A Toyota világszintű elnökét faggatták a vállalat elektrifikációs stratégiájáról

-

A világ legnagyobb és legnyereségesebb autógyártója, a Toyota neve az elmúlt negyed évszázadban összefonódott a környezettudatossággal.

A részben vagy teljesen elektromos– így az öntöltő hibrid elektromos, a plug-in hibrid elektromos, az akkumulátoros elektromos és a hidrogén üzemanyagcellás elektromos -meghajtások vezető fejlesztőjének számító vállalat világszintű elnöke, Akio Toyoda az egyik legelismertebb autóipari vezetőjének számít, akit vizionárius képességek tekintetében sokan Elon Musk-kal emlegetnek egy lapon, ám véleményük közismerten nem minden területen egyezik meg, az amerikai kollégájánál jóval szerényebb japán vezető ráadásul vérbeli szenvedélyes autórajongó, aki – lévén hogy maga is mesterpilóta – Morizo álnéven különböző versenysorozatokban is rendszeresen pályára lép.

Az multi-tech megközelítésen alapuló (azaz a különböző részben vagy teljesen elektromos meghajtások egymással párhuzamos létjogosultságát fenntartó), és az elektrifikáció, a kimagasló ügyfélélmény, a mobilitási szolgáltatások és a társadalmi felelősségvállalás területén betöltött vezető szerep pilléreire épülő Beyzon Zero vállalati stratégiát meghirdető Akio Toyodát nemrégiben az Egyesült Államokba tett üzleti útja során amerikai újságírók kérdezték a Toyota elektrifikációs stratégiájáról. A sajtótájékoztatón elhangzott legizgalmasabb kérdések és a tavaly decemberben 2030-ig 30 akkumulátoros elektromos Toyota és Lexus modell bemutatását ígérő Akio Toyoda által azokra adott válaszok alább olvashatóak.

Amerikai útja során a Toyota elnök Akio Toyoda elnök az amerikai média képviselőivel beszélt a karbonsemlegességről. A Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) elnökeként nyitott arra, hogy megküzdjön a széndioxid-mentesség elérésének kihívásával. Az utóbbi időben Akio nagyobb erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy üzenetét a tengerentúlon is közvetíteni tudja, hangsúlyozva, hogy az egyes országokban különféle alternatívákra van szükség.

Mindeközben pedig egy hidrogénhajtású belső égésű motorral felszerelt versenyautót mutatott be a Rally Világbajnokságon (WRC) Belgiumban. A Japán által jövő májusban megrendezésre kerülő G7-csúcs előtt egyre fontosabbá válik, hogy a média képviselői megértsék, szükség van különböző alternatívákra, amelyek országonként eltérőek lehetnek. Ezt szem előtt tartva Akio ennek apropóján találkozott a legfontosabb amerikai médiumokkal. Az amerikai riporterek közvetlen kérdéseket tettek fel a BEV, azaz akkumulátoros elektromos modellekkel kapcsolatban, például, hogy a Toyota fel kívánja-e gyorsítani BEV-beruházási terveit, és hogyan lehet megnyerni a környezetvédő csoportokat és más érdekelt feleket a vállalat elektrifikációs stratégiájával kapcsolatban. Akio az alapoktól magyarázta el a Toyota álláspontját, és közben figyelte, hogyan reagálnak és mennyire értik mindezt az újságírók. Az alábbiakban olvashatók az interjú során adott legfontosabb válaszai.

Hol áll jelenleg a Toyota a karbonsemlegesség felé vezető úton?

„Engedjék meg, hogy elmagyarázzam a Toyota karbonsemlegességgel kapcsolatos megközelítését a márka múltja, jelene és jövője szempontjából. Az elmúlt 20 évben a Toyota élen járt. Előnyben vagyunk a hibrid járművek (HEV) terén, amelyekből már több mint 5,2 milliót adtunk el Észak-Amerikában. Ez az 5,2 millió jármű 82 millió tonnával csökkentette a széndioxid-kibocsátást. Mivel ezt a számot nehéz lehet elsőre elképzelni, utánanéztem, hogy ez valójában mit is takar. Ez nem kevesebb, mint 10,5 millió háztartás kibocsátásának felel meg. Ha ez még mindig nem teljesen világos, ez annyi, mintha egy évre teljesen megszűnne az összes texasi háztartás széndioxid-kibocsátása. A Toyota egy globális vállalat, amely teljes termékpalettával rendelkezik, beleértve a HEV-ket, a plug-in hibrid járműveket (PHEV), az üzemanyagcellás elektromos járműveket (FCEV) és a BEV-ket. Továbbra is piacvezetőnek látjuk magunkat ezen lehetőségek kínálatában. 2021 decemberében bejelentettük BEV stratégiánkat.

A mennyiséget tekintve a célunk 2030-ra 3,5 millió BEV eladása. A Toyota évente 10 millió autót ad el, és egyesek megkérdőjelezik, hogy miért „csak” ennek 35 százaléka lett a cél. Mint említettem, a Toyota erőssége abban rejlik, hogy teljes termékpalettát kínál világszerte. Körülnézve a világban azt láthatjuk, hogy több mint egymilliárd ember nem jut megfelelő áramellátáshoz az infrastruktúra hiánya miatt. A Toyota több mint 200 országban és régióban értékesít autókat, azzal a vízióval, hogy mindenki számára biztosítsa a mobilitás szabadságát. Filozófiánk része, hogy senkit sem akarunk hátra hagyni. Nem tudom megjósolni a jövőt. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy a most tett lépéseinkkel alakíthatjuk azt. Akárcsak a karbonsemlegesség esetében – miközben továbbra is a múltban tett előkészületekre építünk –, úgy gondolom, hogy a Toyota jelenét és jövőjét a piac és ügyfeleink határozzák meg. Amíg ezt nem tévesztjük szem elől, véleményem szerint élen maradhatunk. Még egy dolgot hozzá kell tenni: mi egy autógyártó vagyunk, én pedig egy autórajongó srác vagyok. Imádom az autókat. Azt is tudom, hogy az autógyártókkal szemben egyre nagyobb elvárások vannak a jövő mobilitásának megteremtésére. Reméljük, hogy a hozzám hasonló autórajongók által megalkotott jövő vár ránk.”

Hogyan fogja megnyerni a környezetvédő csoportokat?

„Őszintén szólva nem tudom, meddig kellene elmennünk ahhoz, hogy „proaktívnak” tekintsenek bennünket. A Toyota a többi vállalattól eltérő léptékben működik. Úgy gondolom, hogy befektetéseink mérete viszonylag nagy. Kezdettől fogva tudom, hogy a karbonsemlegességet az autógyártó cégek önmagukban, egyedül nem tudják elérni. Látjuk, hogy csak az energiatermelésben, -szállításban és -felhasználásban részt vevő iparágak együttműködése hozhat pozitív eredményeket a Föld bolygó számára. Személy szerint azzal kezdtem, hogy feltettem magamnak a kérdést, miről is szól valójában a karbonsemlegesség. Arra a következtetésre jutottam, hogy a szén az ellenségünk. Jelenlegi technológiánk már megkezdte a széndioxid-kibocsátás csökkentését. Japánban a széndioxid-kibocsátás 23 százalékkal csökkent az elmúlt 20 évben.

A BEV modellekre való áttérés lítiumra és más ásványokra épül. A Toyota azon kevesek közé tartozik a világ autógyártói között, amelyek saját akkumulátorokat gyártanak. Saját bőrünkön tapasztaltuk meg az ezzel járó nehézségeket. Csoportunk egyik vállalata, a Toyota Tsusho több mint egy évtizede fektet be a bányászatba. Elektromos autók gyártásához nem csak akkumulátorokra van szükség, hanem sok más alkatrészre is, például elektromos acéllemezekre és elektromotorokra. A Toyotánál mi magunk készítjük és fejlesztjük őket, ahelyett, hogy egyszerűen mástól vásárolnánk meg a szükséges alkatrészeket. Ez volt az üzleti modellünk. Bár időbe telik, már azóta fektetünk az elektrifikációba, amióta elkezdtünk dolgozni a hibrideken, és célunk a BEV modellek gyártása. Jelenlegi befektetéseink mérete kicsinek tűnhet, azonban ha megnézzük a Toyota elmúlt 20 évének tevékenységét, az összegek bizony nem kicsik, és felfedik széleskörű beruházásaink valódi arcát.”

Mások miért nem próbálkoznak hidrogénhajtású belső égésű motorokkal?

„A kereskedelmi forgalomba hozatal még messze van. Japánban 2021 májusa óta versenyzünk hidrogénüzemű motorokkal. Az azóta eltelt kilenc verseny során az autó rengeteget fejlődött. A vásárlók számára elérhető hidrogénüzemű motorok fejlesztését tekintve, még mindig nem vagyunk félúton a piaci bevezetés felé. Hogy miért küzdünk most mindezért anélkül, hogy tudnánk, hogy végül megvalósítható lesz-e? Szerintem ez az új, innovatív technológiák kifejlesztésének része. Ha megteremtjük a lehetőségeket és a projekteket, illetve rugalmas megközelítést alkalmazunk, mások is beszállnak majd. Ha az energiatermelésről, -szállításról és -felhasználásról beszélünk, a Toyota kezdetben egyedül állt a felhasználási oldalon, és egy új, Fukusima prefektúrában lévő kísérleti üzemből származó zöld hidrogént használtunk.

Azóta az energiatermelési oldalon bővült a partnerek száma, így geotermikus energiával előállított hidrogént, ausztrál lignitet és Fukusimán kívülről származó napenergiát is használhatunk már. Hasonló a helyzet a felhasználás terén is, hiszen négy japán motorkerékpár-gyártó is bejelentette, hogy hidrogénmotorok fejlesztésén fognak dolgozni. A múltban a hidrogént általában veszélyes robbanásokkal társították. Amikor nemrégiben Belgiumban jártam, hogy a WRC demóautót vezessem, sokat kellett magyaráznunk a rendszer biztonsági intézkedéseiről. Ám amikor megtudták, hogy maga az elnök fogja vezetni az autót, a szervezők hangneme rögtön megváltozott: „gyertek, próbáljátok ki” – hirdették. Legyen szó hidrogénről vagy bármilyen más új lehetőségről, kezdetben mindig vannak kockázatok és veszélyek. És ami a hidrogénmotor fejlesztését illeti, biztosíthatom, hogy a Toyota pénzügyi osztálya még Önnél is jobban megvizsgálta a megvalósíthatóságot! Az én tetteim azonban képesek megváltoztatni mások hozzáállását. Úgy gondolom, hogy az én kockázatvállalásom az egyik oka annak, hogy egyre többen csatlakoznak az ügyhöz. Bár a hidrogénüzemű motorok fejlesztése jelenleg nem tűnik racionálisnak, az igazság az, hogy az autózás szerelmeseitől is jelentős támogatást kapunk. Amíg vannak hozzám hasonló gondolkodású autórajongók a világon, úgy érzem, van még feladatom, így egyelőre folytatni szeretném ezeket a törekvéseket.”

A Toyota szkeptikus a BEV modellekkel szemben?

„Először is hadd magyarázzam el, hogy pontosan mi a Toyota álláspontja. Szeretném, ha a Toyotára úgy gondolnának, mint egy áruházra, amelynek kínálatában minden elérhető hajtáslánc megvan. Az emberek sokszínűbbé válnak. Mindenféle ember létezik, azoktól kezdve, akik már birtokolnak és használnak BEV modelleket, egészen azokig, akik olyan helyeken élnek, ahol nincsenek megfelelő töltési lehetőségek. Bár lehet, hogy nem magyaráztuk el megfelelően a dolgokat, úgy gondolom, hogy termékeink önmagukért beszélnek. Szeretnénk, ha ügyfeleink és partnereink vetnének egy pillantást a Toyota termékkínálatára, vezetnék autóinkat, majd meghallgatnák mondanivalónkat. Fontosnak tartom, hogy több erőfeszítést tegyünk annak érdekében, hogy ebből a szemszögből közelítsük meg a dolgokat.

Mindezzel semmiképpen nem állítom, hogy a Toyota megközelítése az egyetlen helyes választás, amit másoknak is követniük kellene. Csak abban reménykedem, hogy empátiát nyerhetek az ügyfelek és a piac részéről, akik továbbra is létfontosságú vállalatként tekintenek ránk, mind ma, mind a jövőben. A Toyotánál el akarjuk kerülni azt a helyzetet, hogy különböző vásárlóink egyéni preferenciáik miatt konfliktusba kerüljenek egymással. A változatosság az, amitől üzlet az üzlet. Úgy gondolom, hogy a vásárlók egyetlen termék felé terelése csökkentené ennek az üzletnek az értékét. Komolyan gondoljuk, hogy minden lehetőséget megvizsgálunk, és remélem, termékeink továbbra is bizonyítják majd ezt.”

Felülvizsgálják a BEV modellekkel kapcsolatos beruházási terveket?

„Készülünk [a Kaliforniában és más államokban megkövetelt növekvő zéró emissziós járműeladásokra], de igyekszünk folyamatosan tisztán látni azzal kapcsolatban, hogy mi a reális ütem. Minden alkalommal arra kérjük a szabályozó hatóságokat, hogy biztosítsák a megfelelő sorrendet a karbonsemlegesség elérése érdekében.

Úgy gondolom, hogy a kiindulópont, ahogyan volt az nekem is, az nem más, minthogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban helyesen értelmezzük a karbonsemlegességet. Ezután a következő lépés a céljaink kitűzése. Véleményem szerint az utolsó lépésnek kellene lennie a rendeletalkotásnak. Sajnálatos, hogy a szabályozás mégis elkerülhetetlenül élen jár, korlátozva a lehetséges egyéb megoldások megvalósításának lehetőségeit. Személy szerint nem vagyok biztos abban, hogy valóban így lehet majd boldoggá tenni a végfelhasználókat. A vállalat különféle tényezőket vesz figyelembe a döntései során. A saját üzleti modellem az, hogy ezekből készítek egy történetet, amelyet bemutathatok, majd személyesen intézkedem, hogy bevonjak másokat is.

A külső változásokra – az inflációra és a szabályozás kezelésének módjára – való reagálás kulcsfontosságú egy olyan tartós vállalat felépítéséhez, amely továbbra is releváns a világon. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megértsük az autóipart alkotó többi érdekelt fél igényeit, és ennek megfelelően alakítsuk ki az ütemtervet. Itt, Las Vegasban kerestem egy Targetet. Amikor üzleti ügyben Amerikába látogatok, mindig elmegyek a Whole Foodsba és az In-N-Out Burgerbe. Fontosnak tartom, hogy személyesen találkozzunk a fogyasztókkal, és lássuk azt, hogy mit vásárolnak, és milyen árakat fizetnek, hogy korrigálni tudjuk a saját elképzeléseinket. A B-to-C üzletágban tevékenykedő cég vezetőjeként ezt nélkülözhetetlen módszernek tartom.”

Milyen kilátások vannak a BEV modellekre való átállás terén?

„Jelenleg a kaliforniai szabályozás 2035 után megtiltja a belső égésű motorok értékesítését, míg 2030-ra azt szeretnék, hogy az új autók felét országos szinten a BEV modellek (a PHEV és FCEV járművekkel együtt) tegyék ki. A valóságban úgy gondolom, hogy ez nehezen lesz kivitelezhető. Biztosan több BEV lesz, mint most. Figyelni fogjuk az árakat és az infrastruktúra-bővítés sebességét, de a jelenlegi körülmények között az 50 százalékot nehéz lesz elérni. Az Egyesült Államokban sok háztartás egynél több autóval rendelkezik, és nehéz elképzelni, hogy ezek a belátható jövőben BEV modellek legyenek.

Mindazonáltal kifejezetten reálisnak tartom, hogy az emberek által birtokolt autók egyike BEV legyen. Hogy ez hány százalékot jelentene, az az idő előrehaladtával és a különböző szempontok alapos mérlegelésével lehet majd meghatározni.”

Akio tehát ismételten megerősítette a Toyota álláspontját, miszerint a BEV modellek az egyik fontos megoldást jelentik, ugyanakkor nem az egyetlen megoldást. Ez az álláspont sokakat hajlamossá tesz arra, hogy a Toyotát BEV-ellenesnek bélyegezzék, azonban a BEV modellek is részét képezik a vállalat elkötelezettségének a sokszínűséggel kapcsolatban. Akio megismételte annak fontosságát is, hogy empátiát teremtsünk, ne konfliktusokat. Akio megmutatta személyiségének és erős meggyőződésének más oldalait is az interjú során, például a következő záró megjegyzés képében.

„Ha mindannyiukban az a benyomás támadt, hogy „ez a fickó nagyon szereti az autókat”, akkor a mai találkozó nagyon jól sikerült. Remélem, ez kiindulópontként szolgál majd ahhoz, hogy együtt dolgozzunk az autók jövőjének megteremtésében.”  – zárta a sajtótájékoztatót Akio.

Közös munka a jövő megteremtéséért, közös céllal és szenvedéllyel épített autókkal. Akio szavai rávilágítanak a Toyota egyedülálló megközelítésére a karbonsemlegesség elleni küzdelemben.

Teljesítményre hangolt hibrid: a vadonatúj Lexus RX

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!