spot_imgspot_img
spot_img

A skandináv design csodái

-

Article Top Ad (AdSense)

Az északi régió hidege és rövid nappalai inspirálta stílusirányzat évtizedeken átívelő népszerűsége a 21. század egyik legmeghatározóbb stílusává emelte a skandináv designt.

A világos színpalettájáról, a fa jelenlétéről és egyszerűségéről könnyen felismerhető skandináv stílus a svédek, a dánok, a finnek és a norvégok otthonában kelt életre, aztán szépen lassan beszivárgott hazánk otthonaiba is.

A skandináv stílus térhódítása

Valamikor az 1930-as években indult, napjainkban pedig virágkorát éli. Nem véletlenül, hiszen végtelen nyugalmat és kiegyensúlyozottságot áraszt magából, mely tökéletesen ellensúlyozza azt a rohanó, sűrű, soha egy pillanatra meg nem álló világunkat, amit a társadalmunk nagy része él. A kiegyensúlyozottság mellett a letisztult, sokoldalú, légiesen világos és funkcionális belső terek azok, melyek egyértelműen a stílus védjegyévé váltak. Tisztán érezhető, hogy az irányzatot nagyban inspirálta az északi területek extrém hideg időjárása és rendkívül rövid nappalai, melyet a kényelmes, kuckózós és világos stílusjegyekkel ellensúlyoznak. Olyan időtálló bútorokat és kiegészítőket alkottak ennek köszönhetően, amelyek még az ezredforduló után is töretlen népszerűségnek örvendenek.

A skandináv lakás használati tárgyai természetesek, egyszerűek, nem díszesek, és a minőségi anyaghasználat mellett büszkén hirdetik a funkció és a forma harmóniáját. Mivel a természetben keresik az ihletet, előszeretettel alkalmazzák alapanyagként a fát, akár padló- vagy falburkolatról van szó. Mellette az olyan természetes anyagok hívei, mint amilyen a gyapjú és a pamut, vagy a kő és a bőr. Ezek ugyanis olyan időtlen anyagok, amelyek a korral csak még szebbek és értékesebbek lesznek. A funkcionalitással párhuzamosan ugyanis kiemelt szerepet kap a minőség kérdése is. Időtálló, generációkon átívelő bútorokat és kiegészítőket gyártanak, olyan tereket álmodnak meg, melyben nincs semmilyen felesleges tárgy. Gyakran használnak még fémet, üveget, porcelánt vagy márványt is a kiegészítő elemek terén.

A skandináv stílust erősen meghatározzák a térség kiemelt tervezői

Ennek a lakberendezési stílusnak a kedvelői között mindenki hallott már Eero Aarnio finn belsőépítésről, aki a Bubble széket álmodta meg, Arne Jacobsen dán építészről, aki a Tojásfotel alkotta meg, vagy épp Verner Panton dán avantgárd tervező futurisztikus formavilágáról, melynek a Panton „S-szék”-et is köszönhetjük. A cégek örömmel szerződnek helyi designerekkel vagy épp divattervezőkkel is, közös kollekciókat létrehozva velük.

A közel 50 éves múltra visszatekintő, Malmöben alapított családi vállalkozás, a Fyrklövern kifinomult szépségű skandináv formatervezésű étkészleteit például a leghíresebb svéd divattervezővel, Lars Wallinnal, a Dyrberg / Kern ékszertervező párossal, Åsas Tomteboddal, – aki az Asa manók megálmodója-, és a norvég Wik és Walsøe formatervező stúdióval álmodja meg közösen. A skandináv piacon üvegáru, porcelán és lakberendezési termékek területén vezető szerepet betöltő cég az időtlen skandináv dizájnt hivatott hirdetni, termékeik Európa legnagyobb, évszázados tapasztalattal rendelkező porcelángyáraiban készülnek. A különleges formatervezés, az innovatív dizájn így ötvöződik a szakmai tudással, a tartós alapanyagoktól (földpát porcelán, kőporcelán, csontporcelán) pedig igazán időtállóvá válik. Nem csoda, hogy a skandináv államok után már Lengyelországon és Magyarországon is hódító útra indultak a változatos, elegáns kollekciók, amelyek nem csupán a karácsonyt, hanem a hétköznapokat is igazi ünneppé varázsolhatják.

A skandináv design olyan tereket teremt, melyben a család és a barátok könnyedén tudnak minőségi időt eltölteni egymással. Így az év végéhez és az ünnepekhez közeledvén pedig nem is kívánhatnánk ennél többet.

Stílusos lakberendezési ötletekkel készül az IKEA az ünnepi szezonra

Kukkants be Cher Malibu-i otthonába

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!