spot_imgspot_img
spot_img

Létfontosságú a tinédzserek beoltása a járványszakértő szerint

-

Article Top Ad (AdSense)

Az angliai járványszakértő, Neil Ferguson szerint egy adott ország immunitási szintjét a 12–15 éves gyermekek oltottsági aránya nagyban befolyásolja. Ferguson jáványügyi modellezései fontos szerepet játszottak az Egyesült Királyság védekezési stratégiájában.

A londoni Imperial College professzora a BBC Radio 4’s Today műsorában kifejtette, hogy a koronavírussal szembeni immunitás szintje az Egyesült Királyságban jócskán elmarad néhány európai országétól, amelyek gyorsabban oltották be a tinédzsereket, mint ők.

Hozzátette, hogy a védőoltások az elkövetkező hónapokban a koronavírus elleni küzdelem központi részét képezik majd és az Egyesült Királyság legjobb orvosai jelenleg is dolgoznak egy a kormánynak szánt javaslat-csomagon a 12-15 évesek beoltásával kapcsolatban.

Ferguson arra a kérdésre, hogy a tinédzserek beoltása jelentheti -e az utat az immunitás felé azt mondta: „Ez a prioritás most, már csak azért is, mert hat -nyolc hétbe telik, amíg a tizenévesek megkapják a két adag vakcinát.”

A lakosság immunitását kell építenünk

Ferguson szerint már jelenleg is érezhető a vakcina hatása: egyre ritkább a betegség súlyos lefolyása, azaz egyre kevesebb fertőzöttet ápolnak kórházban és a halálesetek is csökkentek az elmúlt időszakban. A járványszakértő javasolja az emlékeztető, harmadik oltás felvételét is a további csökkenés érdekében.

A társadalmi távolságtartó intézkedések nagyrészét már Angliában is feloldották, és ezek hiányában létfontosságú a lakosság immunitásának kiépítése. Ez kétféleképpen történhet – a védőoltáson, vagy az emberek megfertőződésén keresztül. Az Egyesült Királyság a nemrég még az élvonalban járt az európai átoltottság terén, de mára más országok –  például Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország és Írország – magasabb oltottsági szintre léptek és ez nagyrészt azért van, mert 12–15 éveseket gyorsabban oltották be.

Neil Ferguson, az Egyesült Királyság elismert járványszakértője
Neil Ferguson, elismert járványszakértő az Egyesült Királyságban | Fotó: The Guardian

„Elsősorban a Pfizer vakcinát használták a fiatalok oltásához, amely a Delta variáns ellen valamivel hatékonyabb, mint az AstraZeneca. Úgy gondolom, ha meg akarjuk állítani a negyedik hullámot, fokoznunk kell a lakosság immunitását, és a 12-15 évesek beoltása egy nagyon fontos lépése ennek.” – zárta gondolatait.

Forrás: The Guardian 

Ellenőrizetlen antigén tesztek kerültek a magyar piacra

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!