Az érzelmi evés 5 leggyakoribb oka, ami a fogyás útjában is áll

-

Sokszor nem is azért eszünk, mert éhesek vagyunk, sokkal inkább valami hiányt szeretnénk pótolni, esetleg örömöt keresünk az étkezésben. Mindez persze nem mindig tudatos. A pszichológusok szerint ez az 5 leggyakoribb ok, ami az érzelmi evés hátterében áll.

Szeretetvágy

Ha elhagyatottnak, szomorúnak, csalódottnak érezzük magunkat, gyakran nyitogatjuk a hűtőt, mert abban reménykedünk, hogy valami ott lapuló finomság feldob minket. Vannak, akik azért híznak el, mert az érzelmi szükségleteiket szeretnék evéssel kielégíteni. A szeretetre éhes ember kulináris örömökkel kényezteti magát, miközben lelkiismeret-furdalása van a túlzott kalóriabevitel miatt. Ördögi kör. A lélekben pedig az evéstől sajnos nem szűnik a szeret iránti vágy.

Öngondoskodás

Ha valakit elhanyagol a párja, nem kap elég időt, odafigyelést a családjától, akkor könnyen az édességek és finom falatok rabjává válhat. Az öngondoskodás egyik formája a szépen előkészített, ízlésesen tálalt ételek elfogyasztása is.

Pszichológusok állítják, hogy a túlsúlyos pácienseik nagy része a gyerekkorban elmaradt szülői törődés miatt evéssel nyomja el a bánatát és egyfajta öngondoskodásnak éli meg a bevásárlást, főzést.

Pótcselekvés

Ha sok üresjárat van két feladat közt, vagy nincs az ember szellemileg és fizikálisan kellőképpen lefoglalva, akkor unaloműzésből rengeteg nasi lecsúszhat. A falatozás pedig a fogyás útjában is áll. Néha olyan, mintha a csipszekkel, sütikkel, kitömködnénk valami űrt. Hasznosabb ilyen esetekben lemenni inkább futni, esetleg valami agymozgató logikai játékot elővenni, olvasni egy jó könyvet.

Stresszűzés

Az ember hajlamos arra, hogy egy nagy feladat, határidős munka közben pótcselekvésként rengeteg édességet majszoljon. A munkahelyi, iskolai feszültséget, a kihívásokkal járó stresszt evéssel levezetni rossz beidegződés. Aki a falatozást szokta meg gondűzőként, nehezen tudja feladni ezt a szokást. Pszichológusok az étkezési naplók vezetését ajánlják.

Hiánypótlás

Valakinek vagy valaminek a hiánya is kiválthat evéskényszert. Az ábrándozás, a nem elérhető célok miatti feszültséget is sokan a nagy lakmározásokban vezetik le. A szakértők ebben az esetben is azt javasolják, hogy vezessünk hálanaplót, aminek segítségével az életünk apróbb örömeire is felfigyelhetünk.

Ha lélek témában még olvasnál, ezt is Neked ajánljuk:

Ezért különlegesek a szuperérzékeny emberek

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!