spot_imgspot_img
spot_img

Az Ezeregy éjszaka meséi kelnek életre Miamiban

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy olyan városban, ahol a városháza egy sejk palotája, a Kereskedelmi Kamara egy török háremház, a vasútállomás pedig egy mecset, valószínűleg azt gondolnánk, hogy valahol a Közel-Keleten járunk. De nem, ez a floridai Opa-Locka, egy város Miamitól északnyugatra, az ország legnagyobb iszlám kultúrájának gyűjteményével.

Az Opa-Locka az 1920-as évek floridai Land Boom idején épült, amikor az olyan filmek, mint Rudolf Valentino orientalista fantáziája, A sejk és Douglas Fairbanks: A bagdadi tolvaj a Közel-Kelet fülledt és romantikus vonzerejét kulturális hóborttá változtatták.

Fotó: Mark Loftin/Atlas Obscura community

A félhold alatt

Florida elég meleg és trópusi volt ahhoz, hogy egzotikusnak hasson, így amikor a megálmodója, Glenn Curtiss megépítette az Opa-Lockát, ezt egyenesen az Ezeregy éjszaka téma köré tervezte. Az orientalista építészet mellett az utcák olyan neveket kaptak, mint az Ali Baba Avenue és a Sabur Lane. A város az első olyan település, amelyet egy irodalmi mű ihletett. Ebből kifolyólag a tervezője ragaszkodott hozzá, hogy Opa-Locka úthálózata ne az amerikai szabvány szerint, hanem íves sarló alakúra legyen kialakítva.

Fotó: Mark Loftin/Atlas Obscura community

A szultán palotája

Noha az 1926-os nagy Miami hurrikán számos Opa-Locka épületet elpusztított, több mór épület fennmaradt, és azóta felvették a történelmi helyek nemzeti nyilvántartásába. A város legszebb építménye az egykori Opa-Locka városháza épülete, egy hagymakupolás és minaret-szerű csoda, amelyet Kosroushah szultán palotájának leírása ihletett az Ezeregy éjszaka meséiből.

Fotó: Mark Loftin/Atlas Obscura community

Bagdad hanyatlása

Opa-locka jelenleg előrehaladott hanyatlásban van, mivel a pénzszűkében lévő város pénzügyi összeomlással néz szembe. Az arab ihletésű épületek közül sok az összeomlás szélén áll. Az egykori városháza pedig bedeszkázva, nagyon leromlott állapotban van. Azonban a városban tett séta még mindig bepillantást enged az 1920-as évek egzotikus luxusának eszméjébe.

Részlet a Halálosabb iramban c. filmből (Fotó: Mafab)

Érdekesség: a filmesek körében még mindig népszerű helyszínnek számít. Itt forgatták a közelmúltban a Bad Boys II- már megint a rosszfiúk és a Halálosabb iramban című hollywoodi produkciók néhány jelenetét is.

 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!