spot_imgspot_img
spot_img

Ma született Annie- 1870-ben – aki nőként elsőnek bringázta körbe a Földet

-

Article Top Ad (AdSense)
Ma van az évfordulója Annie Cohen Kopchovsky születésének, aki fogta magát és két keréken járta körbe bolygónkat.
Annie Cohen Kopchovsky volt a legelső nő, aki körbe tekerte a bolygónkat. Kerékpár lett az élete. A fantasztikus teljesítmény híre gyorsan elterjedt, hiszen példátlan tettet hajtott végre. Az pláne tetézte a hírverést, hogy jómaga híres médiasztár volt. Különleges teljesítménye nem sportolói indíttatásból valósult meg, hanem mert felhergelték.
Fotó: wikipedia.org Annie Cohen Kopchovsky

Annie Amerikába kerül

1870-ben született Lettországban. Családjával 1875-ben emigráltak Amerikába a jobb élet reményében. Annie Cohen Kopchovsky miután gyerekként egy teljesen más világba csöppent, gyorsan megtanulta az önállóságot. Remek tanuló volt és mivel szülei korán meghaltak, hirdetésszervezőként kezdett el dolgozni. Több bostoni napilapnál is tevékenykedett.

A nők a kerékpár az emancipáció

1894-ben történt, hogy megismerkedett Paul Jones-szal, aki az ismeretségük előtt néhány évvel körbebiciklizte a földet. Az úriember a sportteljesítményétól függetlenül, rendszeresen írt lapoknak és sokan olvasták, főleg a kerékpáros kalandja miatt. Egyszer született egy olyan publikációja, melyben azt kezdte el feszegetni, hogy egy hölgynek egyáltalán lehetséges-e megtenni a Föld-kört kerékpárral. Ezen cikke óriási vihart kavart és a társadalom ezen hosszan vitatkozott. Annyira felkapott lett a felvetése, hogy egész Boston ezen vitatkozott és teljes mértékig megosztotta a közvéleményt. Oly mértékig ment a társadalmi vita a téma körül, hogy két tehetős bostoni vállalkozó még fogadást is kötött ez ügyben. Az egyikőjük Albert Pope ezredes, a legnagyobb amerikai kerékpárgyár, a Columbia Bicycles tulajdonosa volt!
Hogy minél kevésbé legyen kitéve az ennek okán felmerülő megpróbáltatásoknak- felvette a Londonderry becenevet.

A nők kerékpárra pattannak

Az 1890-91-es években az emancipáció zászlaja egyre inkább kibontakozott a társadalmakban. Egyre több nő ült kerékpárra, egyrészt függetlenségük, másrészt egyenjogúságuk demonstrálására. Ekkor bontakozott ki az úgynevezett suffargette mozgalom is, melyben a nők a választási jogokért küzdöttek. A tömegesen kerékpározó nők öltözködésükben is változtattak, sőt a háziasszony státusz, az anyaszerep is átalakult. Annie Cohen Kopchovsky ekkor 24 éves volt és ifjonti hévvel a mozgalom egyik élharcosaként lett ismert. A kerékpározás tehát egy jelkép lett ezen a téren. Így lett Annie az a nő, aki felvállalta a küldetést, hogy bebizonyítsa: az ominózus cikknek nem volt igaza.

Kerékpáron a világ körül Annie Cohen Kopchovsky

1894. június 27-én indult útnak egy Sterling Expert Model E Light Roadster kerékpár nyergében. Ez a bicikli ugyan a kor technikai szintjének legmodernebb kerékpárja volt, de csak egyetlen áttéttel rendelkezett és nem volt rajta fék. Különlegessége az volt, hogy körülbelül tíz kilóval könnyebb volt, mint az átlagos kerékpárok. Nem sok mindent vitt magával, táskájában mindössze egy pisztoly volt- az úthoz elegendő, nagyobb mennyiségű pénzzel. Indulása nagy csinnadrattával, szinte ünnepi keretek között történt. Tömérdek ember volt jelen és Annie-t már akkor hősként ünnepelték A nagy médiajelenlét miatt hosszú női ruhában pózolt és abban is indult útnak, de az első megállónál átöltözött. Nadrágot és inget viselt kerékpározás közben.
Fotó: wikipedia.org Annie hírnvét a biciklizésnek köszönhette.

A Föld megkerülése kerékpáron

Akkoriban még komolyan dúlt a világban az antiszemitizmus és a vele járó széthúzások, parázs vitákat szültek. Ezért Annie, hogy minél kevésbé legyen kitéve az ennek okán felmerülő megpróbáltatásoknak- felvette a Londonderry becenevet. Miután elérte az Atlanti óceánt, hajóval kelt át Európába, majd Párizson, Marseilles-en át a Földközi tenger felé kerékpározott Alexandria (Egyiptom) majd Colombo voltak a következő állomások. Szingapúr, Saigon, Hong Kong, Shanghai, Nagasaki útvonalon érte el a Csendes óceánt. Összesen kilenc hónap elteltével már újra amerikai földön volt, San Francisco-ból teljes egészében átkerekezve a kontinenst, még két hónapig tekert míg újra Bostonba ért.

Az út megállói sorrendben:

Boston, Massachusetts (1894. június 25.) – Providence, Rhode Island – New York City – Le Havre, Franciaország (1894. december 3.) – Páris, Franciaország – Lyon, Franciaország – Marseille, Franciaország – Alexandria, Egyiptom – Port Said, Egyiptom – Jeruzsálem – Aden, Jemen – Colombo, Sri Lanka – Szingapúr – Saigon, Vietnám – Hong Kong – Nagasaki, Japán (1895. március 9.) – Yokohama, Japán – San Francisco, Kalifornia (1895. március 23.) – Phoenix, Arizona – Las Vegas, New Mexico – Colorado Springs, Colorado – Denver, Colorado (1895. augusztus 12.) – Cheyenne, Wyoming – Omaha, Nebraska – Missouri Valley, Iowa – Rochelle, Illinois – Chicago, Illinois (1895. szeptember 12.) – Boston, Massachusetts (1895. szeptember 24.)

Annie és a Kerékpár a hírnév felé

Annie Cohen Kopchovsky kerékpározásának híre akkoriban bejárta a világot. Szinte mindenhol, ahol megfordult, tömegek követték és lépten nyomon interjúkat adott. Mindenhol cikkeztek róla. A nagyobb városokban szinte már ünnepi keretek között fogadták a kerékpározó hölgyet és híresség vált belőle. Bostonban- mikor visszaért- óriási ceremónia keretében fogadták. A Föld körbekerékpározása után sem lankadt Annie hírneve, mivel útjáról és kalandjairól cikksorozatok készültek, sőt még könyv is jelent meg róla. Milliók olvasták a róla szóló írásokat és rengeteg reklámban szerepelt. A mai szóhasználattal mondhatnánk azt is: celebbé vált! Korának legismertebb hölgye lett, rekordja miatt, és  film készült életéről. Annie Cohen Kopchovsky- a Lettországból származó kislány- amerikai milliomos nő lett a kerékpározás által, korának legismertebb hölgyeként.

Forrás: Wikipédia

Fotó: wikipedia.org

Ma van az őszi napéjegyenlőség -beköszönt a csillagászati ősz

9 tipp az eredményes tanuláshoz felnőtteknek

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!