spot_imgspot_img
spot_img

Az akvárium jótékony hatásai

-

Article Top Ad (AdSense)

A halak nem kifejezetten interaktív állatok, és nem is azért kapnak helyet az otthonunkban, hogy simogathassuk őket. Bár nem a halak lesznek életünk legjobb cimborái, de nyugalommal ajándékozhatnak meg minket. Az akváriumok jelenléte kimutathatóan jót tesz a mentális egészségünknek.

 

Stresszcsökkentő

Az akváriumok jelenléte nyugalmat hozhat a stresszes mindennapokba. Az úszkáló halak, a vízi világ látványa harmóniát sugároz. Ha hosszabban nézegetjük a boldogan úszkáló halakat, a vízben hullámzó mozgással „táncoló” növényeket, a pulzusszámunk is csökken. Nem véletlen, hogy sok rendelőben elhelyeznek szépen kiépített, színes halakkal benépesített akváriumokat. Több évtizeddel ezelőtt, a 80-as években egy amerikai fogorvos feljegyezte, hogy a váróban elhelyezett akvárium csökkentette a pácienseiben a vizsgálattól való félelmet.

Egy Nancy Edwards nevű amerikai kutató  Alzheimer-kórosok étkezési szokásait vizsgálva fedezte fel, hogy azok a betegek, akik akvárium közelében élnek, sokkal többet esznek a társaiknál. A természetnek ez a kicsi, üvegbe zárt darabkája bizony még az életkedvet is növelheti.

Halmozi a lakásban

A vízi lények nézegetése olyan vizuális stimulációt jelentenek az agynak, aminek áldásos hatását azonnal érezhetjük. A felpörgött állapotunkból nyugalmi helyzetbe kerülhetünk, ha letelepedünk egy kis halkajával a haltartályunk mellé, és nézzük, ahogy a kis pikkelyesek rárontanak az eledelre.

A benti cicák számára is élmény a házimozi. A szőrös kis vadászok számára roppant izgalmas a keringő, kergetőző halak látványa, de arra vigyázzunk, hogy ne tudjanak kárt tenni az akváriumba se és a benne élőkben sem.

Az akvárium jótékony hatásai
kép:pixabay.com

A macskák halmozizó szenvedélyét még egy híres festőnk is rendszeresen festményeinek témájává tette. Henri Matisse nagy macskaimádóként többször is megörökítette kis kedvenceit, ahogy a vízbe mártják tappancsukat, az akváriummal játszanak.

A szuperérzékenyek csendes feltöltődéséhez 

A szuperérzékeny gyerekek és felnőttek számára igazi felüdülés lehet a nyüzsgésből, zsivajból kiszakadni és a csendes vízi világban elmerülni. A szépen kiépített életterekre minden érzékszervvel rákapcsolódhat a szenzitív ember. Szakemberek szerint a hiperaktív embereknek is hasznos ez a meditatív tevékenység. A felfokozott érzelmi állapotból is kiránthatja az embert, ha a víz mozgását figyeli.

 

Hasonló cikkeink:

Egy szuperérzékeny kislány lelkének mélyén

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!