Adventi torta trendek és más finomságok

-

Évfordulók, születésnapok és esküvők az év minden időszakában vannak. Nincs ez másként decemberben sem, a karácsony előtti időszakban. De milyen tortával lepjük meg szeretteinket ilyenkor? Gyebnárné Tolnai Piroska, a hazai francia cukrászat egyik kiemelkedő képviselője és az Édes Piros Desszertvilág megálmodója beavatott minket a legújabb trendekbe, amelyek az adventi időszakban igen népszerűek.

Mióta foglalkozol francia cukrászattal és tortakészítéssel?

T.P.: A francia cukrászattal kimondottan 10 éve foglalkozom. A cukrász végzettségemet 1981-ben szereztem Miskolcon, de az élet úgy hozta, hogy kerek 30 évig nem tudtam a szakmában dolgozni. Tíz évvel ezelőtt aztán újrakezdtem. Eredetileg a klasszikus cukrászatban voltam otthon, aztán jött a francia cukrászat, aminek csínját-bínját próbáltam ellesni a kollégáktól, akikkel együtt dolgoztam az akkori munkahelyemen. Ahogy egyre többet tudtam erről a fajta cukrászmesterségről, egyre inkább megtetszett. Az ezzel járó magas fokú precizitás, a kifinomult esztétikai kinézet, a modern eszközök, a prémium minőségű alapanyagok használata, és persze az ehhez társuló elképesztő kreativitás lehetősége egyszerűen ámulatba ejtett. Akkor döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.

Piroska és az ő ellenállhatatlan süteményei (Fotó: Bella Tímea)

Melyik általad készített tortára vagy a legbüszkébb?

T.P.: Nekem érdekes módon mindig az, amit éppen készítek. Mert minden torta egyedi. A mi cukrászdánkban az esküvői torták több napon keresztül készülnek. A díszítést és az utolsó simításokat természetesen én rakom fel. A szállítás és a torta elhelyezése szintén az én felelősségem. Az esküvői torták általában több emeletesek és minden emelet más-más ízben készül. Így minden édes szájú vendég megtalálja a neki tetsző ízvilágot. Amikor megrendelik, a vásárló kiválaszthatja a desszertjeink közül, hogy milyet szeretne, és ugyanabból az ízből el is készítjük neki az esküvői vagy éppen a születésnapi tortát.

A torta díszítése tükrözi azt, milyen összetevők találhatóak belül (Fotó: Bella Tímea)

Mik a legújabb trendek most a vásárlók körében?

T.P.: Fontos tudni, hogy cukrászdánként más és más trendek vannak. A mi cukrászdánkban készült torták kinézetének egyediségét azt adja, hogy élővirággal díszítjük őket, amelyek szezononként eltérőek. Nálunk ez a trendi. Míg nyáron a rózsa vagy a napraforgó kap főszerepet, ősszel és télen a száraz virágok vagy éppen a mikulásvirág adja az adott torta díszének jellegzetességét. Az esküvői tortán lévő virág minden esetben megegyezik a menyasszony csokrában és a ceremónia helyszínén használt virág dekorációval. Így harmonizál együtt a nagy napon.

Az őszi- téli szezonban népszerű a minőségi szárazvirágból készült dekoráció (Fotó: Bella Tímea)

Az ízvilággal kapcsolatban elmondható, hogy a csokoládé, a mousse mindig és minden körülmények között az emberek nagy kedvence. Az Édes Piros Desszertvilágban a Déjà vu (ejtsd. „dézsá vű”) nevű epres-pisztáciás süteményünk vezeti a toplistákat hosszú idő óta. Ezt követi a Légies Eszti (Eszterházy torta újra gondolva), amit egy jóval könnyebb piskótából készítünk, mint általában szokás, ettől az egész légies és könnyed lesz. Az emeletes tortáink nagy előnye, hogy a vendégeink kérhetnek mentes vagy hagyományos módon készült tortákat is anélkül, hogy összekeverednének az ízek és a nem összeillő alapanyagok.

Az Édes Piros Desszertvilág sztárja: a Déjá vu (Fotó: Hassanin Ahmed)

Hol értesülsz a legújabb torta trendekről és szakmabeli újdonságokról?

T.P.: Amikor eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, több alkalommal részt vettem pár napos kimondottan francia cukrászati kurzusokon. Ez adta az alapot a tudásomhoz. Emellett azóta is folyamatosan képzem magam itthon: szakmai riportokat és videókat nézek az interneten. Innen merítek ihletet a következő desszertvariációkhoz és próbálom minél inkább megvalósítani ezeket az ötleteket a prémium minőségű alapanyagokkal. Rendszeresen találkozom kollégákkal szakmai fórumokon, ahol megosszuk egymással a tudásunkat. Amióta a szakmában vagyok, nagyon fontos, hogy mindig up-to-date legyek, hogy mindig tovább tudjam fejleszteni magamat szakmailag. Ez egy mindennapos kihívás, de másképp el sem tudnám képzelni a hivatásomat.

Az étcsoki és a narancs igen népszerű ízkombináció télen (Fotó: Bella Tímea)

Mit üzennél azoknak, akik hozzád hasonlóan a francia cukrászatot választanák hivatásuknak?

T.P.: Mint általában minden szakmában, amit el szeretnénk sajátítani, természetesen az alázat. Alázat kell, hogy megtanuljuk azt az elkészítési módot és technikát, amivel mind a klasszikus, mind pedig a francia cukrászat dolgozik. El kell fogadnunk, hogy a minőség a legfontosabb ahhoz, hogy a szakmában tudjunk maradni és a vendégeink elégedettek legyenek. Jöhet bármilyen alapanyag áremelkedés, a minőségből sosem engedek. Emiatt járnak vissza a vevőink is a cukrászdánkba és ennek köszönhetően tudtunk több rangos szakmai díjat is elnyerni.

Egyik trendi adventi formája a pisztáciás különlegességnek (Fotó: Bella Tímea)

Ezt a szakmát tényleg csak kellő elhivatottsággal érdemes végezni, hogy azt tudjuk nyújtani a vevőinknek, amire igazán vágynak: ne csak csodálják a süteményeket és a tortákat, hanem akarják is megkóstolni!

Édes Piros Desszertvilág Cukrászat 2314 Halásztelek, Nap u. 10. https://www.edespiros.hu/

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!