spot_imgspot_img
spot_img

A wellness-szindróma káros hatásai

-

Article Top Ad (AdSense)

A tökéletes test elérésének érdekében tett erőfeszítések addiktívvá válhatnak. Ha túlzottan ráfüggünk az egészséges életmóddal való foglalkozásra, az a függőség mellett szorongást is kiválthat.  A wellness-szindróma negatív hatásairól olvashatsz.

 

Szlogenek bűvöletében

„Étkezz tudatosan! Hozd ki a legtöbbet magadból! Legyen elég énidőd! Légy önmagad legjobb változata!” – hangzatos és nagyon motiváló szlogenek, tanácsok, de ezek bűvkörébe kerülve lehet, hogy lelkileg kikészítjük magunkat.

A közösségi média álszent világában a filterekkel kozmetikázott valóság irreális vágyakat generál bennünk. Folyton szembejönnek velünk cikkek, posztok, melyekben hírességek feszítenek terhesség utáni bombatesttel, sztárok, akik rövid idő alatt ledobtak 10 kilót, kigyúrták magukat, kockahassal hódítanak. Irigylésre méltó teljesítménnyé vált a látványos átalakulás, mert bár az is, más üzenete is van. Azt sugallják ugyanis ezek a cikkek, videók, hogy sikeresebbé, érdekesebbé, szerethetőbbé teszi az embert, ha fennen hangoztatja, hogy sportol és egészségtudatosan étkezik.

Önvád és bűntudat

A wellness-szindróma egyfajta egészségfejlesztés-függőség. A tökéletes állapot elérése érdekében tett erőfeszítések csúcsra járatása, melyet szorongás, önvád és bűntudat is kísérhet. (Gondoljunk csak azokra a mondatokra, amiket gyakran hallani, olvasni: a hétvégén édességgel bűnöztem.) Sokaknál az egészségtudatos életmód egyfajta külső elvárásként, megfelelési kényszerként működik. Az önvád mardosó lehet, hogy nem kellően gyors és látványos a fejlődés, változás, fogyás.

Csabai Márta, a hazai egészségpszichológia egyik meghatározó személyisége a wellness-szindrómáról az alábbiakat írj: „A jelenség hátterében az áll, hogy az egészséges életmód sokak érzései szerint nem csupán szabadon választható életstratégia, hanem a fogyasztói kultúra és társadalom által képviselt implicit parancs.

A nárcisztikus öntökéletesítés kényszerétől szenvedők hatalmas nyomásként élik meg a jövőbeli, vágyott én „megteremtését”.  Ez vezet a szorongás érzéséhez, ami átveheti az irányítást az érintettek hangulata felett. Az önszeretet helyett pedig az önostorozás marad.

Ha a wellness-szindrómáról bővebben olvasnál, Csabai Márta Aggódó testünk című könyvét ajánljuk:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

R. Szabó Zsuzsa (@susuolvas) által megosztott bejegyzés

Részletek: HVG Könyvek

Hasonló cikkeim:

Gyógyulás az érzelmi bántalmazásból

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!