spot_imgspot_img
spot_img

Meglepetés szobrocskák bukkantak fel Budapest több pontján

-

Article Top Ad (AdSense)

Életképeket megörökítő szobrok, minijelenetek kerültek ki Budapest több pontjára Plank Antal szobrászművésznek köszönhetően. A 3D nyomtatással készült színes szobrokat a digitalizáció és a személyes kapcsolatok alakulása,  a járvány miatti bezárkózás időszaka ihlette. Videócsetelő nagymama, laptop előtt jógázó páros is van a városszerte felbukkanó alkotások közt.

A művész nem először tesz ki szobrocskákat a főváros utcáira, a Széll Kálmán téren is sok bronz alkotásával találkozhatunk.

 

3D nyomtatással készült életképek

A pandémia alatti online térbe való aktív jelenlétünkre reflektáló 3D nyomtatással készült szobrokkal találkozhatunk például a Madách téren, a Városligetben, a Dohány utcában, a Fény utcai piacnál és a Széll Kálmán téren is. A Családi összedolgozás 2.0 projekt darabjainak címét és jeleneteit nézve akár magunkra is ismerhetünk. Plank Antalnak a Telekom megbízásából készült miniszobrait a járvány miatti új életformák és életritmus ihlette. A szobrok elkészítéséhez a Datalyze Research által végzett kutatás eredményei adták az inspirációt. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, melyek azok a vonások a családok életében, amelyek a járványidőszakot követően is tartósan velünk maradnak. A közelmúlt sok újfajta digitális rutint hozott a mindennapokba.

Plank Antal bízik abban, hogy a modern eljárással előállított szobrok könnyen utat találnak a különböző generációk szívéhez, és azt is reméli, hogy nem kell az ellopásuk miatt aggódni.

Madárkák és csigák

A szobrász egyéb munkáival is találkozhatunk például a főváros egyik legforgalmasabb terén. Plank Antal ugyanis több tucat apró bronzszobrot készített a Széll Kálmán térre egyfelől azért mert aranyosak, meghökkentőek, kellemesen rájuk lehet csodálkozni, másfelől pedig azért vannak ott, hogy ne lehessen végigcsúszni gördeszkával például a padokon, virágtartókon.

Valószínűleg a rohanásban nagyon sokan észre sem veszik, hogy több kis madárka, csiga mellett haladnak el akár naponta is.

miniszobor
kép:bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

Esernyő és pénztárca

Ha megfordulsz errefelé, járj nyitott szemmel, mert például egy elhagyott pénztárcára és egy magányos esernyőre is felfigyelhetsz. A virágágyások melletti részekre elhelyezett tárgyakat fotózva magam is azt tapasztaltam, hogy sokan csak a fotózásom miatt vették  észre, hogy mi mellett állnak, ülnek, várakoznak.

Plank Antal szobor
kép.bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa
Plank Antal szobor
kép. bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

Ha érdekel, itt tudod megnézni, merre találsz Plank Antal-szobrokat: www.kozterkep.hu/alkotok/megtekintes/6261/plank-antal

Kolodko Mihály miniszobrait is szeretjük

A Széll Kálmán téren nézelődik Mekk Elek is, akit Koldoko Mihály alkotott és akit a járókelők gyakran felöltöztetnek, olykor sálat, maszkot tesznek rá. A Koldoko-szobrokról már írtunk mi is többször.  Ezek a figurák olyannyira beépültek már Budapest nevezetességei közé, hogy kis könyvecske is jelent meg a lelőhelyeikről.

Ezekben a cikkeinkben megnézegetheted a szobrocskákat:

10 különleges kortárs szobor Budapesten, amit látnod kell

Kolodko Mihály miniszobraitól vidámabbak Budapest utcái

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!