spot_imgspot_img
spot_img

Fenntarthatósági tévhitek, amelyeket érdemes elkerülni

-

Article Top Ad (AdSense)

Az ősz tökéletes alkalom arra, hogy fenntarthatóbb életmódra váltsunk, a rengeteg elérhető információ azonban könnyen összezavarhatja a témában kevésbé járatos érdeklődőket. A következő tippek segítenek elkerülni a leggyakoribb hibákat.

Ami bio, az egyben fenntartható is
Rengeteg fenntarthatóságra utaló szó kering a köztudatban, mint a környezetbarát, zöld, vagy a környezetkímélő. Sokszor a bio jelzőt is együtt említik ezekkel a kifejezésekkel, pedig míg az előbbiek az adott termék vagy szolgáltatás környezeti terhelésére vonatkoznak, az utóbbi arra utal, hogy az adott termék vegyszer- és tartósítószermentes termelésből származik. Természetesen egy bio élelmiszer is lehet fenntartható, de ezt más jelzőkkel szokták kifejezni.

Minden műanyag ellenség
A műanyagok gyakran tűnnek fel a fenntartható életmód legnagyobb ellenségeiként. A kőolajszármazékokból készülő anyagok használatának környezetvédelmi megítélése azonban nem fekete-fehér. A legnagyobb gondot általában az egyszer használatos műanyagok okozzák, de egyes műanyagtermékek fenntartható alternatívák is lehetnek. A Starbucksban forgalmazott reusable cup például nem csak környezetbarát kávéélményt kínál, hanem még 160 Ft kedvezményt is biztosít a vendégeknek. A koronavírus miatt egy ideig szünetelő szolgáltatás augusztus 7-től újból elérhető mind a 34 magyarországi Starbucks kávézóban, ahol a baristák érintésmentes megoldással szolgálják ki a vásárlókat.

Csak az ásványvíz biztonságos
Magyarország vízzel gazdagon ellátott ország, a városok tele vannak köztéri kutakkal és egyre több helyen van lehetőség a saját kulacs újratöltésére is. A közkutak állapotát folyamatosan monitorozzák, így a speciális étrendet követőket leszámítva bárki számára fenntartható alternatívát kínálhat egy saját kulacs a szomjoltásra, amellyel az egyszer használatos ásványvizes üvegek is kiválthatók.

Az elektromos autó a legfenntarthatóbb közlekedési forma
Hazánkban is egyre nagyobb teret hódít az elektromos autó használata, folyamatosan
növekszik a normál és gyorstöltő pontok hálózata, és az állam is támogatja ezek vásárlását. Az elektromos autók gyártása azonban jelentős környezetterhelést jelent, az akkumulátorgyártás az egyik legszennyezőbb iparág a világon. Ennek ellenére a városi használatuk semmilyen károsanyagkibocsátással nem jár, különösen, ha fenntartható forrásból származó elektromos
árammal töltik fel az akkumulátort. A legfenntarthatóbb közlekedési formák viszont továbbra is: a gyaloglás, a kerékpározás, illetve hosszabb távon a kötöttpályás közlekedés használata (vonat, villamos, trolibusz).

A szelektív hulladékgyűjtés önmagában is elég
Az utóbbi években mindenhol nagy hangsúlyt helyeztek a szelektív hulladékgyűjtés
rendszerére, amellyel hatékonyan csökkenthető a felesleges hulladéktermelés. Ez azonban csak egy kárenyhítő tevékenység, hisz sokkal célravezetőbb a hulladék keletkezésének megelőzése, mint annak ártalmatlanítása. A szinte teljes hulladékmentesség már otthoni körülmények között is megvalósítható, ehhez csak tudatosságra és felkészültségre van szükség. A #nullahulladék, illetve a #zerowaste címkék alatt rengeteg tipp és ajánlás található, amelyek segíthetnek az egyéni hulladéktermelés minimalizálásában.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!