Újbuda a világ egyik legmenőbb kerülete egy brit magazin szerint

-

A brit Time Out magazin 27 ezer városlakó és helyi szakértő bevonásával összeállította a világ legmenőbb városnegyedeinek a listáját.  Az ételek, szórakozás, kultúra és közösség szempontjából kellett a résztvevőknek rangsorolni a világ helyeit. Újbuda a 49 város közül az előkelő 7. helyen végzett, az élmezőnyben. 

Az első három helyen, a dobogón Koppenhága, Chicago és Szöul egy-egy városrésze szerepel. A listán olyan helyek szerepelnek még, mint a new york-i Chelsea,  vagy a Los Angeles-i Silver Lake.

Újbuda bája

A Time Out cikke szerint Újbuda a belpesti kerületekkel vetekszik. Kiemelik a Bartók Béla úti csodás fákat, a hangulatos kávézókat, bárokat és a független művészeti galériákat is. Izgalmasnak találták továbbá a Kopaszi-gátat homokos strandjával és folyóparti bárjaival, valamint a nemrég Újbudára költözött Dürer Kertet is, ami Budapest egyik legkedveltebb alternatív szórakozóhelye. Említést tesznek az egykori elhagyott színházból kialakított bárról a Feneketlen-tónál, és a programokkal, koncertekkel teli A38 hajóról is.

A XI. kerület szecessziós Szent Gellért Gyógyürdőjével is vonzó, a Gellért-hegy pedig nemcsak pompás látvány, hanem remek természetközeli élményt is ígér a városlakóknak, városba érkezőknek.

Újbuda Szent Gellért Gyógyfürdő
Szent Gellért Gyógyfürdő Újbuda kép.www.gellertfurdo.hu

Nekünk is nagy kedvencünk a kerület

Hadik Kávéház

Egy másik cikkünkben Budapest legendás, nagy múltú kávézóit mutattuk be, s a XI. kerületi  Hadik Kávéházról is írtunk. Sok neves nagy költőnk és írónk második nappalijaként funkcionált. Mondhatni, hogy itt élték életük jelentős részét. Kávéházi törzshelyükön alkottak, udvaroltak, hódítottak, féltékenykedtek, álmodtak, terveztek.  A Hadik Kávéház az 1910-es években élte fénykorát, amikor Karinthy, Kosztolányi, Déry, Móricz és Bőhm Aranka szinte hazajárt ide.

Hadik Kávéház
A Hadik Kávéház kép: bcoolmagazin/R. Szabó Zsuzsa

Hadik Kávéház Budapest
A Bartók Béla útra láthatunk a Hadikból kép: bcoolmagazin/R. Szabó Zsuzsa

Szatyor Bár és Galéria

2010-ben a Hadik Ház két vendéglátó és kulturális térrel éledt újjá eredeti pompájában a Bartók Béla úton. A Hadik Kávéház a nagy elődök szelleme előtt tiszteleg kialakításával, a másik pedig elkülönülten, de átjárhatósággal a Szatyor Bár és Galéria, amely a századelő bohém világát idézi meg, s teszi maivá. Mi imádjuk a falon a Csinszkával menekülő Adyt, ahogy egy sárga Zsigulit vezetve pénzt szór szét maga mögött. (Ami még bizarrabbá teszi a jelenetet az az, hogy Stevie Wonder üldözi őket…) Külföldiek körében is népszerű a hely.

Ady és Csinszka a Szatyor Bárban
Ady és Csinszka a Szatyor Bárban kép: bcoolmagazin/R. Szabó Zsuzsa

Kilátás a Sziklatemplomtól a Szabadság hídra

Újbuda
Sziklatemplom Újbuda, kilátás a Szabadság hdra kép: bcoolmagazin/R. Szabó Zsuzsa

Budapest érdekes szobrairól is írtunk már, ebben a cikkünkben szuper képeket is találsz: 10 különleges kortárs szobor Budapesten

 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A Duna partján terül el a magyar mérnökképzés fellegvára, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem számtalan épülete, központjában a “K’ épülettel. BME vagy Műegyetem néven él a köztudatban hazánk és Közép-Európa egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező műszaki egyeteme. A legnagyobb épületét, az illusztris “K” épületet Hauszmann Alajos tervei alapján készítették 1909-ben.

Az egyetem oldala: www.bme.hu

Újbuda
kép:unsplash.com/ Melega Máté

A világ legjobb városai közt is ott van Budapest

Time Out nemrégiben a világ legjobb városairól készített hasonló listát, ezen Budapest a 29. helyen végzett. Ennek a listának az élén a cseh főváros végzett. Prága lett a legszebb város idén az utazási magazin legfrissebb felmérése alapján. Erről szóló cikkünket itt olvashatod: Prága a világ legszebb városa idén

A Time Out Magazin oldala és cikke Újbudáról: Time Out

Újbuda felfedezéséhez és az aktualitások áttekintéséhez kattints ide

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Irodalmi bortúra – Így és itt ittak híres költőink, íróink

5 különleges hangulatú budapesti kávézó

Budapest környéki romantikus helyek szerelmespároknak

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!