spot_imgspot_img
spot_img

Ennyire tudatos babatervezők a magyar nők

-

Article Top Ad (AdSense)

A Dr. Czeizel Multivitamin babaváró étrend-kiegészítőt forgalmazó Q Pharma Kft. egy nagyszabású kutatással járt utána, mennyire készülünk tudatosan a gyermekvállalásra. A közel 2400 női kitöltő véleménye számos érdekességet hozott a felszínre. 

Mikor állunk készen arra, hogy szülők legyünk? Egyáltalán késznek érezzük-e valaha magunkat a nagy feladatra? A Dr. Czeizel Multivitamin babaváró étrend-kiegészítőt forgalmazó Q Pharma Kft. egy 2393 fős mintán mérte meg, hogyan vélekedünk ezekről a kérdésekről. A felmérés készítői arra voltak kíváncsiak, mennyire tudatosak és tájékozottak a magyar nők, ha babatervezésről van szó, melynek kapcsán egészen meglepő eredményekre jutottak.

Bár a trendek azt mutatják, hogy a gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik, a válaszadók 46 százaléka szerint 25-30 éves korban a legideálisabb belevágni a babaprojektbe. Érdekesség, hogy  mind a diplomások, mind a középfokú végzettséggel rendelkezők körében ez a vélekedés bizonyult a leggyakoribbnak: míg az utóbbi kategóriában a kitöltők 42 százaléka értett egyet ezzel az állítással, addig a felsőfokú végzettségűek 51 százalékra gondolkodik így. Ugyancsak  népszerű volt az a meglátás, miszerint nincs olyan, hogy “optimális időpont”, ha gyermekvállalásról van szó, melyet a kitöltők 35 százaléka érzett magáénak. Ez a nézőpont leginkább a 34 év feletti nőkre volt jellemző. Közülük is a 42-49 éves korosztály képviselte leginkább ezt az álláspontot, 67 százalék volt azoknak az aránya, akik nem kötik életkorhoz ezt a döntést. 

Meglepő, de a magyar nők egy része nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, mennyi ideje vannak együtt kedvesükkel, amikor életük egyik legfontosabb döntését hozzák meg. 35 százalékuk szerint a babaprojekt időzítése egyáltalán nem függ a párkapcsolat időtartamától, 13 százalékuk pedig akár 1-2 együtt töltött év után is belevágna a gyermekvállalásba. De vajon mely dolgok megléte a legfontosabb számukra, amikor meghoznak egy ilyen nagy döntést? A kitöltők 33 százaléka egy szerető társban látja a babaprojekt legnélkülözhetetlenebb tényezőjét. Ezt követi a rangsorban 26,3 százalékkal a biztos anyagi háttér, majd a saját lakás 19,7 százalékkal. A listán negyedik helyet foglal el a házasság (12,7 százalék), míg utolsó helyen a karrier végzett. Vagyis tévedés lenne azt gondolni, hogy a nők többsége nem szeretne gyermeket addig, míg nem teljesülnek karrierbeli céljai. 

A tudatos gyermekvállalás nemcsak arról szól, hogy a szülők megtervezik gyermekük születési idejét. Legalább ennyire fontos, hogy szervezetüket is felkészítsék a fogantatásra, melynél megkerülhetetlen téma az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás. Ennek terén még sokat kell fejlődnünk, ugyanis mindössze 32,8 százalék azoknak az aránya, akik odafigyelnek arra, mit esznek, a kitöltők 40 százaléka pedig csak néha fordít figyelmet erre. A megkérdezettek “hadilábon állnak” a testedzéssel is: 34,6 százalékuk csak néha sportol, 25,8 százalékuk pedig szinte soha. Mindez azért is ellentmondásos, mert a magyar nők közel 40 százaléka egyenesen retteg a meddőség gondolatától is, sokaknál mégsem jelenik meg az egészséges életmódra való törekvés. Derűlátásra ad okot viszont az a tény, hogy a megkérdezettek 92 százaléka fontosnak tartja a terhesvitaminok szedését és tisztában van azok élettani hatásaival. Az, hogy éppen melyik termékre esik a választásuk, nem az influencerek ajánlásán múlik elsősorban, sokkal inkább az egészségügyi szakemberek véleményén. Ha mégis dönteniük kell, melyik hazai hírességtől fogadnának el tanácsot babatervezés terén, Rácz-Gyuricza Dóra, Hódi Pamela, Ördög Nóra vagy Kulcsár Edina meglátásaira hagyatkoznának. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!