spot_imgspot_img
spot_img

Covid- emelkedik a fertőzöttek száma, gyorsul a járvány

-

Article Top Ad (AdSense)
A nyári időszakot a lappangó Covid-19 jellemezte. Mostanra egyre inkább fokozódni látszik a vírus terjedése.

Felgyorsult a járvány

A hazai magas átoltottsági számok bizakodásra adnak okot, hiszen a járvány fokozódása sokkal lassabb, mint az előző hullámokban. Aggasztó tény viszont az, hogy a kórházban ápoltak, illetve a súlyos állapotba kerülők arány viszonylag magas. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy akik komolyabban kapják el a vírust, leginkább az oltatlanok közül kerülnek ki. Az oltatlanok szervezetében nincsenek antitestek és sokkal érzékenyebben reagálnak azoknál, akik már felvették akár az első oltást is. A megbetegedések felgyorsulását a korlátozások megszüntetése is befolyásolja, illetve az iskolaszezon megkezdése is. Mindezen tényezők mellett a Covid vírus egyre több mutációt produkál, ami teljesen természetes, viszont ezen mutációk már sokkal markánsabban tudnak terjedni.
Fotó: envatoelemens Covid még egyáltalán nem múlt el.

Oltóanyagból nincs hiány

Ezen a héten is érkeztek hazánkba vakcinaszállítmányok. Több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina ezzel meghaladta a 8,8 millió adagot az országba szállított Comirnaty oltóanyagok mennyisége – közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.

Rengetegen kerülhetnek kórházba, ha nem veszik fel az oltást

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa felhívta a figyelmet arra, mekkora bajba kerülhetnek az oltatlanok. A covid bizony válogat. Figyelmeztetése egyszerű és egyértelmű volt. A probléma ott van, hogy az oltatlan emberek nagy része hajthatatlan. Sajnos nem lehet ész érvekkel meggyőzni őket az oltás fontosságáról. A különböző álhírek- melyek veszélyesnek és feleslegesnek titulálják az oltásokat- tévhitet gerjesztenek. A legérintettebb korosztályból- az idősek közül- még mindig százezrek nincsnek beoltva és így rengetegen fognak kórházi kezelésre szorulni. Nagyon komoly esélye van arra a megfertőzötteknek, hogy lélegeztetőgépre kerülnek és az esetek bizonyos százalékában meghalnak- hangsúlyozta az oltási propaganda fontosságát és a védettségi kártyához kötött helyek bővítését.
Fotó: envatoelemens Covid oltás

Az adatok nem kedvezőek

A világon a Covid-19 berobbanása óta 229,5 millió ember fertőződött meg. A halálos áldozatok száma már majd’ 5 millió fő- a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Nem véletlen tehát, hogy egyre több szigorítást vezetnek be Európában, hogy újra gátat tudjanak szabni a fertőzés robbanásszerű terjedésének.
Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője nyilatkozta: „A járványügyi intézkedések betartása, a kézfertőtlenítés, a távolságtartás és a maszkhasználat rettenetesen fontos lehet a negyedik járványhullám leküzdésében”
Zacher Gábor, a Hatvani Kórház sürgősségi orvosa nyilatkozta, hogy hazánkban emelkedő tendenciát mutat a koronavírus-fertőzés miatti kórházi felvételek száma. Az viszont fontos tény, hogy a betegek 95%-a- a nem oltottak közül kerül ki. Véleménye szerint a maszk hordását zárt térben újra kötelezővé kéne tenni. Ezen kívül továbbra is fontos lenne az alapvető higiéniai elővigyázatosság, ahogy a vírus kezdetének idején. A kézmosás, a fertőtlenítés, sőt még akár a mobiltelefonjaink rendszeres tisztítása is csökkenti a fertőzés terjedését.
Fotó: Fotó: envatoelemens Covid oltóanyag

Az oltakozás felgyorsításához erélyesebb módszerekre lenne szükség

Rusvai Miklós virológus az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, fokozódik a covid, és ő miben látja a negyedik hullám begyorsulásának megakadályozását. Véleménye szerint a járvány jelenlegi szakasza emelkedő, de igazán októberben várható a járvány intenzitásának növekedése. A jelen növekedési fázis egy lassú, viszont annál tartósabb folyamat- ami előbb-utóbb magasabb számokat fog produkálni. Amire mindenképp figyelni kell, az: a friss fertőzöttek száma, a kórházban ápoltak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma és a halottak száma. Ezen adatok megmutatják mire számíthatunk.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus vakcináknak is- mint minden oltóanyagnak- van szavatossági ideje és annak lejártával nem lehet őket használni. Újra kell gyártani, újra kell rendelni. Az oltásokat akár- mint az influenzaoltások esetében- minden évben frissíteni kell, más összetevőket kell használni, hiszen hatékonyságukat csak ekkor érik el. Hangsúlyozta azt is, miszerint pontosan így van a koronavírus-vakcinák esetében is, mivel újabb variánsokkal találjuk szemben magunkat. Ezeket mérlegelve ez egy rendkívül bonyolult dolog, viszont aki még nem oltatta be magát- annak szervezete egyáltalán nem ellenálló, főleg az új variánsok ellen. Akik már beoltatták magukat- azoknak van bizonyos fokú védettségük és elkerülhető a betegség komolyabb lefolyása náluk.
Fotó: envatoelemens Covid oltás a gyerekeknél is kiemelt fontosságú.
Véleménye szerint az oltakozási hajlandóságot sokkal erőteljesebben kéne motiválni. A legcélravezetőbb mód az lenne, ha közzé tennék azokat az adatokat, melyek megmutatják, hogy hányan kerültek súlyos állapotba- az oltatlanok közül. Meg kéne mutatni az embereknek, hogy az elhunytak és a lélegeztetőgépre kerülők közül hányan voltak oltva, hányan nem.
Rusvai Miklós szerint indokolt lenne újra a maszkviselés már most, a járvány ezen szakaszában is. A bevásárlóhelyeken, a közintézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, stb…  A környező országokban pedig már mindenütt sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak a maszkviselésre, mint itthon – hívta fel a figyelmet a virológus.
Fotó: envatoelemens Újra a maszk viselését javasolják a szakemberek

A Moderna vezérigazgatója szerint egy év múlva lesz vége a járványnak

Stéphane Bancel a Moderna vezérigazgatója kifejtette a véleményét a járvány végét illetően. Elmondta, hogy az oltóanyag előállítása világ szinten óriási méreteket öltött és biztosítani tudják az egész világ ellátását. Ennek függvényében- hamarosan minden korosztálynak, még a csecsemőknek is lesz vakcina. Ez által lehetőség nyílik mindenkinek felvenni az oltást és megnövekszik a nyájimmunitás, persze csak abban az ideális helyzetben, ha tényleg a populáció nagy százaléka beoltatja magát. Úgy gondolja, hogy a koronavírus -járványnak egy év múlva vége lehet, akkorra a megnövekedett oltóanyag-termelés biztosítja a globális ellátást.
Azok, akik nem kapnak védőoltást, vagy nem veszik fel -előbb-utóbb el fogják kapni a vírust. Így ezek az emberek is védettséggel fognak rendelkezni, már ha a betegség nem fordul náluk végletessé. Ez már csak azért is így van, mert általánosan ismert már, hogy a Delta variáns sokkal fertőzőbb, mint elődjei.

Forrás: MTI, infostart

Fotó: envatoelemens

Létfontosságú a tinédzserek beoltása a járványszakértő szerint

A beoltottak között több az új fertőzött, mint az oltatlanok között

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!