spot_imgspot_img
spot_img

Ilyenek lesznek az otthonaink a koronavírus után- a legérdekesebb elképzelések és víziók

-

Article Top Ad (AdSense)

A világjárvány életünk számos területére kihat. Az életmódunk és lakókörnyezetünk vonatkozásában is hozhat változásokat a koronavírus. Az otthonaink és a közösségi tereink tekintetében is sok újdonság várható az építészek szerint. A legérdekesebb elképzeléseket és víziókat mutatjuk.

Itthon és külföldön is megmozgatta az építészek és dizájnerek fantáziáját az, hogy a koronavírus-járvány milyen módon változtatja meg az intim tereinkhez és a lakókörnyezetünkhöz való viszonyt. Tény, hogy megrengett a biztonságérzetünk, és hogy

egyre többen kezdték el értékelni a szabad levegőn töltött időt és a természet kincseit.

Szergej Makhno, ukrán építész és designer pár pontban összegyűjtötte, hogy meglátása szerint mik fognak változni az építészeti tervezésben a koronavírus-járvány után. Az elképzelései azon alapulnak, hogy szerinte a társadalom az egészséghez másként, tudatosabban áll majd, illetve sokkal nagyobb teret nyer a zöld gondolkodás.

Több erkélyre és teraszra lesz igény

Makhno szerint a városokban lakó, nagy háztömbökben, kert nélkül élők számára fontos lesz az erkély és a terasz. Továbbá azt is vizionálja, hogy a többemeletes lakóépületben élők házvásárláson is gondolkodhatnak, hogy a társadalmi érintkezés lehetőségét csökkentsék.

A bezártság, az otthoni munkavégzés, a home office megnöveli az emberekben a friss levegő iránti igényt, és egy darabka természetet is szeretnének magukénak tudni.

 

Városi kiskertek jótékony hatásait is élvezni szeretnénk

A növényekkel való fizikai kapcsolat jótékony hatással van a közérzetünkre, hangulatunkra. Ha magunknak termelünk gyümölcsöt és zöldséget, akkor tudjuk, hogy nincsenek vegyszerrel kezelve, nem utaztak át sok országot. Makhno szerint a kiskertek száma megnő. Az önellátó üzemmódra való áttérés már kissé szürreálisabban hangzik, de ott szerepel az építész pontjai közt.

kép: unsplash.com

Bunkerek épülhetnek

Az ukrán építész feltételezi azt is, hogy a járvány miatti izgalom többeket késztet majd arra, hogy bunkereket építsen. Élelmiszereket és vizet halmoznak majd sokan fel, és ehhez megfelelő helyeket építenek. Sokaknak azért ez filmszerűnek tűnik, bevallom, nekem is.

Az újabb, ismeretlen vírusok miatti félelem további lépésekre is készteti majd az embereket., és ez hozzájárulhat a vízszűrő rendszerek elterjedéséhez. Egyre többen szereznek majd be levegőszűrő berendezéseket is.

 

A Lépték-Terv Tájépítész Iroda is megfogalmazott pár fontos dolgot az építészet és a COVID-19 kapcsán

Itthon a Lépték-Terv Tájépítész Iroda is elmerült az építészet és a koronavírus témájában

Az Iroda a városi terek, parkok, lakóterületek szabadtereinek emberközpontú megújításán munkálkodik, emellett intézménykertek és történeti kertek revitalizációjával is foglalkozik. A hitvallásuk szerint a tájépítész egyszerre mérnök, művész és közösségszervező is egyben.

A Lépték- Terv szerint is elkezdtünk másként tekinteni környezetünkre, elkezdtük felfedezni a közelünkben lévő szabadtereket, az otthonunkon kívül töltött szabadidő örömeit.

kép: unsplash.com

Több emberközpontú köztér kellene

A virtuális világ, a vírus miatti szeparálódás szinte kiszorította a valóságot, így ki vagyunk éhezve egy kis szabadtéri nyüzsgésre.

Szabadtereink inspiráló környezetként változatos használati módokat kell, hogy kínáljanak.A korlátozások idején mutatkozott meg, hogy kevés a jól kihasználható, lokális szabadtér, és hogy egyenlőtlen azok térbeli eloszlása.

 

Felfedezzük a belső udvarok rejtett világát

A belső udvarok rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, ám kihasználatlanok sok helyen. A Lépték-Terv szerint a fejlesztésükkel, közösségi használatra alkalmassá tételükkel a lakosok akár otthonaik közvetlen közelében lehetnek zöld környezetben. Az udvarok fejlesztése akár az egész település javát is szolgálhatja. Érdekes adat lehet, hogy Budapest belső kerületei területének 6%-át zárt udvarterület, azaz potenciális zöldfelület teszi ki.

 

Zöld tetők az élhetőbb városért

A zöld tetők mutatósak, különlegesek és emellett remek megoldást kínálhatnak a rendelkezésre álló szabad területek kihasználására. Az új építésű lapostetőket az Iroda szerint a jövőben közösségi használatra alkalmas zöldtetővel lenne érdemes kialakítani. A városi zöldfelületek és közösségi terek növelésében a még elérhető szabad területeken zsebparkok, közösségi kertek létesítése is megoldás lehet.

Erről részletesebben itt, az Építészfórum oldalán olvashatsz.

 

Ha design témában még olvasnál, ezt is Neked ajánljuk:

Káprázatos luxus repülőterek a világ minden tájáról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!