Nem minden az, aminek látszik. Ez bizony igaz sok ínycsiklandó, gusztusos ételt ábrázoló csodás gasztroképre is. A látványos ételfotók kulisszatitkaiba szeretnénk kicsit beavatni. Kiábrándító lesz!
Könyvkiadóban dolgozva, szakácskönyvek anyagának befotózásánál sok érdekes trükköt figyelhettem meg. Nem mindig csak az utómunka szépíti meg a fotókat, sokszor már az alapoknál megy a kreatívkodás.
Ragasztó sajt és krémleves helyett
Amikor egy szépen nyúló sajtot látsz a pizzás képeken, reklámokon, akkor gyanakodj egy kicsit, hogy nem is sajtot látsz. Te is biztos sokszor tapasztaltad, hogy a fényképen látható, nyálelválasztást beindító pizza köszönőviszonyban sincs azzal, amit rendeltél. A sajt helyett ugyanis gyakran ragasztót használnak a fotózásnál. A ragasztó tuti nyúlni fog, utómunkával pedig színezhető is.
Sok esetben a krémlevesek fotózásához is ragasztót használnak, hogy masszívabbnak tűnjön a tálban lévő anyag.
Borotvahab tejszínhab helyett
A profi ételfotók elkészítésénél bizony a megvilágítás is fontos. A reflektorok, de még a kisebb világítótestek is képesek elolvasztani a tejszínhabot. A tortacsodákon és sütikölteményeken látható fehér hab tehát gyakran borotvahab.
A reklámfotóknál a kávék, fagylaltok tetejére is borotvahabot érdemes fújni praktikussági okokból. Ha már szóba is jöttek a fagyik, lássuk, mi velük a helyzet.

Fagylalt krumplipüréből
A fagyis képeken látható színes gömbök gyakorta nem is fagylaltok, hanem erre a célra készített krumplis masszák. A fagylalt a megvilágítástól azonnal szétfolyna, így gombócokat ételszínezővel összekevert krumplipürével helyettesítik.
Hajlakk a csillogáshoz
A reklámfotóknál, katalógusképeknél egyáltalán nem szempont, hogy ehető legyen a képen látható kompozíció. Még a gyümölcsök kinézete is feltuningolható. Lakkot fújnak a friss eperre, szőlőre, cseresznyére, körtére is, sok esetben pedig a rizs is hajlakktól kap egy kis extra csillogást.
Kartonpapír és púder a hamburgerekhez
Lehet, hogy láttál már olyan leleplező videót, amiben megmutatják, hogy mitől feszes tartású egy gusztusos hamburger a képen. Kell bele egy kis karton! A bucik, a hús, és a sajtok közé kartonpapírt tesznek, hogy szépen elkülönüljenek és jól láthatóak legyenek a burger összetevői. A bucikat tovább lehet szépíteni akár púderrel is.
A kartonos trükköt torták, sütiszeletek fotózásánál is gyakran bevetik.
Fogpiszkáló a sült krumplikhoz
A sült krumpli is rakoncátlankodik fotózgatás közben. Meg lehet regulázni a friss hasábokat néhány fogpiszkálóval.

Motorolaj a palacsintákra
Minél erősebb a vizuális élmény, annál jobban fogunk vágyni az adott ételre. Egy finom palacsintát sziruppal, lekvárral leönteni nem annyira látványos, mint motorolajjal. Szószok esetében is jól jöhet a motorolaj a fotóanyagok elkészítésénél.

A gőzölgés sem valódi
A forró étel látványától összefolyik a szánkban a nyál. Az azonban irreális, hogy gőzölgő, friss állapotában lehessen a legtutibb képet készíteni az adott finomságról. Mi például füstölőt rejtettünk a fotózandó étel mögéd, más trükkök is vannak. Vannak, akik például vasalót alkalmaznak.
Ha kíváncsi vagy, hogy egy jégkockatartóból, vagy egy pár szívószálból mi minden hozható ki, akkor olvasd el ezeket a cikkeinket is: