7 film, amikkel garantáltan őszi hangulatba kerülsz

-

A nagyáruházak és az időjárás kicsit kiszorítani látszik az átmeneti évszakokat, de mi azért nem megyünk el szó nélkül az ősz mellett. A nyár után az iskolával, a hidegebb idővel és esővel beköszöntő évszaknak számos jó oldala is van. A csodálatos színek és a szezonális finomságok mellett emlékeztetőül mutatunk egy sor filmet, hogy ráhangolódjunk az őszre.

A szerelem hálójában

A mindenkori őszi kedvencem ez a Meg Ryan-Tom Hanks klasszikus, még ha az Imdb értékelésében csupán szerény 6,7 ponton áll. A gyerekkönyveket árusító Sarki Könyveskuckó tulajdonosa, Kathleen Kelly (Meg Ryan) éldegéli csendes kis életét, amíg netes flörtölésbe nem bonyolódik egy férfival, akiről a nicknevén kívül semmit nem tud. Ezzel szinte egy időben jelenik meg az üzleti konkurencia: a tőszomszédságában könyváruházat nyit a bolthálózat tulajdonos Fox család. Joe Fox (Tom Hanks) és Kathleen szakmai harca személyessé válik, pedig ekkor még nem is sejtik, hogy inkognitóban egymással leveleznek a világhálón.

Bár a betárcsázós internet ma már majdnem annyira ósdinak tűnik, mint az eredeti színdarab apróhirdetéses-levelezős társkeresője, az 1998-as film ma is tökéletes egy bekuckózós romantikus estéhez.

New York, könyves boltok, jó zenék, a romantikus vígjátékok szakértője, Nora Ephron és egy kedves történet – természetesen egy magyar szerző, Miklós László tollából. 

You’ve Got Mail
amerikai romantikus film, 114 perc, 1998

Hannah és nővérei

Woody Allen szokásosan parádés szereposztású filmjében három nővér és családtagjaik életébe pillantunk bele két, egymástól kétévnyire lévő hálaadáson. A sikeres színésznő, Hannah (Mia Farrow) karrierje mellett a magánélete is tökéletesnek tűnik. Második férje, Michael Caine szereti, első férjével jóban maradtak. Húgainak sokkal nehezebben megy, hogy megtalálják az útjukat akár munkában, akár párkapcsolatban.

Mivel Woody Allenről van szó, intellektuális párbeszédek, gyönyörű New York-i helyszínek, bonyadalmas szerelmi viszonyok és maga Allen várható ebben a furcsa humorú darabban. 

Woody Allen: Hannah és nővérei
Woody Allen: Hannah és nővérei

Hannah and Her Sisters
amerikai vígjáték, 103 perc, 1986

Átkozott boszorkák

A kritikusok szintén nem értékelték túl ezt a filmet, de ez nem akadályozta meg abban, hogy közönségkedvenc legyen ez a romantikus, természetfeletti elemekkel meghintett film. Sally (Sandra Bullock) és Gilian (Nicole Kidman) testvérek és anyai ágon boszorkányok. A gyakorlatban ez a férfiak bűvölésében és különféle praktikus varázslatokban érhető tetten. Azonban

egy átok szerint annak a férfinak, aki szerelmes lesz egy Owens lányba rövid ideig a legnagyobb boldogságban lesz része, majd fiatalon és hirtelen meghal.

Amikor Sally férje is áldozatul esik az átoknak, két lányával átköltözik bolondos nagynénikéik klasszikusan boszorkányos házába. A kisváros előítéletei miatt már így sem egyszerű az élük, a dolgot tovább bonyolítja, hogy Gilian egy erőszakos pasijától próbál menekülni, közben pedig véletlenül megöli a férfit. A bűntudaton kívül pedig hamarosan maga az egykori szerető is elkezdi kísérteni a lányokat, ahogy a rendőrség is megjelenik náluk – fizikai valójában.

Practical Magic
amerikai romantikus vígjáték , 104 perc, 1998

Édes november

Van még valaki, aki emlékszik a Mátrix és John Wick előtti, nem szuperhős Keanu Reevesre? Ebben a romantikus vígjátékban Sara (Charlize Theron) forgatja fel fenekestül a munkamániás menedzser, Nelson(Reeves) életét. A marketinges állását épp elveszítő férfinak a bolondos lány felajánlja, hogy töltsenek együtt egy hónapot, a novembert és megváltoztatja az életét. Mire lehet elég egyetlen hónap? Bővíthető-e a helyzet alakulásával? Mi késztet valakit arra, hogy ilyen életmódot folytasson?

Sweet November
amerikai romantikus dráma, 119 perc, 2001

Oltári nő

A Micsoda nő! stábja összeállt egy újabb romantikus filmre. Richard Gere ebben a filmben egy New York-i glosszaírót alakít, aki egy kocsmai elbeszélés alapján pikírt cikket ír egy vidéki lányról, aki sorban hagyja az oltár előtt a vőlegényeit. A lány, Maggie (Julia Roberts) panaszlevele nyomán kirúgják, így leutazik a helyszínre, hogy bebizonyítsa, igazat írt. Közben belekóstol a vidéki életbe, megismerkedik a kisváros lakóival, de ami legfontosabb, elkezd romantikus érzelmeket táplálni a cikk alanya iránt.

Ahány férfi, annyi stílusú esküvő, de a lényeges kérdés mégis az: milyen tojást szeret Maggie?

Runaway Bride
amerikai romantikus vígjáték , 116 perc, 1999

Bajok Harryvel

Hitchcock egy kevésbé ismert alkotása egy őszi levélkupacból kikandikáló lábbal indul.

A címbeli bajok Harryvel akkor kezdődnek, amikor rábukkannak a nevezett férfi élettelen testére az erdőben. Méghozzá többször is.

A közeli városka lakói napi sétájukat során mind felfedezik a hullára, de mivel érintettnek érzik magukat, megpróbálják eltüntetni. A holttest azonban meglepően mozgékonynak bizonyul, újra és újra felbukkan valahol. Kérdés, hogy valójában ki volt a tettes, aki miatt Harry a lent látható pozícióba került? Alfred Hitchcock ezúttal rendhagyó módon bűnügyi vígjátékot rendezett, s egyben felfedezte az itt első filmszerepében látható Shirley MacLaine-t.

Bajok Harryvel
Bajok Harryvel

The Trouble with Harry
amerikai vígjáték, 99 perc, 1955

Édesek és mostohák

Julia Robertsnek úgy tűnik, jól áll az ősz, ez már a második filmje a listánkon (és tulajdonképpen a Mona Lisa mosolyát is ide vehettük volna). Az 1999-es filmben Ed Harris ex-felesége Jackie (Susan Sarandon) és a jelenlegi – jóval fiatalabb – menyasszonya Isabel (Julia Roberts) birkóznak egymással és főleg a helyzettel, hogy valamilyen kontextusban egy család lesznek. A legnyíltabb terep a két gyerek, akiknek a szeretete a tét.

Jackie attól tart, nemcsak férje, de gyerekei is átpártolnak a fiatalabb nőhöz.

Isabelnek pedig azt kell feldolgoznia, hogy kétszeres anya lett, miközben nem is akart gyereket. A dolgok azonban úgy alakulnak, hogy ha barátok nem is, szövetségesek lesznek. 

Stepmom
amerikai filmdráma, 124 perc, 1998

Kattints ezekre is, ha tetszett a cikk!

Megnéztük az Emily Párizsbant – 3 érv ellene – 3 érv mellette

A legjobb, munkáról szóló filmek

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!