spot_imgspot_img
spot_img

Igazi embernek tűnik, de nem az

-

Article Top Ad (AdSense)

Több mint 3 millió követője van Instagramon, olyan luxusmárkák reklámarca volt már, mint a Prada,  a Chanel,  a Calvin Klein. Lakásáról, barátairól, kedvenc helyeiről gyakran posztol a közösségi médiában. YouTube csatornáján a fülbemászó dallamú dalaiért is rajonganak. Ő a 19 éves Lil Miquela. A szeplős lány azonban csak egy kreált személy, nem egy létező ember. Megnéztük a jelenséget közelebbről.

 

Digitálisan megalkotott karakter

Lil Miquela valósághű CGI (Computer Generated Image) karakter, részletesen kidolgozott személyiségjegyekkel, kapcsolatokkal, barátokkal, kedvenc könyvekkel, ételekkel. A valódi influencerekhez hasonló Instagram-oldalán követhetjük a mindennapjait, benézhetünk az otthonába, a ruhatárába.

Lil első posztja 2016-ban került ki az Instagramra, és sokáig nem lehetett tudni, hogy ki áll az a karaktere mögött. Találgatások bőven voltak, de azóta már fény derült rá, hogy Trevor McFedries és Sara DeCou alkotta meg a digitális influencert. Nézegetve a „lány” képeit, olyan, mintha a Black Mirror vagy a Humans sorozat valamelyik részét néznénk. A sci-fik világát idézi ez a kitalált alak, fiktív élettel.

Igazán megdöbbentő, hogy a pózok, a beállítások, a „barátokkal, szerelmekkel” készült közös képek és a képaláírások is éppen olyanok, mint az ismert influencerek posztjaiban. A képek alá írt hozzászólásokat olvasva még jobban meghökkenhetünk, hiszen olyasféléket írnak ide sokan, hogy Gyönyörű vagy, Csinos vagy, Csodás a hajad, stb. Természetesen a nagy többség teljességgel tisztában van a digitálisan létrehozott álszemély megkreáltságával. De ha elmélyülünk a kommentekben, érezhető, hogy nem mindenkinek egyértelmű, mivel is áll szemben, mit is lát, kit irigyel.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miquela (@lilmiquela) által megosztott bejegyzés

Fontos, hogy a fiatalok helyén kezeljék ennek a fiktív alaknak az áléletét. Ha játéknak, izgalmas technikai bravúrnak tartjuk, tartják, még érdekes is lehet. (Nem ő az egyetlen ilyen figura, már létezik CGI influencerek top10-es rangsora is.)

Lil Miquela olyan CGI karakter, ami görbe tükröt is állít elénk, hogy lássuk, mennyire elmosódott a határ a virtuális valóság és a való élet között, a végletekig tökéletesített eszménykép és a csupasz valóság közt.

Itt megnézheted Lil dalait is:

A közösségi média elképesztő módon hat a fiatalok mentális egészségére. Mi is többször írtunk már különböző jelenségekről.

Ha érdekel, itt olvashatsz pár cikket a témában:

Mérgező szépségtippek hatása a fiatalokra

Manipulált képek miatti testképzavar – Snapchat-diszmorfia

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!