A koronavírus-járvány miatt átrendeződött az életünk, és az egészségünkre is sokkal jobban odafigyelünk. Sokaknak megváltozott az étkezési kultúrája, és a konyhákban is több időt töltünk. Mindez persze kihat az idei év táplálkozási irányvonalaira, valamint a konyhai szokásokra is.
Éttermi élmény helyett az otthon varázsának megbecsülése
A világjárvány miatt az értékrendje is sokaknak megváltozott, az otthonnal bensőségesebb kapcsolat alakulhatott ki. Felértékelődtek az olyan hétköznapinak tartott szokások is, mint a közös reggeli vagy vacsora. Mivel az éttermek még a járványhelyzet miatt nem nyitnak meg, az otthoni étkezések rituáléjának fontossága kap majd nagyobb hangsúlyt.
Ki kell hozni a lehetőségekből a legtöbbet! Egy szépen megterített asztal, egy ízlésesen tálalt étel akár kiváló lehet egy kellemes beszélgetéshez, stresszlevezető csacsogáshoz.

Fontosabb lesz a gyermekek egészséges étkezése
Mivel a szeretteinket is biztonságban akarjuk tudni, igyekszünk egészséges ételeket tenni a gyermekeink uzsonnás táskájába is. Ráadásul, azok a fiatalok, akik nem járnak iskolába, hanem digitális tanrend szerint tanulnak, sokkal többet vannak otthon. Ők nem mennek menzákra, gyorséttermekbe, pizzériákba. Így sok gondoskodó szülő saját készítésű tápláló finomságokkal szeretné a gyermekét ellátni. Reméljük, hogy megmarad erre az igény a későbbiekben is.

Megnő az igény a vitamindús ételek iránt
A koronavírus-járvány ilyen mértékű terjedésének fenyegetettségében sokkal jobban oda kell figyelni az immunrendszerünkre, arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Az egészség megfizethetetlen és pótolhatatlan, ezt mostanában egyre jobban megtapasztalhatjuk. A vitamindús gyümölcsökből és zöldségekből készült finomságok iránti igény nagy lesz 2021-ben is. A közösségi oldalakon lévő receptes csoportokban is egyre több a cukrot, lisztet, túl sok olajat mellőző recept. A cékla, a zeller, a répa, a gyömbér már egy ideje ott van az újrafelfedezett vitaminbombák közt.
Ebben a témában már mi is sokat írtunk, ide kattintva is találsz egy hasznos cikket.
Újragondolt tárolás
A konyhák kihasználtsága maximumon pörög sok otthonban, a betárazott, felhalmozott alapanyagoknak is kell a hely, így a tárolás újragondolása is előtérbe kerül. A frissentartó dobozokra is megnőtt az igény. Egyre több otthonban igyekeznek a lehetőségekhez mérten még nagyobb kamrarészt kialakítani, vagy próbálják a meglévő polcokat és szekrényeket logikusabban, praktikusabban elrendezni. Egyre nagyobb divat tésztákat, sót, alternatív lisztpótlókat is befőttes üvegekben, átlátszó üvegcsékben tárolni.

Helyi alapanyagok térnyerése
A vírushelyzet miatt kialakult helyzet jelentősen átalakította a vásárlási szokásainkat, így 2021-ben is mottó lesz a Vegyél hazait! A hazai termékek, az őstermelők portékái egyre népszerűbbek lesznek, és az is szempont lesz, ki és milyen történet van a márka mögött.
Reflektorfényben a csicseriborsó
A zeller és az édesburgonya diadalútja után most a csicseriborsó is felkerül a trendi alapanyagok listájára. Egyre több helyen lehet kapni csicseriborsóból készült tésztát és rágcsálnivalókat. Otthon akár salátát, egytálételt, levest is készíthetünk ebből a roppant egészséges magas fehérje- és rosttartalmú hüvelyesből.
Fermentálás
A fermentálás szót egyre gyakrabban hallani, és így lesz ez 2021-ben is, hiszen ez a legősibb tartósítási eljárás, amely a világ számos táján a kulináris hagyományok fontos része. A fermentált ételek és italok nemcsak azért nagyon egészségesek, mert hőkezelés és adalékanyagok nélkül készülnek, hanem az erjesztés folyamán olyan anyagok keletkeznek, amelyek egyszerre tartalmaznak a bélflóránk számára nélkülözhetetlen pre- és probiotikumokat, így segítik szervezetünk védelmi rendszerének működését, felturbózzák az immunrendszert.
A HVG Kiadó könyvében több mint 100 receptet találhatsz attól a Holly Davis séftől, aki évtizedek óta műveli és oktatja a fermentálás tudományát.
Hasonló témában ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:
Elképesztő tortacsodák és élethű arcok egy kreatív cukrászmestertől