spot_imgspot_img
spot_img

Vattacukor – aki kapja, na az, marja!

-

Article Top Ad (AdSense)

Ahogy régen sokan nevezték: rudoncukor -nagy sláger volt a krumplicukorral, a medvecukorral, és a törökmézzel egyetemben. A vurstliban és egyéb vigadalmak helyszínének elengedhetetlen kelléke volt. A mai napig szinte bárhol felbukkanhatnak az utcán, főleg kirakodó vásárokon, falunapokon. A legnagyobb sláger persze még mindig a vattacukor!

Fotó: Flickr

Azért szeretjük, mert…

Gyerekkorunk kedvence, és megunhatatlan. Elsősorban mert édes. De a leginkább megkapó benne, hogy egy vicces édességről van szó. Rendkívül mulatságos ahogy készül. Én a mai napig képes vagyok tátott szájjal figyelni, ahogy a „selyemfonalak” rétegről rétegre rákerülnek a pálcikára, és egyre csak nő, duzzad a finomság. Ahogy a vattacukor árus pörgeti, tekeri, egy libbenő édes- pajkos felhő kerül a rúdra, miközben pattog a cukor, és az égett szirupos illatokkal egybekötve egyszer csak elkészül az, amiért ott toporogtunk.

Mikor végre megfoghatjuk és magunkénak tudhatjuk, elégedetten gyönyörködhetünk benne, mosolyt csal az arcunkra. Egyszerűen egy olyan édes élmény, mely által kortól, nemtől függetlenül, életörömmel, életigenléssel tölti el a lelkünket. Még mielőtt megízlelnénk, egyszerűen csak mámorosan figyeljük, ahogy libben a kezünkben, mint egy lágyan hussanó szellő, légiesen terpeszkedik.

Fotó: Flickr

Vattacukor evésen innen és túl

Eljön a pillanat, amikor letépünk egy darabot. Örömmel szakítunk le egy vattaszerű falatot, és lehunyt szemekkel ízlelőbimbóinkra bízzuk a további élményeket. Képzeljük el…ugye alig várod, hogy megtörténjen. Az élmény magáért beszél! Összetapad a száj, ragad minden. Az ujjainkon formát vesztett töppedt maszat, a tenyerünk pedig olyan, mint Pókemberé. Bármire felmászhatunk – annyira tapad. De akkor megtörténik az, amit sokan utálnak. A velünk lévő emberi egyedek igényüket fejtik ki a vattacukrunk iránt. Csak megkóstolom…és már nyúlnak is hozzá. Ez az a pont, amikor mindenki olyan lesz, mint egy ragasztó. Élvezve a cukor olvadását, maszatországban érezzük magunkat, de ez ott és akkor senkit nem érdekel, mert falhatjuk a vattacukrot.

Fotó: Pixabay

Tudományos tézis

Senki nem is gondolná, hogy a vattacukor tulajdonképpen a gasztronómia csúcsa. A különféle konyhatechnológiák és trendek jönnek mennek, de az, hogy az alapanyagok hogyan működhetnek különféle behatásokra, az maga a professzionalizmus. Az is meglepő lehet sokaknak, hogy egy magyar embernek – Kürti Miklósnak köszönhető mindez. „Úgy gondolom, a civilizációnkra nézve szomorú, hogy míg meg tudjuk mérni, és meg is mérjük a Vénusz légkörének hőmérsékletét, fogalmunk sincs, mi megy végbe a szuflé belsejében.” Az általa indított gondolatiságból eredeztethető, az úgynevezett molekuláris gasztronómia.

Fotó: Pixabay

Vattacukor – a molekuláris gasztronómia előszele

Ezt most bonyolult lenne elmagyarázni… A kristálycukor szerkezetét egy egyszerű hevítési eljárással megváltoztatják. A nagyjából 160-190 fokra hevített cukor molekulái meglazulnak, és megnyúlnak, aztán ahogy lehűlnek újra megszilárdulnak. Molekuláris szinten befolyásoljuk az alapanyagot. Ennek köszönhetően viszont szinte csak a fantázia szabhat határt annak, mit kezdünk vele. Színezhetjük bárhogy, formálhatjuk kedvünk szerint és ez által a mai vattacukor kínálat még viccesebb és még szerteágazóbb, mint valaha. Egy kulináris varázslat, mely roppant egyszerű, de mégis boldoggá teszi az embereket.

Adventi torta trendek és más finomságok

Mousse napja – ‘nyald meg a tíz ujjad’ jeligére

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!