spot_imgspot_img
spot_img

10 különleges kortárs szobor Budapesten, amit látnod kell

-

Article Top Ad (AdSense)

Érdemes nyitott szemmel járni, mert érdekes, új szobrokat vehetünk észre Budapest különböző pontjain. Aprócska, gerillamódszerekkel felállított kreatív figurákat, és izgalmas kortárs köztéri alkotásokat gyűjtöttünk össze. Az interaktív szobrokkal remek közös fotókat is készíthetsz.

Mekk Elek

Koldoko Mihály (Mihail Kolodko) miniszobrairól vált híressé. Váratlanul bukkannak fel parányi alkotásai. A szobrász szereti az ismert mesék figuráit a város különböző pontjain elhelyezni, így került például Mekk Elek a Széll Kálmán térre. A semmihez sem értő, kontár Mekk Elek mesehős szobrát egyszer már eltüntették, azaz az itt látható alkotás elődjét nemes egyszerűséggel ellopták.

A járókelők azonban szeretik az új szobrocskát, hiszen gyakran kap sálat és sapkát, és most a kialakult járványügyi helyzet miatt maszkot is készítettek a számára.

Mi nemrég csináltuk ezt a képet, és őszintén reméljük, hogy nem viszi majd magával senki az ezermestert…

Kockásfülű nyúl

Kolodko Mihály kedves kis miniszobraiból csemegézünk tovább. A Budavári sikló végállomása mellett a várfalon kapott helyet a hatalmas füleivel és távcsövével a 70-es évek egyik legemblematikusabb mesefigurája, a Kockásfülű nyúl. A Lánchidat kémlelő bronz nyuszit bármelyik irányból is fotózod, elképesztően szép panorámát örökíthetsz meg.

kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

 

Holdjáró

A szobrász családja a Hold utca egyik lakásában élt. Az utca neve annyira megtetszett az alkotónak, hogy meg is ihlette. A hatalmas gömbformára illesztett Holdjáróban egy űrhajós ül és felénk integet. Ha figyelmes vagy, egészen biztosan kiszúrod a bájos jelenetet.

kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

 

Piszoár

Ezt a környezetébe beleolvadó kicsike szobrot tényleg csak az szúrja ki, aki célirányosan megy Koldoko Mihály szobraira vadászni. A Piszoár a nagy dadaista alkotó, Marcel Duchamp polgárpukkasztó alkotását idézi meg. Az avantgárd művész ugyanis Forrás címmel állította ki piszoárját több mint 100 éve, ami aztán az addigi művészettörténet egyik legarcpirítóbb alkotásaként került a köztudatba.

Kolodko kicsi szobrát a Városligetben, a Vajdahunyad vára mellett, a tó közelében keresd, a parkolók vonalán. Update: sajnos ellopták a szobrot.

kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

 

Breki

A kicsi béka mellett könnyedén elsétálhatsz, mert nagyon diszkréten bújik meg a korlátok alatt a Szabadság téren. A szobrocska a Muppet Show-ból ismert Brekit ábrázolja.

A járókelők hideg időben őt is fel szokták öltöztetni.

kép: bcoolmagazin/ R.Szabó Zsuzsa

 

Mr. Bean macija

A szobrász nemrégiben egy újabb gerillaszoborral rukkolt elő: Mr. Bean plüssmackóját helyezte el a brit nagykövetség korábbi épületén. Teddy a Harmincad utca 6. szám alatt álló épületről nézelődik. A házban 72 évig működött az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége.

A művész korábban már térképen is elhelyezte szobrait, ha valaki fel akarná fedezni bronz lényeit. Érdemes követned őt a közösségi oldalakon.

Ha szívesen felkeresnéd, megnézegetnéd a kreatív alkotó többi lényét, produktumát is, akkor itt megteheted: www.kozterkep.hu/alkotok/megtekintes/6186/kolodko-mihaly

 

Az óbudai Graphisoft Park igazi kincsesbánya, ha kortárs szobrokról van szó. A hangulatos park az egykori óbudai gázgyár területén 160 hektáron zöldövezetben terül el. Itt nagyrészt információtechnológiai és biotechnológiai cégek találhatóak. A Graphisoft Park épületein visszaköszön az óbudai gázgyár építészeti öröksége, ráadásul a komplexum környezete kertépítészetileg is változatos, mi több, különböző köztéri műalkotások tarkítják. Ezek közül mutatunk párat.

Hatalmas Rubik kocka

Az őszi hangulatba burkolózott parkban, a főbejáratánál ott magasodik a magyar kreativitás szimbóluma, a Rubik kocka. A tízméteres krómacél csövekből álló alkotás Rubik Ernő világhíres bűvös kockájának modern térplasztikára átültettet változata. Bámulatos. (Szeretnénk megjegyezni, hogy Koldoko is készített egy kicsike Rubik kockát, ezt az Országházzal szemben, a budai oldalon keresd, a rakparton.)

kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

 

Metamorfózis

A Parkban sétálva megannyi érdekes jelenet, alak felbukkan. A következő látványosság, ami a válogatásunkba került, az Barabás Benedek Metamorfózis című szobra.  Mi egy furcsa szívet láttunk bele, de épp az a jó ebben az alkotásban, hogy a lendületes csavarodást megjelenítő formaváltozás meglendíti a fantáziát. Azt látsz bele, amit csak szeretnél, amilyen képeket megidéz benned a látvány.

kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

 

Steve Jobs

A parkban tett sétád során még az Apple alapító atyjába is belefuthatsz. Steve Jobs szobrát Tóth Ernő szobrászművész alkotta meg, aki így vall a művéről :
A naturális stílusban készülő alkotás jellegzetes, emblematikus pózban ábrázolja az Apple egykori vezetőjét, dinamikus, előadói, előrelépő mozdulatban, amellyel a gép és az ember közötti kapcsolatot hivatott kifejezni. Nem csak a mozdulat – különösen a kéztartása – lesz jellegzetes, de az öltözéke is: garbóban, sállal és tornacipőben ábrázoltam Steve Jobs-t” 


Ez áll a bronz iPadon, azaz a talapzaton :

„The only way to do great work
is to love what you do…’
Steve Jobs
1955-2011

Lefordítva:
„Csak úgy alkothatsz nagy dolgokat, ha szereted amit csinálsz…” 

A szobor interaktív, mellé lehet állni egy kreatív beállítású fotóra.

kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

 

Ólomöntés

Meglepően szép látványt nyújt a Graphisoft Park Dunapartja, ami csatlakozik a tőle délre lévő lakóterület parti sétányához. A sétányon látható ez a sokféleképp értelmezhető alakzat.

Mi egy nyújtózó embert láttunk bele, de legyen bármi felvillanó kép a fejedben, ezt az alkotást a tájba illesztve, a táj részeként is lehet értelmezni. Csodálatos, megkapó.

kép: bcoolmagazin/ R. Szabó Zsuzsa

 

Ha felkeltették az érdeklődésed a köztéri műalkotások, akkor ezen az oldalon is csemegézhetsz: www.kozterkep.hu

Ha pedig formatervezés témában még olvasnál, ezt a cikkünket is Neked ajánljuk:

Extravagáns és merész bútorok

Meglepetés szobrocskák bukkantak fel Budapest több pontján

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!