spot_imgspot_img
spot_img

5 egyszerű módja, hogy becsempészd a mindfulnesst a mindennapjaidba

-

Article Top Ad (AdSense)

Ezek azok a pillanatok, amikor az igazi varázslat történik a mindennapjainkban, néha mégis egy valóságos küzdelem, hogy megteremtsük magunknak ezt az időt. A jó hír az, hogy a mindfulness gyakorlásának nagyon sok módja van.

Nem kis feladat egy rendszeres mindfulness meditációs gyakorlatot beiktatni a napjainkba. Ám a vágy, hogy több tudatos jelenlét legyen az életünkben nem jelenti azt, hogy órákig kéne a földön ülve a lélegzetünket számolni. Sokkal inkább arról szól, hogy megtaláljuk a saját életmódunknak leginkább megfelelő módot… legyen az 10 másodperc, 10 perc vagy napi néhány óra. Minden csak rajtunk múlik és miénk a választás. Neked is van választásod: éled tovább az agyonhajszolt hétköznapokat vagy adsz egy esélyt a mindfulnessnek.

Amikor úgy döntesz, hogy beiktatnád a mindennapjaidba a mindfulnesst, valójában nem több időre van szükséged, hanem motivációra, hogy integrálni tudd. Nagyon sok előnye van annak, ha minél több ilyen pillanat van életünkben. Minél több a rendszeres napi rituálé, annál több edzést kap a te agyad is, hogy képes legyen a jelenre összpontosítani. A tudatos jelenlétet meg lehet tanulni, és minél többet gyakorlod, annál inkább fejleszted ezt a képességedet. Az idő múlásával egyre kevesebb erőfeszítést igényel, és nem is gondolnád, hogy milyen sok módja van annak, hogy a mindfulnesst az életed részévé tedd.

Mindfulness reggelire

mindfulness-kávé
Fotó: unsplash.com

Az érzékeid ablakok a világra és mégis milyen sokszor kikapcsolt állapotban vannak, miközben figyelmed ide-oda csapong. Észrevetted már, hogy amikor nagyon mélyen elmerülsz a gondolataiban milyen sok jelet nem fogadsz be, mennyi mindent nem hallasz, nem látsz meg? Nem tudod megmondani, hogy forró volt-e kávé vagy már kihűlt, szétázott-e a zabpehely vagy nem, mert éppen arról álmodozol, hogy milyen lenne elutazni… mondjuk Párizsba.

A reggeli egy remek alkalom arra, hogy kapcsolatba léphess az érzékeiddel, és egy-két figyelemmel teli pillanattal kezdd a napot. Péládul mi lenne, ha legközelebb alaposan megfigyelnél mindent? A piritóssütő hangját, a kávéfőző dallamát, a kávé aromáját, a különböző ízeket és textúrákat, az apró morzsákat, ahogy lehullanak a földre… Próbáld meg kikapcsolni a robotpilóta üzemmódot és irányítsd a figyelmed közvetlenül oda, ahol abban a pillanatban vagy. Mit hallasz? Milyen ízeket érzel? Mit tapintanak az ujjaid? Vedd észre a teljes élménytengert. Az érzékek felébresztése segít abban, hogy megtapasztald a jelen pillanat szépségét annak teljes reggeli csodájában.

Napközben…bármikor
mindfulness-bullet journal
Fotó: pexels.com

A bullet journaling megtanulása egy nagyon egyszerű módja annak, hogy gyakoroljuk a tudatos jelenlétet és produktívak is legyünk. Magát a bullet journal kifejezést nem könnyű lefordítani, de az biztos, hogy valahol a naplóírás, a tennivalók listája és a határidő napló között helyezkedik el, de leginkább magában foglalja mindhármat. Egy vizuális és roppant kreatív tervezési módszer, amelyet akár most azonnal megcsinálhatsz egy szimpatikus és üres jegyzetfüzetben, amelyben papírra vetheted a gondolataidat, a tennivalókat, az álmaidat és a terveidet. A bullet journal (becenevén BuJo) maga a mindfulness, de bármilyen szerepet is töltsön be, a hangsúly azon van, hogy számodra jól működjön és megadjon mindent, amire szükséged van. A naplózás művészetének újjáéledése a modern életre reagál, amellyel összegyűjtheted a fontos információkat, mindent, ami inspirál, megtervezheted az idődet és ami igazn hasznos, hogy jobban elmerülhetsz a jelenben. Próbáld ki…

Kávézás és mindfulness

Vannak, akik egy csésze habos kávéval lazítanak napközben. Vannak, akik végig görgetik a social media oldalakat. De mi lenne, ha ez az időt arra használnád, hogy egy új és friss szempontból figyeld meg a világot? A pillanatnyi tisztelet érzésével. Míg a természet iránti csodálat sokszor azt jelenti, hogy állunk egy hegy tetején és gyönyörködünk az elénk táruló panorámában, a pillanatban való ottléthez nem feltétlenül kell elhagyni a várost. Ezeket az apró pillanatokat napról napra ápolhatod és gondozhatod, bármit is csinálsz, bárhol is légy, azonnal visszavezetnek a jelenbe.

Egyszerűen csak keresd meg a szépséget, ahogy máskor is szoktad. Miközben kávézol, figyeld meg a körülötted lévő dolgokat. Nézd meg az ébredező természetet, az egyre jobban zöldellő fákat. Nézz fel a felhőkre, az ég színére, figyeld meg, hogyan mozgatja a leveleket a szél. Használd ki a telefonod adta lehetőségeket és iratkozz fel inspirációs oldalakra, hogy legközelebb görgetés során megnyugtasson a tengerparti táj nyugalma vagy a természet festette színek. Ez segít abban, hogy a dolgokat egy egészségesebb perspektívába helyezd, így a napközbeni kávézás közben összekapcsolódhatsz az élet apró csodáival és megújulva folytathatod a munkát.

Emlékeztető, hogy gyere vissza

mindfulness-munka
Fotó: unpslash.com

Vannak olyan kultúrák, ahol a csengetést arra használják, hogy segítségével visszatérjenek a jelenbe. És ehhez megint segítségül hívhatod a telefonodat. Míg a szakaszos berregés zavaró lehet, egy egyszerű csöngés hang okos és hatékony módja annak, hogy bármit is csinálsz félbeszakítsd magad, és a figyelmedet visszatereld a jelen pillanatban. A telefon rengeteg hangbeállítással rendelkezik, de vannak mindfulness csengéshang alkalmazások is, amelyek célja, hogy a nap folyamán véletlenszerűen vagy ütemezett időközönként jelezzen. Ugyanis amikor dolgozunk gyakran automata üzemmódban vagyunk és elfelejtjük, hogy kapcsolatban legyünk önmagunkkal. Délutánra aztán mentálisan elfáradunk, már csak ide-oda tologatjuk a papírokat, cukros édességeket nassolunk és bármit elolvasunk úgy, hogy szinte fel se fogjuk, mi van odaírva. Ezért a délutáni riasztás beállítása a legjobb taktika, amit bevethetsz az ebéd utáni energiaszegénység és a koncenrációhiány legyőzésére. Amikor megszólal a csengő, egyszerűen csak tarts egy kis szünetet: vegyél néhány mély lélegzetet, hogy old a testedben lévő feszültséget, majd ebben a nyugalmi állapotban kezdd el megfigyelni, hogy mi zajlik körülötted. E közben mi történik veled? Akkor, abban a pillanatban csak ez az egy feladatod van: hogy tudatosan ott legyél a jelenben és elmerülj benne.

Lassulj le, mielőtt lefekszel aludni

A mindfulness nagy hangsúlyt fektet a nap lezárására és a lefekvésre. A nap végére a tested és az elméd is természetes módon elkezd kikapcsolni és lelassulni. A lefekvés előtti idő ezért alkalmas lehet arra, hogy gyakorold a tudatos jelenlétet, amellyel lelassíthatod magad és berendezkedhetsz az éjszakára. Hagyd, hogy a technikák természetes módon beépüljenek az esti rutinodba: figyeld magadat, miközben fürdesz, figyeld a testedet, miközben fogat mosol, és ha elkalandoznál, hozd vissza magad a jelenbe. Majd gyakorold a tudatos jelenlétet akkor is, amikor jó éjt csókkal elbúcsúzol éjszakára kedvesedtől.

Látod, nincs nagy titok a mindfulness-ben, a varázslat Te magad vagy…

Itt még több érdekes olvasnivalót találsz:

Leonardo da Vinci évszázadokkal ezelőtt megtervezte az ideális várost

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!