spot_imgspot_img
spot_img

8+1 hihetetlen Darwin-díjas haláleset

-

Article Top Ad (AdSense)

Vannak az életben olyan pillanatok, amikor csak fogjuk a fejünket, hogy ennyire nem lehet hülye valaki… És mégis. Ennek iskolapéldája az a bizonyos Darwin-díj és az elismerés „büszke” tulajdonosai. És miért érte az a megtiszteltetés az evolúció atyját, hogy a világ legostobább halálesetei az ő nevével fémjelzett kitüntetést kapják? Cikkünkből kiderül ez is, illetve hoztunk néhány eszméletlen butaság miatt bekövetkezett Darwin-díjas sztorit is.

Mi a fene ez?

Ha valaki egy tudományos elismerésre gondolna, nem hibáztathatjuk érte, ugyanis Darwin nevét leginkább a ezen a területen alkotott áttörései miatt ismeri a világ. Munkásságának sarokköve az evolúció-elmélet, melynek kifejtésébe most a cikk terjedelmi keretei miatt nem mennénk bele. Esetünkben most sokkal fontosabb az angol tudós természetes kiválasztódásról szóló elmélete. Eszerint a természeti törvények elintézik, hogy az erősebb/jobb génállományú egyed felülkerekedjen a gyengébben és csak a túlélésre legalkalmasabb élőlény szaporodjon.

„A Darwin-díj azoknak állít emléket, akik hozzájárultak az emberi faj genetikai fejlődéséhez önmaguk megsemmisítésével. Kicsit nyersebben fogalmazva: azoknak ítélik a díjat, akik valami eszméletlen nagy ostobaság következtében vesztették életüket.” – fogalmazza meg remekül a Kulturpara.

Ennek szellemében 1994-ben a Stanford Egyetem diákjai elkezdték gyűjteni a megdöbbentő haláleseteket az egyetemi szerveren és azóta minden évben kiosztják a Darwin-díjat. Ezen a weboldalon elérhető a díjazottak listája: azoké, akik megteszik azt a szívességet a természetnek, hogy nem örökítik tovább a hülyeségüket.

A büszke első díjazott

Nemrég olvastam egy péntek 13-ról szóló cikkben, hogy évente ketten halnak meg az Egyesült Államokban italautomata balesetben. Már akkor sem értettem, ezt mégis hogyan lehet kivitelezni, de az első Darwin-díjas megválaszolta a kérdésemet. A „nyertes” amerikai férfi valószínűleg szomjas is volt, apró se volt nála, ezért jó ötletnek tűnt rángatni az automatát egy ingyen kóla reményében. Végül addig rángatta a gépet, amíg az ráborult és agyonnyomta. Jobb lett volna kérni egy kis aprót, bár utólag mindig okos az ember…

Fotó: Live about

A gyilkos automata

A cikk után jó darabig biztosan elkerülöm majd a létező összes automatát, mert elég sok Darwin-díjas került ki ezekkel összefüggésben. 2017-ben egy 31 éves férfi egy dortmundi bárból indult hazafelé. Kissé felöntött a garatra, valószínűleg ez is közrejátszott a szédületesen hülye tervében: egy hajtógázzal működtetett spray flakonjából tákolt szerkezettel akarta feltörni az állomáson lévő jegyautomatát egy kis extra euró reményében. A „bombával” tervezte lerobbantani a gép elejét, hogy hozzáférjen a pénzhez.  A gép eleje szépen el is tűnt, azonban a srapnelként szétrepülő fémszilánkokkal bizonyára nem számolt főhősünk, akinek sajnos halálos sebeket okozott az akció. Az életét a mentősöknek sem sikerült megmentenie.

A halál oka: Selfie

Az okostelefonok berobbanása elhozott egy abszolút 21. századi fogalmat az életünkbe: a szelfi-balesetét. Cseppet sem vicces a dolog, szinte minden hétre jut egy menő képért elszenvedett sérülésről szóló hír. Nem egyszer zuhantak már le magas épületekről vagy hegyekről egy lájkvadász fotó miatt. És sajnos van, amikor halállal végződik a nagy igyekezet. Így járt az a fiatal férfi is, aki 2017-ben két barátjával Zimbabwe-ba látogatott. Moses és cimborái megláttak három elefántot és közelebb merészkedtek hozzájuk, hogy készítsenek egy közös szelfit. Az elefántok nem díjazták az ötletet és rájuk is támadtak. Két barátjának sikerült elmenekülnie, ám Moses sajnos nem volt ilyen szerencsés: az állatok utolérték és halálra taposták. 

Fotó: Evening standard

Tigrises szilveszter

1995-ben két indiai fiatal nagy bulit csapott szilveszter éjjelén. Olyannyira nagyot, hogy pár üveg pezsgő után pompás elképzelésnek tűnt számunkra megzargatni egy békésen üldögélő tigrist a ketrecében. A srácok bemásztak a nagymacskához és virágfüzért akartak akasztani a nyakába. A tigris minden bizonnyal nem díjazta az új nyakláncot, ezért támadásba lendült és a 1996-es év első reggelét már csak az egyik fiú élte meg. Tanulság: hagyjuk békén a vadon élő állatokat.

Fotó: Infostart

220 felett, észre sem veszed…

Hát ez az amerikai férfi minden bizonnyal észrevette…őt 480 km/h-nál érte a halál. Történt ugyanis, hogy a száguldás szerelmeseként egy gyorsítórakétát szeretett volna kipróbálni az autóján. Ráadásul olyanra esett a választása, amit konkrétan a Jumbo Jet felszállásánál használnak, tehát van benne muníció rendesen. Emberünk nagy lelkesedéssel elautózott a Nevadai sivatagig, ahol aztán begyújtotta a kocsira szerelt rakétát. El sem tudom képzelni, hogy nem jutott eszébe ez a fajta végkifejlet, mindenesetre 480 km/h-val vágódott neki az első hegyoldalnak. Természetesen nem élte túl a becsapódást, tehát be kell ismernünk, itt tényleg jogos a Darwin-díj…

Fotó: Financial Express

Bátorság elmezavarodott formában

Ha lehetne dupla díjat kapni, Krystof Azninski valószínűleg pályázhatna rá. Bár szerintem ígyis benne van az őrült halálesetek top 3-as listájában a lengyel gazda esete, aki egész egyszerűen láncfűrésszel levágta a saját fejét. Biztosan felmerül a kérdés: öngyilkos hajlamai voltak a férfinak? A Reuters beszámolója szerint egyáltalán nincs erről szó. Egy italozós kanbuli során Krystof és barátai elkezdték azt bizonygatni, ki a tökösebb legény a vidéken. A verseny első része még kifejezetten soft-ra sikerült: fagyasztott fehérrépával csapkodták egymás fejét (?). Azonban az italfogyasztás mennyiségével párhuzamosan a tét is emelkedett: az egyik okos bátorságát bizonyítva megfogta a láncfűrészt és lenyisszantotta a saját lábát. Nem is kellett több hősünknek, aki mindenképp rá akart tenni barátja „férfiasságára” egy lapáttal: ő a fejét fűrészelte le a helyéről. Hogy hogy nem volt a társaságban egyetlen épelméjű sem, aki a döntés pillanatában kivette volna a kezéből a láncfűrészt, az számomra az eset legnagyobb kérdőjele…

Fotó: Kulturpara

Ki a tökösebb?

Két rotterdami férfit szintén a vakmerőség vitt a sírba 2014-ben. Egyikük merészségével büszkélkedve lefeküdt a vasúti sínre azt várva, hogy a szerelvény elrobogjon a feje fölött. Természetesen a másik férfi sem akart alulmaradni, ő ráadásul csak letérdelt és fejét a sínre téve jelezte, hogy ő még ebben is bátrabb. Így várta a két jó barát az érkező vonatot, szemtanúk szerint haláluk előtt még heccelték is egymást, hogy melyikük mer tovább a síneken maradni az érkezése előtt. A jelek szerint mindketten túl sokáig mertek…

Fotó: Magyar Építők

Majd én megmutatom!

A sztori főszereplője egy michigani férfi, aki 2003-ban úgy vélte – mivel épp a komp nem közlekedett – ő bepróbálkozna a teherautójával átkelni a Saginaw-öböl jegén. A nagy súly alatt a jég – mondanunk sem kell – azonnal beszakadt de nagy szerencsével a férfi ezt még megúszta, ki tudott ugrani a süllyedő teherautóból. És ha azt gondolnánk, ezután nagy ívben elkerülte a befagyott tavakat, NAGYOT TÉVEDÜNK. Főhősünk tudott még nagyobb meglepetést okozni, ugyanis nem hagyta nyugodni a dolog és úgy döntött ő bizony még egyszer nekifut ennek a challange-nek de most egy terepjáróval. Csodák csodájára ismét győztek a fizika törvényei és másodpercek alatt elsüllyedt az autó, de ezúttal sajnos a tulajdonosával együtt…Igen, nem viccelünk, az eset TÉNYLEG megtörtént.

Fotó: Men Style

Halál nélkül is járhat az elismerés

Ha belegondolunk logikus a dolog, mivel a természetes kiválasztódás lényege az egyed nemzésképtelenné válása, azaz ha a szaporodási képesség valamilyen idióta döntés miatt megszűnik, akkor is bátran hozzávághatnak a szerencséshez egy Darwin-díjat. Ez történt a 2017-es győztessel is, aki még mindig él és virul viszont már az elismeréssel a kezében. A történet mindenképpen tanulságos: Helyileg Buenos Aireshez köthető, ami cseppet sem a patinás közbiztonságáról híres. Ezért is döntött úgy a díjazott, hogy illegálisan beszerez egy pisztolyt és mindig magánál tartja azt. Ezt a döntést a heréi bánták, az övébe dugta a pisztolyt és az elsült. Nemcsak férfiasságát veszítette el, de még le is tartóztatták az incidens miatt. És neki – a többiekkel ellentétben – ezzel a tudattal még együtt is kell élnie…

Források itt, itt és itt . Olvasd ez ezt is!

A világ legfurcsább Guinness rekordjai

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!