3 kedvenc képünk a Matisse-kiállításról

-

Ismert képeket és igazi ritkaságokat is bemutat a Szépművészeti Múzeumban látható Henri Matisse: A gondolatok színe című kiállítás. A tárlat átfogó képet ad a sokoldalú francia festő életművéről. Ez az első nagyszabású Matisse-kiállítás Magyarországon. Mi is megnéztük a több mint 100 művet bemutató tárlatot. 3 képet választottunk, amit közelebbről is bemutatunk.

 

Nagyon vad

Henri Matisse eredetileg jogászként végzett, s csak 22 évesen kezdte meg művészeti tanulmányait Párizsban. De megérkezett a festészet világába és bizony maradandót is alkotott, olyannyira, hogy sajátos stílusát, vad színeit azonnal fel lehet ismerni. Szokatlan módon az ágyhoz kötöttség miatt került közelebbi és életre szóló kapcsolatba a festékes dobozokkal. Köszönhető ez annak, hogy egy műtétből lábadozva édesanyjától festékeket kapott, hogy lekösse magát. Élete végén pedig szintén az ágyba és kerekesszékbe kényszerülés határozta meg alkotói módszerét, hiszen az 1940-es évek elejétől már a papírkivágás lett a fő technikája. Matisse ezt a technikát “ollóval való rajzolás”-nak nevezte.

Nem véletlen tehát, hogy ha Matisse nevét kimondjuk, egészen biztosan sokaknak a fauvizmus, azaz a Vadak festészeti irányzata ugrik be, illetve a papírkivágásokból készült kollázsok.

A gondolatok színe kiállítás pedig meg is mutatja ezeket, még többet is! Végigvezet minket a művész életművének minden meghatározó szakaszán a fauve periódustól egészen a késői gouache papírkivágatokig.

Matisse kiállítás
kép: Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállítása / bcoolmagazin

A művész alkotás közben

Ahogy belépünk a Szépművészeti Múzeum tárlatára, egy hatalmas fotót láthatunk a művészről, aki éppen alkot. Így azonnal arca is lesz a művésznek, akinek a műveivel a termekben párbeszédbe kerülhetünk. Az egyik teremben pedig mozgóképes anyag is van a francia művészről, ahogyan dolgozik.

A térben jelen lenni egészen más élményt nyújt, mint pusztán a képeket felsorakoztatni. Ezért is inkább mi most 3 olyan alkotást választottunk a kiállított műalkotások közül, amelyekhez közösen is közelebb léphetünk, meghozva a kedvet a tárlat bejárásához.

Matisse kiállítás
Ismert képeket és igazi ritkaságokat is bemutat a Szépművészeti Múzeumban látható Henri Matisse: A gondolatok színe című kiállítás.

Hegedűs az ablaknál

A nekünk háttal álló alak szinte követeli, hogy közelebb lépjünk hozzá, és kiderítsük, ki is ő. Ez a kép 1918-ban készült, azután, hogy Matisse elhagyta Párizst és Nizzába költözött. A Hegedűs az ablaknál festményt egy nagyméretű szénrajztanulmány alapján festette meg a francia festőművész. Voltaképp saját magát ábrázolta egy hegedűvel a kezében. A nyitott ablak előtt lévő ember sziluettje és maga a hangszerrel való kifelé nézés mindannyiunkban másféle gondolatokat, érzéseket hívhat elő. Könnyed ecsetvonásokat látunk, világosabb, visszafogott színeket. Mintha az alak feje az ablakon kívül lévő tájjal egybeolvadna.

Matisse kiállítás
kép: Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállítása / bcoolmagazin

 

Enteriőr, akvárium aranyhalakkal

Hol a macska? Tettük fel egyből a kérdést. Macskaimádók vagyunk és tudjuk, hogy Matisse is az volt, nagyon szerette a cicái társaságát és le is festette gyakran őket, még halakkal is. Ismert képe a Macska piros halakkal. Ám ezen a képen nincs halakat piszkáló bársonytalpú, csak akvárium. A színekkel és formákkal kísérletező alkotó Párizsban festette meg ezt a lakásbelsőt. A műterem és az ablak motívuma tér vissza nála legtöbbször ekkoriban. A Szajna látványát is újra felfedezte. Az ablakon keresztül a műterem és a külvilág, a táj egybemosódik. Gyakorta látjuk ezt Matisse képein, mintha nem is lehetne és kellene eldöntenünk, hogy az ablak a külső világra nyit, vagy éppen egy kép a képben. A kompozíció közepén a halas akvárium áll, ami állítólag Matisse marokkói utazásainak emlékét idézi.

Matisse kiállítás
kép: Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállítása / bcoolmagazin

A festő műtermében

Ismét az alkotó van az alkotásának kompozíciójában, megannyi asszociációt beindítva a befogadóban. A festészet metaforájaként az ablak pozíciójába maga a készülő festmény került. A kép egy 4 részből álló sorozat része. Matisse magát mozdulatlanul, nekünk háttal ábrázolta. A Szajnára néző franciaablak mellé helyezte az alakját, két újabb visszatérő motívum mellé. A festőállvány mellett egyik kedvenc modellje ül, Lorette. A képen látható zöld köntösös modell és a festő az alkotás folyamatáról gondolkoztatja el a művel párbeszédbe kerülni kívánó nézőket. Mit lát az alkotó és mit jelenít meg. Hogyan látja és miként adja a látványt vissza a művész, hogyan szűri át a saját képzeletén, látásmódján, és hogyan láttatja sajátos színkezelési, térkezelési technikáival. Nekünk ezért is ez az egyik kedvenc képünk a tárlaton.

Matisse kiállítás
kép: Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállítása / bcoolmagazin

Nézz szét te is a kiállításon, és találd meg a saját kedvenceidet!

Látogatható: 2022. október 16-ig.

Részletekért kattints ide: https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/henri-matisse-a-gondolatok-szine-remekmuvek-a-parizsi-centre-pompidoubol/ 

Kapcsolódó cikkeink:

Van Gogh, a megszállottként alkotó festőművész

Az élet édes élvezete – szépség, öröm, mulatás

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!