, mert egy igazán személyre szabott ceremóniával készülnek, melyhez a szerelmünk történetét veszik alapul. Emellett megjelenhetnek különleges helyszínen és időpontban, amikre egy anyakönyvezető nem vállalkozhat: vízpart, kastély, éjszakai szertartás… Az egybekelés levezénylését tekinthetjük egy színpadi műfajnak is, ezért fontos a határozott fellépés, az érthető kommunikáció és a váratlan helyzetek rugalmas kezelése. A legjobb döntés, ha egy személyes találkozó során felmérjük ezeket. Az ifjú párra szabott szertartás teszi különlegessé és egyedivé az esküvőt, ezért a jó szertartásvezető sok kérdést tesz fel a megismerkedésről, a közös élményekről és a további tervekről, ezeket pedig beleszövi ceremóniába.

Kép forrása: weddingwoman.net

Fotós

Nehéz dolga van egy fotósnak, hiszen vannak párok, akik nem szeretik a reflektorfényt és a fotózás gondolatától is rosszul vannak. Ennek ellentéte a modell alkat kategória, akik imádják a beállított képeket és csak olyan fotók születhetnek róluk, amelynek részleteit jól megtervezték a kattintás előtt. Az első megbeszélés alkalmával érdemes tisztázni, hogy melyik csoportba tartozunk. Erősen javasolt áttanulmányozni a referenciamunkákat, hiszen ez egy igen felelősségteljes hivatás. Míg egy tájképkészítőnél a táj nem változik, addig az esküvőn minden pillanat egyszer történik meg, tehát állandó figyelemmel kell járnia a fotósunknak, hogy a nagy nap minden pillanatát megörökítse. Ha nehéz a kiválasztás, a szakember szerint az ajánlás egy jó lehetőség, de felhívja a figyelmüket, hogy csak olyan emberekre hallgassunk, akik igazán ismerik a személyiségünket és az igényszintünket.

Kép forrása: officialroyalwedding2011.org

Zenekar

A szolgáltatók közül a zenekar az egyik legmeghatározóbb elem, mert ők felelnek valójában a hangulatért. Természetesen az esküvő a mi nagy napunk, de azért mérjük fel a vendégsereg „közízlését”, ha azt akarjuk, hogy mindenki jól érezze magát. Mindenkinek megfelelni nyilvánvalóan lehetetlen, de találjunk egy olyan halmazt, ami a saját és a vendégek nagy részének ízlésével is megegyezik. Ha ez megtörtént, már könnyebben dönthetünk az esküvői zenei vonalával kapcsolatban. Soha ne zárjunk ki semmit a palettáról, még olyat se, amit a mindennapokban nem hallgatunk. Például ne kérjük a DJ/zenekartól, hogy ne játsszon mulatóst, mert a vendégek zöme egy finom pálinka után bizony arra szeret táncolni. Barbara szerint nagyon fontos, hogy a pár legyen a táncparketten. Ha egyik vendégtől a másikig rohangálnak, vagy eltűnnek a buli helyszínéről, akkor a násznép is kevésbé lesz fogékony a táncolásra. Viszont ha a menyasszony és vőlegény is jókedvűen ropja, akkor a vendégsereg is csatlakozni akar majd hozzájuk és fergeteges party kerekedhet.

Kép forrása: weddingwire.ca

A zenei szolgáltatók általában kérnek előleget, és a szerződésük tartalmazza az étkezési feltételeket, a szüneteket (ez általában óránként fél óra időtartalom a hangszálak regenerálódása céljából) és a szolgáltatás hosszát. Ha valamivel nem értük egyet, bátran egyeztessünk és kössünk olyan kompromisszumot, ami mindkét félnek megfelelő.

Dekoráció

A helyszínválasztás után érdemes felkeresni őket, hiszen ekkor tudnak javaslatot tenni a dekorációra. Az ajánlás és a munkákról készült fotók átnézegetése itt is sokat segíthet a döntésben. A harmonikus és stílusos dekoráció az esküvő alapköve, a vendégek jó közérzete garantált ezáltal. Párunkkal egyeztessünk, hogy körülbelül milyen színvilágban éreznénk jól magunkat a nagy napon, és milyen virágokat szeretnénk mindenképpen látni a díszítésben. Ez is abszolút személyiség és ízlés függvénye, a jó dekoros pedig néhány szóból már ötletek és képek garmadáját fogja elénk tenni. A szakember szerint – mint minden szolgáltató esetében – itt is egy-másfél évvel az esküvő előtt már érdemes megtalálni az „igazit” és szerződést kötni, hogy biztosan számíthassunk rá az eseményen. A dekoratőrnek minden esetben ki kell mennie a helyszínre előzetes felmérésre, hogy kizárható legyen a kevés virág/dekorációs elem rendelése.

Kép forrása: costaazurra.com.au

Esküvőszervező

Ha a kényelemre szavazunk, és a szervezési feladatok terhét átadnánk egy szakembernek, legyen a fejben egy esküvői-büdzsé és a szervező ezt figyelembe véve tudja kivitelezni életünk nagy napját. „Egy jó esküvőszervező először felméri a pár igényeit, majd úgy javasol szolgáltatókat, hogy az megfeleljen nekik, nem csak stílusában, de anyagiakban is. Folyamatos kapcsolatban áll a jegyesekkel, és segít abban a kismillió apró kérdésben, mint a szülőköszöntő ajándék, ültetés, program, időpontok, fodrász, smink, stb. szervezése. A pár egy szervező segítségével nem csak megéli a nagy napját, hanem át is éli és szinte vendégként érezheti magát a saját esküvőjén, hiszen mindent a szervező intéz helyette.” – mondja az esküvőszervező. Ezen az oldalon elérhetjük, ha segitségre van szükségünk.

Kép forrása: pinterest.com

A végszó

Minden szolgáltató esetében alaposan olvassuk át a szerződést, mert nem mindegy, hogy az adott személy meddig vállalja a munkát, hoz-e segítőt, vagy milyen extra igényei vannak (gondolunk itt szállásra, benzinköltségre, vacsorára). Összefoglalva válasszuk ki a leginkább szimpatikus jelölteket, és a személyes találkozó után hallgassunk a megérzéseinkre. A böngészéshez nagy segítségünkre lehet ez a gyűjtőoldal, ahol minden esküvői szolgáltató megtalálható egy helyen. Érdemes esküvős Facebook csoportokat vagy fórumokat is felkeresni, mert ott biztosan igazi és elfogulatlan véleményekkel találkozhatunk egyes zenekarokkal vagy fotósokkal kapcsolatban. Összességében elmondható, hogy az esküvőre szükséges szolgáltatások listája nem sokat módosult az évtizedek során, maximum kiegészült a modern kor adta lehetőségekkel:

„Az esküvői trendek nem változnak, legfeljebb abban, hogy egyre több innovatív eszközt, kelléket lehet felfedezni egy-egy nagy napon, mint például a fotósarkokat, vagy a mostani járvány idején a szertartás online streamelését” – Mészáros Barbara, esküvőszervező

Ha szeretnénk ráhangolódni a nagy napra, akkor elő a popcornnal, és válogassunk esküvői témájú filmajánlókból!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!