Hogyan tanítsuk meg gyermekeinket a környezettudatos életmódra?

-

Mi szülők minden egyes nap azon igyekszünk, hogy gyermekeinknek olyan tudást adjunk át, amely felnőttkorukban megkönnyíti vagy jobbá teszi majd az életüket. Sajnos sokszor megfeledkezünk arról, hogy ezekkel együtt egy környezettudatos szemléletet is átadjunk nekik, és megtanítsuk őket a természet szeretetére és tiszteletére. Nagy Réka, Ökoanyuval arról beszélgettünk, hogyan tudjuk jó irányba terelgetni a gyermekeinket.

„Én elsősorban a mintában hiszek.” – kezdi Réka amikor felteszem azt a kérdést, hogy vajon kell-e, és lehet-e erre nevelni a gyerekeket. Vagyis, ha mi magunk nem cselekszünk, ha mi nem olyan életmódot élünk, akkor ezt a gyerekek azonnal észreveszik. A gyerekek számára a szülői minta a legfontosabb, figyelnek bennünket, lemásolnak minket, tanulnak tőlünk.

Beszélgessünk!

A gyerekek alapvetően kíváncsiak, minden érdekli őket, ezért nagyon fontos, hogy beszélgessünk velük és válaszoljunk a kérdéseikre. „Ezekből aztán elindul egy gondolkodás és egyre jobban el lehet mélyülni a dolgokban.” – folytatja Réka – „Szerintem a gyerekeknek – ha hagyjuk őket – természetes módon van egy nagyon szép kapcsolatuk a körülöttünk élő világgal, egy ösztönös kapcsolódásuk a természethez, amelyre aztán lehet reagálni és építkezni.

Közös tevékenységek:

A gyerekek imádják a közös tevékenységeket, minden izgalmas számukra és imádnak kísérletezni. Ha megengedjük nekik, hogy részt vegyenek a mindennapi feladatokban, akkor úgy formáljuk a szemléletüket, hogy észre sem veszik és mégis az lesz számukra a normális és a természetes.

A konyhában:

„Mindig abból indulok, ki, hogy mi az, amit szeretek csinálni, és ezt javasolom másoknak is” – magyarázza Ökoanyu. Aki például szeret főzni és a konyhában tevékenykedni, az induljon el onnan, hogy szerzonális és helyi alapanyagokat vásárol. A gyerekek általában imádnak mindent, amit a konyhában lehet csinálni: babot vagy lencsét válogatni, megszaglászni a fűszernövényeket, összetépkedni őket… ezek mind nagyon egyszerű és kedves játékok, amelyek nem csak közös programnak tökéletesek, de beszélgetések beindítói lehetnek, és például így sokkal több kapcsolódásuk lehet az élelmiszerekhez, amit megesznek.

Kertészkedés:

Aki kertészkedni szeret, az kezdheti innen, mert a gyerekek legtöbbször imádnak ültetni, földet túrni. Ha magunk ültetjük és neveljük a növényeket az nagyszerű módja annak, hogy a gyerkőc kapcsolódjon a természethez. Mutassuk meg nekik, hogyan gondoskodunk a növényekről, milyen tápanyagokra van szükségük és hogyan lesz belőlük a mi táplálékunk. Beszélgessünk velük a komposztálásról és ha van rá lehetőségünk, kompsztáljunk magunk is, így gyakorlati tapasztalatuk lehet arról hogyan komposztálhatjuk a biológiailag lebomló hulladékot.

Biciklizés, kutyasétáltatás:

Ha mi magunk is minél több időt töltünk a szabadban, akkor gyermekeinknek is ez lesz a természetes. A kirándulás, a biciklizés, a kutyasétáltatás tökéletesen alkalmas erre. Amikor csak lehet, menjünk ki és élvezzük ki a szabadban töltött időt. Ha látja, hogy a lakáson kívül is mennyi izgalmas tevékenység van, akkor ez épül be rutinszerűen  és felnőtt korában ez lesz számára a természetes és a védendő érték.

„Olyan ez, mint a francia fonás: ha egyszer elkezded megérteni az ökológikus szemléletet, akkor könnyebben lehet ökologikusabb döntéseket hozni. Ha tudatosan vásárolsz, akkor megnézed a címkét és ez megint egy olyan dolog, amit a gyerekek is tudnak veled csinálni és amiből sokat tanulhatnak.” –  folytatja – „Még akár az online rendeléseinkbe is vihetünk tudatosságot.  Jó példa volt erre a karantén időszaka: meg kellett tervezni a menüt, amelyhez ki kellett választani az alapanyagokat. Jó közös „játék” volt a gyerekekkel megtalálni az online felületen is a jobb választásokat. Megnéztük melyik áru helyi és persze szeonális, és azt is figyeltük, hogy melyiknek kevesebb a csomagolása. Ezt a szemléletet szinte mindenbe be lehet vinni.”

Win-win helyzet, amivel mindenki csak nyerhet:

Amikor szülőként a saját környezettudatos szemléletünket szeretnénk formálni, akkor nem az aszkézisre kell gondolni, mert nem kell lemondanunk semmiről. „Az ökológikus, környezettudatos megközelítés esetében nem ideális, ha abból az irányból közelítünk, hogy hogy mit nem szabad.” – hangsúlyozza Réka– „Olykor mindenki hibázik, óhatatlanul is belecsúszunk ilyen helyzetekbe. De nagyon sok pozitívum lehet, amelynek ökológiai vonatkozása is van és még az egészségünknek is jót tesz. És persze a gyerekeinknek is. Akár, ha csak a kütyüket nézzük, érdemes elgondolkodni azon, hogy tényleg jó neki, vagy csak egy aktuális vágyat elégítünk ki vele.” A környezettudatos életmód ezek mellett rengeteg pozitív változást hozhat az életünkbe: elkezdünk máshogy gondolkozni, máshogy szervezzük az életünket, áttérünk egy kicsit nyugodtabb életvitelre, amelynek következtében több szabadidőnk is lehet. Kezdjük el keresni a pozitívumokat ebben az új életformában!

A változás mi magunk vagyunk!

Mi, az egyes emberek képesek vagyunk előidézni a változást. „Én azt gondolom, hogy mindenki mikroinfluencer.” – teszi hozzá Réka – „Ha a családban vagy baráti körben csak két emberre hatással vagyunk anélkül, hogy győzködnénk vagy erőszakkal próbálnánk rávenni, akkor lehet, hogy egyszer csak átvesznek tőlünk szokásokat. Ehhez persze arra is szükség van, hogy az emberek nyitottak legyenek.”

Szülőként nincs könnyű dolgunk, mert folyamatosan vissza kell vernünk a felgyorsult világ összes nyomasztását. Ráadásul folyamatosan csak tragédia forgatókönyvekről hallhatunk és olvashatunk. Sajnos a szénánk valóban nem áll jól, de lehetünk őszinték és a gyermekeink felé sugározhatjuk azt is, hogy igen, ez van, de sok mindent tehetünk ellene és a rossz kilátások nem jelentik azt, hogy ne lehetne megoldása a helyzetnek. „Ehhez azonban nekünk szülőknek is oda kell tenni magunkat, mert senki nem fogja megoldani helyettünk…”

Nagy Réka, Ökoanyunak hamarosan megjelenik a felújított Ökobaba című könyve, amelynek az utolsó, Ökogyerek című fejezetében sok izgalmas és érdekes dologról olvashatunk, például, hogy mit gondolunk a gyermekünk boldogságáról, mit teszünk meg érte, illetve hogyan tudjuk megérteni ezt az instant generációt, amelynek mindig minden azonnal kell…

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

11 érdekes dolog, amit más országoktól tanulhatunk

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!