spot_imgspot_img
spot_img

Használd a saját belső mozid! Vizualizációs technikák a céljaid eléréséhez

-

Article Top Ad (AdSense)

A saját belső mozink rengeteg lehetőséget rejt magában. A mentális mozink filmjei a lehető legeredetibbek, ingyen vannak, és bármikor megnézhetőek. A vizualizáció a céljaink kitűzésében és megvalósításában egyaránt a segítségünkre lehet. 

Képzeletünk ereje

A vizualizációs technikák sokat segítenek az önismeretünk és a nehézségekkel való megbirkózás képességének fejlesztésében. Trénerek, edzők, vezetők, pszichológusok vallják, hogy a képzeletünk képes segítségünkre lenni abban, hogy pontosabban és konkrétabban kijelöljük a céljainkat, vágyainkat, hogy megéljük a sikereinket.

A vizualizáció azt jelenti, hogy intenzíven, apró részletességgel magunk elé képzelünk egy-egy szituációt. Ha mondjuk sporttevékenységet érint a motivációs vizualizáció, akkor érdemes az összes mozgást, lépést, az egész edzésprogramot részletesen végigpörgetni a fejben, a lehető legsikeresebb és legeredményesebb formáját elképzelni a cselekvésnek. Minden momentumra külön oda kell figyelni. A képzeletben megélt edzés, verseny egy lehetséges valóságot modellez.

Ugyanezt megteheted egy találkozással, egy állásinterjúval, egy projekt, egy fontos feladat megoldásával.

 

Vizuális kulcspontok

A képi megjelenítés során érdemes a jelenhez köthető vizuális kulcspontokat alkalmazni. Olyan elemeket elhelyezni az elképzelésekkor, amelyek már most is biztosnak tűnnek. Legyen egy-egy állandó elem, amely a vizualizáció elkezdésétől a gyakorlások során végigkísér a cél eléréséig.

 

Az álmodozásnak más a szerepe

Ha a céljaid túlzottan elrugaszkodnak a valóságtól, a lehetőségeidtől, akkor irreális vágyakat generálhatnak benned. Ábrándozásnál, álmodozásnál bármi megtörténhet a fejedben, de az nem a vizualizáció, hanem egy másfajta örömforrás.

Ábrándozásnál olyasmiket is megélhetsz a mentális mozidban, amiknek nem túl sok közük van a valósághoz, de azok meg pont azért olyan élvezetesek, bájosak.
kép: pixabay.com

Mikrocélok és makrocélok meghatározása

Apróságnak tűnik, de nagyon sok múlik azon, hogy miként állítod sorrendbe a céljaid és hogyan fogalmazod meg őket. A mikrocélok a kisebb, könnyebben megvalósítható tervek, a lépcsőfokok. A makrocélok a nagyobb horderejű dolgokat jelentő vágyak. Mindegyik esetében határozd meg, fogalmazd meg pontosan, hogy mit akarsz!

Vegyük például a fogyást, étrendváltást. Mikrocél lehet, hogy elkezdesz rendszeresen futni és megköveteled magadtól az étkezési napló vezetését. Makrocél pedig, hogy kijelölsz egy fontos eseményt, amikorra bele szeretnél férni egy konkrét ruhába. A célokat határozottan és lekövethető módon kell meghatározni ahhoz, hogy siker koronázza a törekvéseidet.

 

A zene erőteljes érzelmeket vált ki

A zenei aláfestés jót tesz a vizualizációnak is. Mivel erőteljes érzelmeket tud kiváltani egy-egy dallam az emberből, így plusz élményfaktort jelenthet a sikertörténeted képkockáinak megelevenítésénél is.

Válassz ki néhány motiváló vagy kedves zenét, és a megélni kívánt siker elérésének vizualizálásánál is hallgasd őket!

kép: pixabay.com

 

Vezess sikernaplót!

Az írás egyfajta rituálé. A naplóírás megköveteli a rendszerességet és a folyamatos önkontrollt. A leírt szavaknak pedig egyébként is nagyobb súlya és hordereje is van.

A sikernapló segítségével áttekinthetőbbé válnak a tevékenységeid, a céljaid felé vezető utad is lekövethetőbb.

kép: pixabay.com

Ha szívesen nekiállnál a saját sikernaplód vezetésének, akkor ezt nézegesd meg.

Szerző: R. Szabó Zsuzsa

Ha hasonló témában még olvasnál, ezt a cikkemet is nézd meg:

Lélekerősítő mondatok, amik segítenek, ha mentálisan elfáradtál

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!