spot_imgspot_img
spot_img

Steve Jobs nap – 10 dolog amit biztosan nem tudtál az Apple atyjáról

-

Article Top Ad (AdSense)

Mi sem mutatja jobban az Apple megalkotójának jelentőségét, mint hogy október 16.-án a hivatalos Steve Jobs napot ünnepelik az egész világon. Az ikonikus techguru maradandót alkotott a digitális világ területén, életéről számos érdekes információ látott már napvilágot. Ezekből hoztuk el a leginkább izgalmas tudnivalókat.

1. Adoptálták

Steve Jobsot nem az igazi szülei nevelték fel: nem sokkal születése után örökbe fogadták. Eredetileg félig arab származású volt szír édesapja miatt. Jobs biológiai szüleinek egyetlen kívánságsa volt – hogy fiukat két főiskolai végzettségű ember fogadja örökbe. Később kiderült, hogy nevelőszülei – Clara és Paul Jobs – soha nem szereztek felsőfokú végzettséget. Végül mégis végbement az örökbefogadás azzal a feltétellel, hogy a pár megígérte: Steve Jobs egyetemi oktatást fog kapni.

2. Főiskola? Kösz, nem!

A sors iróniája, hogy végül Jobsot kirúgták a főiskoláról. 1972-ben kezdte el felsőfokú tanulmányait, de nem húzta itt sokáig: ugyanebben az évben már lemorzsolódott és inkább Indiába utazott, hogy tanulmányozza a buddhizmus tanait. Nem túl hosszú pályafutása során sem büszkélkedhetetett kimagasló tanulmányi eredményekkel: mindössze 2,65 volt az átlaga. Elmondása szerint számára túl kötött rendszerben történt az oktatás, soha nem szeretett iskolába járni, inkább külön utakon tanult és fedezte fel a világot. Jobs az indiai út után végül folytatta a tanulmányait – nem meglepő módon informatikai területen.

Fotó: Getty Images

3. Jobs a „divatguru”

A techgurut öltözködési szokásai majdnem olyan híressé tették, mint a gigavállalata. Finoman szólva nem csinált nagy ügyet a megjelenéséből: egyszerű fekete garbója a védjegyévé vált, amit kivétel nélkül farmerrel és tornacipővel kombinált. Állítólag egész élete során körülbelül 100 db Levis farmer „fogyasztott el.” Természetesen a média képviselői mindig kiváncsiak voltak a puritán külső okára, amit Jobs azzal magyarázott, hogy fontosabb döntésekre akarja fordítani a kapacitásait és így a „mit vegyek fel”  kérdésen már egyik reggel sem kellett gondolkoznia.

Fotó: The Psychology of Fashion

4. Jobs, mint vegetáriánus

Kevesen tudják, de a techguru nem fogyasztott semmilyen húst – kivéve halat. Ez volt Jobs kedvenc étele, tehát erről nem tudott lemondani, azaz a vega szaknyelvben peszkatáriánusnak nevezik. Étkezései nagy részét ígyis a növényi eredetű ételek tették ki, leginkább zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott. Kimondottan szerette a sárgarépát és életének több időszakában csak gyümölcsöt, diót, magvakat, zöldséget és gabonát evett. Úgy tűnik, az egészséges táplálkozás nagyban hozzájárulhat a sikeres élethez.

5. Miért pont Apple?

Biztos sokan feltettük már ezt a kérdést és a válasz Jobs életmódjában keresendő. Sok vitát folytattak arról, hogyan döntött Steve Jobs a cég elnevezése mellett. Az a hír járja, hogy a techguru kimondottan sok almát fogyasztott és állandóan biogazdaságokat látogatott, hogy nagyobb mennyiséget gyűjtsön be a kedvelt gyümölcsből. Egy ilyen látogatás során fogalmazódott meg benne, hogy az Apple nevet adja a cégének. A többi pedig már történelem.

Fotó: BBC

6. Drogok?

A sikertelen főiskolai év után Jobs hét hónapot töltött Indiában, hogy a zen buddhizmus minden csínját-bínját kitanulja. Akkora hatással volt rá a kirándulás, hogy egy ideig kacérkodott a gondolattal, hogy áttér erre a vallásra. De nemcsak ez az élmény tette kivételessé az indiai utazást: pszichedelikus gyógyszerekkel is kísérletezett itt, többet között az LSD-t is kipróbálta és elmondása alapján az élmény óriási hatással volt további életére.

„Az LSD-vel való kísérletezés az életemben elkövetett két-három legfontosabb dolog egyikének tekinthető” – Steve Jobs

7. Élete végén

2003-ban megállapították, hogy hasnyálmirigyrákban szenved, de ahelyett, hogy az orvosok által ajánlott kezelési formákat választotta volna, Jobs alternatív gyógykezelési módszereket választott –  ideértve a vegán étrendet, az akupunktúrát és a gyógynövényes gyógyszereket. A lélek és test kapcsolatában is nagy hite volt, ezért egy pszichológussal is folyamatosan konzultált a gyógyulás érdekében. Végül sajnos rohamosan romlott az állapota, ezért kilenc hónap után Jobs megadta magát és megoperálták. Sokan a kései műtetet tekintik fő tényezőnek korai halálában. Steve Jobs utolsó szavai egy szótagúak voltak, amelyeket háromszor megismételt: „Hűha, Hűha. Hűha”. Ezek kimondásának oka még mindig rejtély és minden bizonnyal már az is marad.

Fotó: Ladders

8. Mint apa

Jobs 23 éves korában szerzett tudomást házasságon kívüli gyermekéről, Lisa Brennanról, akinek apaságát évekig tagadta. A lány anyja ezért számtalan nehézséggel nézett szembe a gyermek nevelése közben. Végül Jobs elfogadta Lisát törvényes gyermekeként, ezért lánya a nevét Lisa Brennan-Jobsra változtatta. Annak ellenére, hogy eredetileg tagadta az apaságot, Lisa születése körül Jobs egy új Apple számítógépet Apple Lisa-nak nevezett el. Különös véletlen, nemde? Pedig a képet elnézve, le sem tagadhatnák egymást…

Fotó: People

9. Mint főnök

Alkalmazottai szerint Steve Jobs kemény főnök volt, aki szigorú szabályokat és elveket követett. Maximalizmusa és tökéletességre való igénye nehézzé tette a vele való együttműdökést. 1993-ban helyet kapott amerikai Fortune magazin „Legkeményebb főnökök” listáján. Ha belegondolunk, mégis valamit nagyon jól csinált, mivel felépítette a világ egyik legértékesebb vállalalát. Külön csapatot állított fel az érzelmek tanulmányozására – például az izgaloméra, amivel egy új Apple doboz kinyitása és a benne lévő termékek megtalálása jár. Marketingből és brandépítésből csillagos ötös, ez emelte az Apple termékeit a legkeresetebbek közé.

10. Média-kontroll

Jobs nem mindig volt barátságos az újságírókkal és a média képviselőivel, és meg akarta tartani az Apple nyilvánosságra gyakorolt ​​hatásának teljeskörű ellenőrzését. A cég még a tizenéves Nicholas Ciarellit is beperelte a Think Secret blogja miatt, ahol pletykákat és titkos részleteket tárt fel a közelgő Apple termékekről. Nem semmi, igaz?

Fotó: The Business

A cikkhez felhasznált források itt, itt és itt találhatóak. Ha mélyebben elmerülnél a tech-ikon életében, a Libri oldalán megrendelhető a róla íródott könyv. Olvasd el ezt is!

Ezek most a legCOOLabb okostelefonok a piacon

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!