Sebezhetőség az online térben – a pszichológus szemével

-

Murányi Edina gyermek- és felnőtt kríziskezelő tréner, ESP pszichológus, oktató, aki szívügyének tekinti a fiatalok önértékelési problémáinak kezelését. Vele beszélgettünk arról, hogy milyen ártalmas tud lenni a közösségi média használata, és hogy miként vehetjük észre, ha a gyermekek bajban vannak.

 

– Gyermek- és felnőtt kríziskezelő tréner vagy. Miért vált különösen fontossá számodra a gyermekek önértékelési problémáinak kezelése?

– Én is érintettnek mondhatom magam. Egy többszörösen traumatizált ember vagyok. Abból a szempontból is hátrányos helyzetből indultam, hogy nem a vér szerinti szüleim neveltek föl. Ráadásul sok olyan családon belüli probléma volt, ami miatt súlyosan érintetté váltam. Ezért is vált fontossá számomra a gyermekek védelme, a traumaoldás és hogy a mentális egészségvédelem mellett kiálljak. Ugyanakkor a felnőttek önértékelési problémáinak kezelése is szívügyem. Fontosnak tartom, hogy a gyermekek időben kapjanak megfelelő önismereti tájékoztatást. A felnőtteknek pedig meg kell tanulniuk újra figyelni a gyermekekre. Tapasztalatom szerint mindennek a magja a kellő önismeret és önbizalom.

Testképzavarról beszélgetés pszichológussal
Murányi Edina kép: https://charminside.hu/

– Az online térben való létezés újfajta problémákat, nehézségeket hozott. Melyek azok a kifejezetten a közösségi média, az internet által generált önértékelési problémák, amelyekkel a legtöbb gyermeknek, kamasznak szembesülnie kell?

– Megjelent egy újfajta visszaélés, bántalmazás: az online abúzus. A közösségi média által okozott bántalmazások egészen szélsőséges helyzeteket tudnak kialakítani. Szélsőséges eset például amikor a gyermekek a sértegetések közvetlen célpontjai. A gyermekek személye ellen irányuló konkrét sértések pedig sajnálatos módon tragédiához is vezethetnek. Új jelenség még, hogy már az egészen fiatalok is nagyon nyitottan élik az életüket, s ezt a nyitottságot testileg és lelkileg is értem. Emiatt támadhatóbbá, sebezhetőbbé válnak. Ez az önértékelésüket, önbizalmukat, a később önmagukról alkotott énképüket nagy mértékben befolyásolja. Túlnyomó többségben agyonfilterezett álvalósággal találják szembe magukat a gyerekek, fiatal felnőttek a social médiában. Ez pedig megfelelési kényszert, állandó szorongást generál bennük.

– Egy fals képet kapnak, amit igaznak hisznek, s ehhez mérik magukat.

– Igen, s ezáltal pedig elveszítik a stabilitásukat, a biztonságérzetüket. Sok kisgyerek kezébe már nagyon korán bekerül a telefon, és korlátlanul tudnak a világhálón böngészni. Miközben minden nagyon nyitottnak tűnik az online térben, a gyerekek egyre szorongóbbak, introvertáltabbak. A telefonfüggőség is addikció, amiről beszélni kell.

 

– A rájuk zúduló tartalmak miatt a gyerekeknek és a kamaszoknak egyre magasabban van az ingerküszöbük. Ez is rejt veszélyeket?

– Az intimitás, szexualitás témakörében látok nagyon nagy problémákat.  Kapcsolódási nehézségek alakulnak ki sokaknál. A nem megfelelő, illetlen és bántó tartalmak a kisgyerekek későbbi érzelmi intelligenciájára és szexuális fejlődésére is hatással vannak. Az önképzavar, a testképzavar egyre többeket érint. Az abszolút felborult, hogy a testi fejlettséghez mérten alakuljanak ki az érzelmi kapcsolatok is. Az interneten látott minták, rossz példák miatt a kapcsolatokban is megjelenik az erőszak, a bántalmazás rengeteg formája. Ez halmozza az egyébként is hordozott traumákat. Külön ki kell emelni, hogy egyre gyakoribb az önbántalmazás is.

 

– A gyerekek ilyenkor szégyent is megélnek. Hogyan vehetjük észre felnőttként, hogy baj van?

Azt vallom, hogy a figyelem a legerősebb eszközünk. Figyelnünk kell arra, ha megváltozik a gyermek, a kiskamasz öltözködése, kommunikációja, evési szokása, ha zárkózottabbá válik. A szorongásnak vannak jelei. A szorongás sokszor alváshiányt vált ki, így az alvásritmust felborulása is figyelmeztető jel lehet. Az alváshiány pedig további bajokat okoz, gyengíti az immunrendszer működését, ez pedig konkrétan meg is betegítheti az embert.

– Hogy tudjuk megnyitni a fiatalokat, hogy ne zárkózzanak el a felnőttek segítő szándékától?

– Dolgozom fiatalokkal és elképesztő módon örülnek, ha figyelmet kapnak. A dicséretért hálásak, és azért, ha elismeréseket kapnak. Nagyon ki vannak éhezve a figyelemre. A homlokukra van írva, hogy szeretetre éhesek. Vágynak a bizalomra. Ki kell alakítani a gyermekkel azt a bizalmi kapcsolatot, azt a légkört, amiben megnyílhatnak.

Próbáljunk meg szándékosan, célzottan, irányítottan beszélgetni velük ezeket szem előtt tartva. Adjunk szárnyakat a gyermekeknek! Ha azt látjuk, hogy nem jó irányba megy, akkor is a támogatást érzékeltessük: Itt vagyok, veled vagyok. A stabilitást érdemes éreztetnünk velük.

Hosszú távon pedig az edukáció lenne nagyon fontos. A felnőtteknek is rendbe kell tenniük magukat, mert ők nyújtják a legaktívabb mintát.

– Van egy saját módszered, a Murányi Módszer. 

– Egy különleges életstílusváltást és egyre több embernek új segítő szakmát, hivatást is jelent a Murányi Módszer. Nagyon mély önismereti utat és életprogramot képvisel. Programnak azért szeretem nevezni, mert jelenleg is rengeteg program fut az emberekben. Ezek sokszor transzgenerációs minták, hiedelmek, szokások. Az őseinktől hozunk mintákat, s ezek rögzülnek bennünk. Ha ezeket a programokat képesek vagyunk felülírni egy speciális folyamat során, felismerjük és oldjuk a fájdalmas nyomógombokat, traumákat, akkor egészen elképesztő változásokat, gyógyulást tudunk tapasztalni. Magánéletben, üzleti életben, a gyerekeinkkel való kommunikációban, kapcsolatban, pedagógiában, egészségben. Az élethez való hozzáállásban, alapjaiban változik meg a szemlélet.

Továbbiak: https://charminside.hu/

Kapcsolódó cikkek:

Így kerekedj felül a pánikrohamokon

Feszültség és zaklatottság mobiltelefon nélkül – nomofóbia

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!