5+1 tanítás Mahatma Ganditől, amit érdemes megfogadni

-

A történelemben talán nincs még egy név, amely jobban megtestesítené az erőszakmentes, polgári ellenállás tanításait, mint Mahatma Gandhié, akit 1948. január 30-án gyilkoltak meg. Életéből és tanításaiból sok erőt meríthetünk…

Jelentősége nem is igazán abban rejlik, amit tett, hanem amiért kiállt. Megölhették, de üzenete a további századokban örökké él.

Mohandász Karamcsand Gandhi néven látta meg a napvilágot 1869. október 2-án. Egy ikon volt, akit szerte a világon szerettek és tiszteltek. Egész életében fáradhatatanul és szenvedélyesen dolgozott nemzete szabadságáért és tanításaival azóta is emberek generációit inspirálja. Az emberiség iránti hatalmas tisztelete és szeretete révén  egy egész nemzetet vezetett a függetlenséghez. Gondolatain és tanításain keresztül értékes tudást nyerhetünk a békéről, az erőszakmentességről és az őszinteségről, amelyeket aztán gyermekeinkenk is továbbadhatunk.

1. Először változtass magadon!

“Legyél te magad a változás, amit a világban látni akarsz.”

Elméletben sokkal egyszerűbb magunkon változtatni, de a gyakorlatban ez kitartással, türelemmel, rengeteg munkával és elhivatottsággal jár. Gandhi mindezt nem csak mondta, hanem tetteivel alá is támasztotta. 1920-tól ő lett az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetője, ekkor kapta híveitől a Mahatma, Nagy Lélek jelzőt. Mindennemű elnyomás ellen tiltakozott, majd amikor 1922-ben az országot polgári engedelmetlenségre buzdította, hat évre bebörtönözték. De börtönévei idején is békés és szeretteljes maradt, akkor is, amikor az éhséggel és a lehetséges halállal kellett szembenéznie. Örök személyiségéből mi is rengeteg erőt tudunk meríteni, hogy el tudjunk indulni az úton. Mert minden egyetlen emberrel kezdődik.

2. Találd meg az erőt a békén keresztül!

“Sok mindenért hajlandó vagyok meghalni, de olyan ok nincs, amiért hajlandó lennék ölni.”

Mahatma Gandhi forradalmár volt. Egy hős, aki a nemzet élére állt és rendkívüli erejével elvezette népét a függetlenséghez. És mindezt anélkül tette, hogy bárkit is bántott volna.  Ez a gondolkodás és hozzáállás ma már szinte lehetetlennek és elérhetetlennek tűnik. De Gandhi eredményei azt mutatják, hogy nem a pusztítás és az erőszak hoz változást, hanem a bátorság és az önfeláldozás. Mert az ember képes békés úton megváltoztatni a világot, a szeretet erejével. Gandhi megmutatta, hogy ez egy járható út…

mahatma-gandhi
Mahatma Gandhi

3. Az erőszak teljesen szükségtelen.

“A szemet szemért elv következtében mindenki vak lesz a világon.”

Gandhi egész életében egyetlen dolgot utált: az erőszakot. Huszönegy évig Dél-Afrikában télt és dolgozott és ez alatt az idő alatt találkozott először az indiaiakat sújtó nagyfokú diszkriminációval, és itt vált a kisebbségek szószólójává. Itteni tapasztalatai, az igazságtalanságok megélése alapozta meg későbbi gondolkodását és az erőszak minden formájának elutasítását. Semmilyen más témával nem foglalkozott annyit, mint az erőszakkal kapcsolatos gondolataival és tanításaival. Gandhi azt tanította, hogy kulturális, vallási és politikai nézeteltéréseink nem lehetnek okok arra, hogy bárkit is bántsanak, de még kevésbé, hogy megöljenek. Miután hat év elteltével kiengedték a börtönből, három hetes éhségsztrájkot tartott, amellyel a vallási és faji gyűlöletet szerette volna megszüntetni. Végül az 1920-as évek második felében sikerült elérnie, hogy a vallási vezetők összehívjanak egy konferenciát, amelyen elfogadták és biztosították a lelkiismereti és vallászabadságot, és amelyen egyöntetűen állást foglaltak az erőszak ellen.

4. Keresd az igazságot!

“Még akkor is, ha kisebbségben vagy vele, az igazság akkor is igazság.”

Mondanunk sem kell, hogy Gandhi mekkora támogatója volt az igazságnak. Óva intette az embereket, hogy ne fogadják el vakon, gondos vizsgálat nélkül az információkat. Tudta, hogy a propaganda nem tesz igazzá dolgokat, ahogy az sem, ha dolgokat sokszor mondanak. Mert az igazságot csak gondos vizsgálattal, kritikus szemmel és nyitott elmével láthatjuk meg. Ezért minden információt alaposan meg kell vizsgálni. Amikor ez egyre gyakoribbá válik, akkor a világunk is egy sokkal jobb hely lesz.

5. Gondoskodj a Földről!

“A föld elegendő minden ember igényeinek kielégítésére, de nem minden ember kapzsiságának.”

Gandhi hitt a természet erejében és a Földanyában. Hitt abban, hogy minden embernek felelősségteljesen kell viselkednie a környezet iránt, védenie és táplálnia kell. Ez egy olyan értékes lecke, amelyre mindennap emlékeztessük magunkat, és amire meg kell tanítsuk gyermekeinket is,  hogy olyan emberré váljon, aki nemcsak a természet gondozásában hisz, hanem másokat is arra ösztönöz majd, hogy a környezettel összhangban éljenek.

+1. Figyeld a gondolataidat!

“A gondolataink meghatároznak minket. Amit gondolunk, azzá válunk.”

Mahatma Gandhinak hihetetlen önfegyelme és akaratereje volt. Élete során saját szigorú előírásai szerint étkezett, többször tartott éhségsztrájkot. Törékeny teste volt, de edzett lelke. Az egyetlen módja annak, hogy képes volt megtenni mindazt, amit tett tudatos, produktív, és pozitív gondolkodásának volt köszönhető. Mert valójában gondolataink termékei vagyunk. Képzeld csak el, milyen lenne a világ, ha mindenki pozitívan gondolkodna…

Mahatma Gandhi 78 évesen halt meg, miután egy szélsőséges nacionalista közvetlen közelről háromszor mellkason lőtte. Bár meghalt, tanításai és szeretetteljes gondolatai tovább élnek. Módszerei sokakat inspirálnak az egész világon, erőszakmentes tanítására és függetlenség elleni harcára örökre emlékezni fogunk.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!