Feszültség és zaklatottság mobiltelefon nélkül – nomofóbia

-

A mobiltelefon olyannyira hozzátartozik az életünkhöz, hogy szinte szimbiotikus vele a viszonyunk. Szorongatjuk, nyomkodjuk, emlékeket készítünk vele, kapcsolatokat tartunk fenn és kezdeményezünk a segítségével, őrzi az adatainkat, a privát dolgainkat. Nem csoda, hogy előkelő helyet követel magának az életünkben.  Az sem véletlen, hogy már neve is van az érzésnek, amit a hiánya generál: ez a nomofóbia.

 

Az intim tereinkben is jelen van a telefon 

Ha meg kéne személyesíteni az okostelefont, akkor egy olyan alak jelenhetne meg legtöbbünk szeme előtt, aki ott van velünk az autóban, a munkahelyen, az étkezőasztalnál, az illemhelyen és még az ágyban is. Egy ilyen intenzív együttlét  függőséget is okozhat.

Nem csak a tizenévesek körében figyelték meg, hogy a mobiltól való távollét, a netről való leszakadás diszkomfort érzést idéz elő. A Z generáción kívül bizony az érettebb generáció tagjai is érintettek. A mobiltelefon használati eszköz ugyan, de az emberi kapcsolataink alakításában és a világról való tájékozódásunkba is segítségünkre van. Sérülékenyebbnek, információktól megfosztottnak érezhetjük magunkat nélküle.

Sokan rettegnek attól, hogy lemerül a telefonjuk, hogy nincs térerő. Az ilyen helyzetekben a mobil nem tudja megadni mindazt, ami miatt bekerült az életünk legprivátabb zónáiba.

A nomofóbia kifejezés a no mobil phobia (nincs nálam telefon fóbia) szavak összevonásából keletkezett. Azt az érzést írja le, amikor a mobilunk hiánya idegességet, zavart, belső feszültséget ébreszt bennünk.

Ha szeretnél őszinte lenni magadhoz, olvasd el a leggyakoribb jelek listáját, és nézz mélyen magadba, hogy vajon téged érint-e a nomofóbia…

nomofóbia
kép:pexels.com/mikotoraw

A nomofóbia jelei

  • gyakori rezgő zseb-érzés, azaz fantomrezgés
  • zaklatottság, ha nem tudjuk egyből megnézni, ki hívott, ki üzent, miért pittyegett a telefon
  • baráti beszélgetés közben is elővett telefon
  • túl gyakori kijelző-nézegetés
  • könyvolvasás gyakori megakasztása netes tartalmak nézegetésével
  • moziban is kézben lévő készülék
  • időérzék felborulása a telefonozás miatt, gyakori késés
  • az online térben zajló kommunikáció kényelmesebbnek tűnik, mint a valós, offline életben zajló
  • túlbiztosított lemerülésgátlás
  • feszültség, zavar a kikapcsolt, más térben hagyott vagy lemerült mobil miatt

Az életünket segítő és megkönnyítő eszközök alkalmazásában, így a mobiltelefon használatában is érdemes megtalálni és megtartani az egészséges mértéket. Ha a nomofóbia téged is érint, ideje elgondolkozni azon, hogy mennyire adtad át az irányítást egy kütyünek és hogy miként tudnád a készüléket átgondoltabban használni.

Kapcsolódó cikkek:

Igazi embernek tűnik, de nem az

Mérgező szépségtippek hatása a fiatalokra

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!