spot_imgspot_img
spot_img

Az önelfogadási problémák és a testképzavarok a férfiakat is érintik

-

Article Top Ad (AdSense)

A mentális egészséget nagyban befolyásolja a testünkhöz való viszonyunk. A negatív testkép összefügg a negatív énképpel és az alacsony önbecsüléssel. Önelfogadási problémákkal és testképzavarral sok férfi is küzd, noha ezen témák kapcsán leginkább a nőket szokták emlegetni. Most összegyűjtöttünk pár jelenséget, ami bizony a férfiakat is érinti.

 

Fizikai adottságok elfogadása

A testkép az énképpel együtt az önmagunkhoz és a világhoz való viszony alapvető összetevője. Az önértékelési készségünk, testünkhöz való viszonyunk pedig már egészen gyerekkorunktól kezdve alakul, és folyamatosan formálódik. A testünkkel való elégedettség és elégedetlenség mértékét szociokulturális tényezők és a minket körülvevők reakciói is meghatározzák.

A mentális egészséget tekintve egyre több a bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy a pozitív testkép közvetlen kapcsolatban áll az optimizmus, a pozitív érzelmek, az öntisztelet, az élettel való elégedettség és a boldogság mértékével is.

Noha a testpozitív mozgalom mindenkinek szól, nemtől, kortól függetlenül, valahogy mégis általában a nőket találja meg. A testpozitív mozgalom legismertebb arcai is nők. Amire sokan mondhatnák, hogy persze, jogos, mert sokkal nagyobb a társadalmi nyomás a nőkön, hogy jól nézzenek ki, mint a férfiakon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiaknak nincsen testképzavaruk vagy önelfogadási problémájuk.

A genetika, a felmenőktől örökölt testi adottságok közt sok olyan van, ami a férfiakat is foglalkoztatja, zavarja, aggasztja. Ilyen például a korai kopaszodás, az őszülés, az alacsony testmagasság és a testalkat. Sok testi adottság egyszerűen nem felülírható, nem másítható meg. Sok férfi pedig nem beszél ugyan róla, de küzd az önelfogadással.

férfiak önértékelési problémái
kép:Envato Elements

 

Aputest vagy beach body

Másfél éve felborzolta a netezők kedélyeit egy Zac Efron-ról készült kép, vagyis inkább az, amit a kép generált. A fotón ugyanis a színész kis pocakkal látható. Szubjektív, hogy kinek mi a kis pocak, ám a képek nem azt a kigyúrt, tökéletesre barnult színészt mutatták, amihez a mozinézők hozzászoktak, vagyis amihez hozzá lettek szoktatva.

Az aputest kifejezés régebb óta van a köztudatban, de ekkortájt még inkább előtérbe került. Mit is értünk nagy vonalakban az aputest alatt: átlagos testalkatú férfi, átlagos fogyasztási szokásokkal, olyan, akiről el tudjuk képzelni, hogy tud bébipelenkát cserélni. Mégis sok helyen, sok szövegkontextusban degradálónak, leminősítőnek hathat ez a szó.

The Guardian  egy nemrégi beszámolója szerint azonban egy felmérésben részt vevő egyedülálló emberek 75 százaléka választaná az aputestet annak izmos változata helyett.

 

Túlidealizált férfiak

A férfiak teste, megjelenése, státusza és státuszszimbólumai is idealizálva vannak sok reklámban, romantikus filmben, akciófilmben és sorolhatnánk még.

A Calvin Klein plakátokon látható hírességek is hihetetlen formában vannak, kockassal és aranybarnán feszítenek, és némi Photoshop is közrejátszik a végeredményben. Egy kreatív kezdeményezés újragondolta ezeket a plakátokat valódi, hús-vér férfiakkal. A túlidealizált férfikép helyébe a valóságot tették.

képek:  https://hir.ma/kulfold/szines-hirek/calvin-klein-plakatok-ujragondolva-valodi-ferfiakkal/558786

önelfogadás férfiak
kép:Envato Elements

 

A testedzésfüggőség jelensége

Az izomdiszmorfiát, azaz a testedzésfüggőséget inverz anorexia néven is szokták emlegetni. A leginkább férfiakra jellemző izomdiszmorfia azt jelenti, hogy az illető bármennyit edz, mindig fejletlennek látja az izomzatát. Akit érint ez a testképzavar, képes a testedzést végletes túlzásba vinni, akár komoly sérülésekig folytatni. Az izomdiszmorfia azért is veszélyes, mert az érintettek különböző hormontartalmú készítményeket, tömegnövelő táplálékkiegészítőket is igénybe vesznek.

 

A közösségi média világa és a manipulált valóság

Az online térben, a közösségi médiában a népszerűség és az elismerés lájkokban, szívecskékben mérhető. A sok elismerő, kedves visszajelzés az önértékelésre is pozitívan hat, így sokan emiatt képmanipuláló filterekhez nyúlnak. A szépített valóság  egy idealizált képet eredményez. Az önmagunk feljavított verziója azonban csak egy virtuális térben létezik. Ez pedig nemcsak a nőket, serdülő lányokat érinti, hanem a a kamaszfiúkat és a férfiakat is. Ahogyan azt már a Snapchat-diszmorfiáról szóló cikkünkben is írtuk, a test elfogadásáról, a vágyott én megjelenítésének helyén kezeléséről, a belső értékek fontosságáról családon belül is érdemes beszélni. A testképzavarral való szembenézéshez pedig szakember segítségét is igénybe kell venni.

Kapcsolódó cikkeink:

Mit jelent a test egy mai tinédzsernek?

Manipulált képek miatti testképzavar – Snapchat-diszmorfia

Mit jelent a test egy mai tinédzsernek?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!