spot_imgspot_img
spot_img

Covid emelkednek az esetszámok

-

Article Top Ad (AdSense)

Megnövekedett a magyar esetszám, három hónapja nem volt ilyen magas csúcson az új fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma.

A negyedik hullám más lesz, mint a többi

Gulyás Gergely elmondta, hogy a negyedik hullám különbözni fog az eddigiektől. A beoltottak nagy aránya miatt sokan már védettek lesznek. A harmadik oltás mindenképp ajánlott a 60 év felettieknek. A megfertőződések várhatóan fel fognak gyorsulni és emelkedő tendenciát mutatnak, ezért fontosnak tartja, hogy aki még nem oltatta be magát mielőbb tegye meg, illetve a harmadik oltás felvételét is mindenkinek javasolja. Hozzáfűzte- elég vakcina áll rendelkezésre hazánkban. A Pfizer és Moderna folyamatosan érkezik, jelenleg is majd 3,3 millió oltás áll rendelkezésre, AstraZenecából másfél millió, de más oltásokból több százezer van az országban.

A harmadik oltás felvételét szorgalmazzák a szakemberek.

A nátha és a Covid elkülönítésére fontos lenne a tömeges tesztelés

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint, a legfontosabb a még be nem oltott hárommillió ember oltása. Hazánkban ugyan magas az átoltottsági arány, az iskolák elindulásával várható volt az emelkedő tendencia is. A tavalyihoz viszonyítva most kevesebb a légúti fertőzés panaszaival érkezők között a Covid fertőzött. Az átoltottságnak köszönhető ez, viszont a korlátozások és a társadalmi érintkezések miatt az őszi szezonban egyéb légúti kórokozók is megjelennek.

Ha valaki légúti megbetegedést tapasztal és azon belül a több napja tartó magas lázat- amit nem tud csillapítani-, vagy roppant erős fejfájást, illetve nyelési nehézségeket mindenképp forduljon orvoshoz. Kiemelte, aki hosszan tartó légúti megbetegedést tapasztal magán és még nem derült ki, hogy a Coviddal, vagy egyéb megbetegedéssel áll szemben, semmiképp ne menjen emberek közé. Ezzel kétségtelenül másokat védhetünk és a vírus terjedését lassíthatjuk. Most ez jellemzően még három-négy nap is lehet, mire a tesztek eredménye megérkezik.

Van elegendő vakcina hazánkban. Az oltás lehetőség a negyedik hullámban.

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

A kutatások alapján kijelenthető: jól véd a két oltás

2021 januárja és júliusa között történt több vizsgálatot is folytattak annak ügyében miként védi a szervezetet, ha két oltás veszünk fel. Több mint 51 ezer ember adatainak elemzése során kijelenthető, hogy a vírus kockázati foka között nagy különbségek vannak. A BBC News híradása szerint jóval kisebb a végletes lefolyású Covid-19 betegségek aránya azoknál, akik mind a két oltást felvették. Az angol statisztikai hivatal (ONS) rávilágított arra, hogy az adatok azt mutatják, hogy az oltások jól védenek a betegségektől és az elhalálozástól – közölték a szakemberek.

Magyarország elegendő vakcinával rendelkezik az oltakozáshoz.

Változó szabályok a Covid-kártya kapcsán

A holland kormány bejelentése szerint szeptember 25-től az oltást igazoló Covid-kártya megléte befolyásolja, hogy az emberek az éttermekbe, bárokba, szállodákba, sportrendezvényekre, színházakba és mozikba beléphessenek. Ettől függetlenül a másfél méteres távolságtartás szabályát eltörlik, de továbbra is marad a kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben.

Az olasz kormány is szigorít! A beoltottságot igazoló Covid-kártyához kötik az iskolákba, egyetemekre, oktatási intézményekbe való belépés lehetőségét. Továbbá a rendezvények, gasztronómiai egységek, szórakozóhelyek látogatása is kártyához kötött. Ezen kívül egyre több olyan terület van, ahol ugyancsak kártyafüggő a munkavégzés, mint például az idősotthonokban, illetve ahogy eddig is az egészségügy területein. A tendencia Olaszországban egyre inkább a felé billen, hogy egyre több területen, vezetik be az oltási igazolvány kötelezettséget. Hamarosan általánossá válhat a munkahelyek többségében, köz- és magánszférában.

Egyesült Államokban is egyre komolyabban terjed az oltási kötelezettség. Az iskolákban a hallgatók számára kötelező a maszkviselés, illetve a tanároknak szeptember 27-ig be kell oltatni magukat. 

Forrás: infostart, MTI

Fotó: elements.envato.com

Nem terveznek újabb járványügyi korlátozásokat

Új, magasabb minőségű koronavírus gyorsteszt eszközök jelentek meg

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!