Ezekre figyelj az online állásinterjún, és bakik, amiket ne kövess el

-

Egyre gyakoribbak az online állásinterjúk, így a virtuális térben kell a legjobb formánkat hozni. Összeszedtünk pár fontos dolgot, amit mindenképpen tarts szem előtt, ha jó benyomást akarsz kelteni. A tanácsok mellett néhány vicces baki elkerülésére is felhívjuk a figyelmedet.

A háttér és a környezet legyen rendezett

A teret, a webkamerán látható környezetet igyekezz rendezetté, tisztává tenni, mert bizony a személyiségedről és a munkamorálodról is rejtett üzeneteket küldhetsz a léttered kinézetével. A káoszos polcok, a szétdobált ruhaneműk ne kerüljenek a látható zónába. Tegyél rendet, dugd el a túlságosan személyes tárgyakat, nem tartozik egy idegenre a családi fotó sem.

Állítsd be jól a kamerát!

Nem hiúsági kérdés a kamerát jól beállítani, úgy, hogy a legelőnyösebben mutassa az arcodat. Biztos te is sok olyan tévés bejelentkezést láttál, ahol a riportalany alulról vagy távolról látszódott csak a képen, így kedvezőtlen pozícióból mutatta meg magát. A tekinteted, a mimikád, a testbeszéded néha még a mondandódnál is fontosabb üzeneteket sugallhat a pozitív tulajdonságaidról.

kép: pexels.com

Öltözz fel elegánsan deréktól lefele is!

Rengeteg olyan mém, vicces videó kering a neten, amiben az illető csak deréktól felfele csípte ki magát egy online konferenciára, megbeszélésre, interjúra, alul viszont lezser naciban vagy fehérneműben van. Az állásinterjúra öltözz fel rendesen, tetőtől talpig ízlésesen, elegánsan. A közérzetedre is pozitívan hat, sőt, sosem lehet tudni, hogy milyen szituáció adódik, netán véletlenül fel kell állnod a beszélgetés alatt valamilyen okból.

Teremts nyugodt légkört magad körül

Az interjú előtt hangolódj rá a szituációra! Ne a konyhából robbanj be a beszélgetésbe, vagy mondjuk a kedvenc sorozatod nézegetéséből állj át az állásinterjú hangulatára. A formaidőzítés kulcsfontosságú. Különösen akkor, ha egy fontos, igazán reményteljes munka az, amit meg akarsz csípni.

Bakik, amiket ne kövess el

Képbe beugró háziállatok és rokonok

Velem is előfordult már, hogy miközben online tartottam órát, a cicáim beleugrottak az ölembe, nyaldosni kezdték a monitort, vagy éppen a klaviatúrán akartak grasszálni. A diákok murisnak tartották a dolgot, ám egy interjúhelyzetben egy ilyen közjáték rendkívül kínos. A házi kedvenceket tartsd távol a webkamerától az állásinterjú alatt. A rokonaidat is kérd meg, hogy ne sétáljanak bele a képbe a fontos beszélgetésed alatt.

kép:pexels.com

Furcsa zajok

Ha lehet, iktass ki minden olyan zajforrást, amit tudsz. Ne menjen a mosógép, mosogatógép. Persze azt nem lehet előre kiszámítani, hogy az utcáról miféle hangok fognak beszivárogni, de ami rajtad múlik, azt tedd meg. Az ablakokat például zárd be.

Lemerülő laptop

Az állásinterjú előtt töltsd fel laptopot, nehogy a lemerülés veszélye fennálljon. Ciki, ha eltűnsz a képből, vagy félbeszakad a beszélgetés a technikai malőr miatt.

Ha olvasnál még állásinterjú témában, ezt a cikkünket is Neked ajánljuk:

Így tegyél jó benyomást a következő állásinterjúdon

6 fontos dolog, ha elmélyülnél az önismeretben

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!