spot_imgspot_img
spot_img

Indul a MUPPET SHOW

-

Article Top Ad (AdSense)
A mai napon született a korszakalkotó Muppet Show kitalálója, Jim Henson bábművész, animátor, filmes és forgatókönyvíró. Generációk ismétlik a hatalmas poénokat, idézik fel azóta is a show ikonikus bábjait.
Muppet show eredeti címe szerint The Muppet Movie. 1979-ben bemutatott brit-amerikai vegyes technikájú film, amelyben élő és báb szereplők közösen szerepelnek. Ez forradalmasította az akkori szórakoztatást, hiszen elképzelt szereplők (bábok) testesítették meg a műsorvezetőket. Rengeteg sztár szerepelt a sorozatban és akkoriban szinte megtiszteltetésnek számított a Muppet vicces figuráival együtt forgatni. A műsor meghódította a világot és nemzedékek nőttek fel rajta. Hosszú éveken keresztül folytatódott a sorozat és a bábokból sztárok lettek.
Fotó: flickr.com A Muppet örök érvényű mely a világ minden részén megtalálható.
Az élőszereplős Muppet játékfilm rendezője James Frawley, producere Jim Henson. A forgatókönyvet Jack Burns és Jerry Juhl írta. A zenéjét Kenny Ascher és Paul Williams szerezte. A mozifilm a Henson Associates és az ITC Films gyártásában készült, a Associated Film Distribution forgalmazásában jelent meg.
Nagy-Britanniában 1979. május 31-én, Amerikában 1979. június 22-én, Magyarországon 1981. augusztus 6-án mutatták be a

Ki ne emlékezne a Muppet ikonikus szereplőire

Fotó: flickr.com Breki és a riporter

Breki a béka

Ki ne emlékezne a Muppet Brekire a békára, aki számos megpróbáltatáson keresztül próbálta összehozni az „élő” műsort bábjaival és mint jó rendező, folyamatosan a sztárjai kedvébe akart tenni. Bármilyen szituációt meg tudott oldani, konferanszié, showman és hősszerelmes volt. Figurájának alapvető jellemvonása, mikor brekegve nyelt egyet és ebben a ’geg’-ben minden benne volt. Szerelme, Annie Sue Pig (Miss Röfi) számos nehézség elé állította, de minden egyes nőci megnyilvánulását, vagy sztár-allűrjét kezelni tudta. A Muppet meghatározó figurája a mai napig.
Fotó: flickr.com Miss RÖFI a sexy csaj 🙂

Miss Röfi- Anni Sue Pig

A show-t mindig ő vitte, mint egy díva jelent meg a történetekben. Kétségtelenül szerelmes volt Brekibe, ami már magában is vicces, hogy egy malac békát szeret. Itt párhozamot húztak a népi mesék fonalával és meg tudták mutatni- a lehetetlen mégis lehetséges. A szerelmi szál boncolgatása, a férfi női kapcsolat vívódásai- mind benne foglaltattak kettejük színfalak mögötti és színfalak előtti világába.
Fotó: flickr.com Anagy Gonzó színre lép

Nagy Gonzó- az örök kétkedő Muppet

Gonzó, a meg nem magyarázható lény, aki senkire és semmire nem hasonlított, így egy teljesen új faj képviselőjeként jelent meg a sorozatban. Több utalás is volt arra, hogy nem a Földről származik, viszont annál emberibb tulajdonságokkal ruházták fel. Az állandó aggódót, a mindenben kételkedőt alakította és bármilyen sikeres is volt az előadása, elégedetlenül futott Brekihez. Gonzó volt az a szereplő, akit nem lehetett nem szeretni esetlensége miatt.
Fotó: flickr.com TOPI MACI mindenki kedvence

Topi Maci a Mupett szerencsételn figurája

Ha manapság jellemezni akarnánk, ő volt a stand up-os a csapatban. Általában roppant lelkesen állt színpadra elcsépelt poénjaival, amiken leginkább csak ő nevetett. Az a tipikus karakter volt, akit nem ért meg se a közönség, se a szakma, pedig nagyon igyekezett. Állandóan az ujjait tördelte izgalmában és kedvesen hahotázott magán, de leginkább kalapjának szorongatás volt az, ami megmutatta esendőségét. Az egyik legszerethetőbb karakter volt a show életében.
Fotó: flickr.com Statler és Waldorf (a két öreg)

Statler és Waldorf (a két öreg)

A két legendás New York-i szállodáról, a Hilton-Statlerről és a Waldorf-Astoriáról kapták a nevüket. Elegáns választás bunkó alakoknak, naftalinszagú trolloknak. Topi talán épp miattuk nem lett sikeres stand-up előadó. A Muppet Show két öregje mindig páholyból nézte az előadást. Lényegük az volt, hogy magát a showt parodizálták ki, örökös elégedetlenségüket hangoztatva. Tükröt mutattak a ’geg’-ek faramuciságára, a szereplők esetlenségére és ezzel gyakorlatilag felhúzták a poénokat. Gyakorlatilag csak morognak és gonoszkodnak. Viszont ezért szeretjük őket. Ha az újszülötteknek minden vicc új, nekik mindegyik pocsék. A sajátjaikat persze imádják, s azzal a jellegzetesen muppettes fejrázással, röhögve ünneplik magukat. De hát nem rosszak ők. Csak igényesek!

Scooter – a Manager

Scooter egy olyan Muppet karakter, aki arról ismert, hogy ő a kulisszák mögötti színpadi menedzser. Állandóan fontoskodik, folyamatosan okoskodik és számára a show minden apró mozzanata fontos. Ötleteivel álladóan bombázza Brekit, aki tudja, hogy nagy segítség, de sok esetben teher a számára. A karakter a fontoskodó, viccesen törekvő segéd megtestesítője, aki balgaságával jót akar.
Fotó: flickr.com

Telly – a Szörny

A szörny kifejezés elég erős rá, mert jobban szerethető, mint egy plüssmaci. Kissé neurotikus fiatal szörnyeteg, aki a Sesame Street 1304 -ben lakik. Folyamatosan elmeséli a mindennapjait és próbál oktató jelleggel fellépni. Vele mindig történik valami, ami az átlagos háztarásokban is szokásos, viszont a megoldásokat vicces módon, teljesen logikátlanul teszi össze.
Egy felejthetetlen világot építettek a Muppet Show- val, mely meghatározott egy korszakot. A karakterek, jellemábrázolások és poénok- mind a világ alapvető gyarlóságait vázolták fel. Úgy ábrázolták a mindennapjainkat, hogy tudjunk saját magunkon nevetni. Igazi klasszikus!

Forrás: wikipédia

Fotó : flickr.com

Ki lesz az év közösségi média egyénisége vagy akár shitpostere?

Premier az Operett Színházban: Nine-Kilenc musical

 
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!