Hihetetlen gyorsasággal olvad a jég Grönlandon

-

Ijesztő mértékben és tempóban olvad a jég Grönlandon. Július 15. és 17. között annyira meleg volt Grönlandon, hogy 18 milliárd tonna gleccserjég olvadt el.  A CNN szerint ezeken a napokon a hőmérséklet 10 fokkal melegebb volt, mint az év ezen időszakában szokásos.

 

Látványos változások

Az elmúlt években egyre több helyen olvashattunk arról, hogy a grönlandi jégtakaró gyorsabban olvad, mint valaha. A klímaváltozás hatásainak egyik leglátványosabb helyszíne Grönland, mert itt roppant gyorsan változik a táj. Az egyre súlyosabb jégolvadás nagy mennyiségű vizet eredményez. A sarkkörkutatók pedig már régen meghúzták a vészharangot.

Július 15.és 17.között extrém nagynak mutatkozott az olvadás. Az olvadásból származó vízmennyiség körülbelül 6 milliárd tonna naponta, azaz 18 milliárd tonna néhány nap alatt.

Ennek a drasztikus mértékű jégolvadásnak az eredménye, hogy a tengerszint is sokkal gyorsabban emelkedik. Hogy érzékeljük, mit is jelent ez: az USA Today-nek mondta el Ted Scambos, a Coloradói Egyetem Földtudományi és Megfigyelő Központjának vezető kutatója, hogy ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy Nyugat-Virginiát egy lábnyi víz borítsa be.

 

Aggasztó számok

2010 óta egyre nagyobb mértékű a jégolvadás, s ez a legutóbbi a jégtakaró történetének két legnagyobb ilyen eseménye közé tartozik a 2012-es és a 2019-es olvadás után.

Nathan Kurtz, a NASA Goddard Űrrepülési Központ jégkutatója nemrég Grönlandon járt, ő mondta el a USA Today-nek, hogy Grönland megfigyelésére használt műhold adataiból kiderült, hogy az elmúlt két évtizedben évente mintegy 200 milliárd tonna jeget veszített Grönland.

A kutatók és tudósok arra is figyelmeztetnek, hogy amíg az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik, a tengerszint-emelkedés katasztrofális méreteket ölthet.

Az USA Today oldalán egy videót is megnézhetsz a látványos olvadásról: eu.usatoday.com/story/news

forrás: napi.hu, cnn.com, eu.usatoday.com

Ez is érdekelhet:

Állatvédelem és környezeti nevelés szívvel-lélekkel

 

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!